Amikor a jó design találkozik az okos technológiával.

Tudtad, hogy naponta 11 000 liter levegőt lélegzünk be, amelynek nagy jelentősége van egészségünk és jóllétünk szempontjából? A Velux, a GXN és a Leapcraft tudja ezt, ezért összefogtak és megalkották a AirBird-öt, amely jól példázza, hogy a klímánkat figyelő eszközök lehetnek modernek, letisztultak és kinézetre is tetszetősek. A madárka gyomrában lévő különleges érzékelő egész nap méri az otthonod vagy irodád levegőjét és jelez, ha cselekedned kell.

Mi a közös a friss levegőben, a kanárikban és a kutatásban? A kérdés megválaszolásához vissza kell térnünk a múltba. A szénbányászat elterjedésével gyakori jelenséggé vált, hogy a bányászok levittek magukkal a mélybe egy kanári madarat, amely ha összecsuklott, akkor a munkások tudták, hogy a levegő tele van mérgező gázokkal és azonnal el kell hagyni a tárnát. Szerencsére napjainkban nem kell ehhez a kegyetlen módszerhez folyamodni, ha a belső terek levegőminőségéről szeretnénk információt kapni.

Az AirBird kifejlesztésére azért került sor, hogy jelezze, ha rossz a levegő a belső térben és azonnal szellőztetésre van szükség, a szerkezet ugyanis sípol, ha a klíma nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. 

Az érzékelőkkel felszerelt eszköz folyamatosan méri a levegőben lévő szén-dioxid mennyiségét, a páratartalmat és a hőmérsékletet, és ha például a szobában túl sok az ember, de kevés az oxigén, akkor a madár énekelni kezd. Kifejlesztését hat év kutatómunka előzte meg. A ‘Smart Buildings and Cities’ nevű kutatócsoport részvételével zajló eszközt először egy dán iskolában tesztelték (Kokkedal Skole), és a fejlesztés része volt egy, a dán kormány által finanszírozott projektnek, amelynek célja olyan intelligens megoldások bevezetése az épületekben és a városi környezetben, amelyek javítják az életminőséget. A falra szerelhető termék 199 dollártól előrendelhető.

Forrás: AirBird
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ez a madárka sípolással jelzi, ha rossz a levegő a szobádban

Ez a madárka sípolással jelzi, ha rossz a levegő a szobádban

Amikor a jó design találkozik az okos technológiával.

Bécs lett a világ legzöldebb városa

Bécs lett a világ legzöldebb városa

A jó példa itt van a szomszédban. 

Hirdetés