Hirdetés

Milyen a levegő az otthonodban?

Maszkviselés, távolságtartás és gyakori kézmosás az embereknél, levegőszűrés, légcsere, és optimális hőmérséklet, valamint páratartalom az épületeknél.

A járvány megjelenése óta nagyon sokan álltak át home officra, rengeteg cég tette lehetővé, hogy munkavállalói otthonról végezzék munkájukat; ezzel is hozzájárulva a járvány terjedésének megfékezéséhez. Így a napok nagy részét sokan nem a munkahelyükön, hanem a lakásukban töltik. Ez a tendencia arra késztette a szakembereket, hogy felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy foglalkozzanak az otthonuk levegőminőségével. Nemcsak azért nem elhanyagolható  a kérdés, mert a jó levegőminőség biztosítása sokat számít a járvány terjedésének csökkentésében, hanem azért is, mert általános egészségi állapotunkra és teljesítőképességünkre is nagy hatással van, hogy milyen minőségű levegőt lélegzünk be.

Sam Marx / Unsplash

Az irodaépületekben, bevásárlóközpontokban rendszerint jól megoldott a kérdés a magas minőségű légkezelő-berendezések telepítésével és alkalmazásával, az otthonok azonban jellemzően nincsenek ellátva ilyen eszközökkel. A Siemens Zrt. szakértői ezért összegyűjtöttek néhány olyan gyakorlati javaslatot, melyek segítségével elérhető, hogy az otthonokat is tiszta, egészséges levegő járja át. 

A zárt terekben az egyik legkézenfekvőbb módja az állott levegő cseréjének a szellőztetés. Így a kilélegzett szén-dioxid és a vírusok, kórokozók is gyorsan távoznak a térből. Amellett, hogy azt tapasztaljuk, hogy egy alapos szellőztetés során felfrissül a levegő és ezáltal mi magunk is frissebbek leszünk, azt is észlelhetjük, hogy télen kihűl, nyáron pedig felmelegszik a szoba, ami diszkomfort érzést okozhat, és a lakás energiáját igénybe veszi. Erre kínálnak megoldást a hővisszanyerő légkezelő rendszerek, amelyek a belső térben elhasznált levegő hőenergiáját felhasználva nyáron lehűtik, télen felmelegítik a szabadból beszívott friss levegőt, jelentősen mérsékelve a hűtési-fűtési költségeket. Járvány idején azonban változnak a szabályok – olvasható a Portfolio oldalán. A portál a Medveczky Andrást, a Siemens Zrt. Smart Infrastructure Building Technologies (HuGBC tag) üzletágának a vezetőjét is idézi.

„Tudomásul kell venni, hogy a koronavírus az energiahatékonyság ellen is dolgozik. Azokat a hővisszanyerő rendszereket, amelyek a belső térben elhasznált levegő egy részét a hőenergia átadásakor visszajuttatják az épületbe, a járvány idején ’100 százalék friss levegő’ beállítással ajánlott használni. Inkább legyen kevésbé energiahatékony az épület fűtése, szellőztetése, minthogy visszajusson valamilyen kórokozó.

Ilyen helyzetben az emberek egészsége az első, a fűtésszámla másodlagos. A korszerű, például lemezes hőcserélővel ellátott berendezések ezt a problémát is megoldják, mivel a hővisszanyerés folyamán nem kevernek vissza az elhasznált levegőből."

Will Swann / Unsplash

A belterek légminőségének vizsgálatakor a szálló por koncentrációjára is figyelmet kell fordítani. Azért fontos, hogy ne hanyagoljuk el ezt a területet, mert

a szálló por a tüdőben megtapadva légúti megbetegedéseket okozhat, járvány idején pedig a vírus hordozójaként is működhet.

Különösen télen, a fűtési szezonban kell figyelni erre, mert ekkor haladhatja meg igazán a megengedett egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja. A szakember véleménye szerint kiemelten fontos, hogy megfelelő érzékelőkkel, szűrőberendezésekkel megakadályozzuk ezeknek az apró részecskéknek a bejutását az épületekbe. A különleges technológiájú érzékelők, amelyek nagyjából akkorák, mint egy termosztát, a légcsatornába, illetve különálló helyiségekbe is telepíthetők, és időben jelzik, ha a levegőben magas a szálló por koncentrációja.

A páratartalom szabályozása azért elengedhetetlen, mert az apró, lebegő vízcseppeken éppen úgy tapad meg a vírus, mint a szálló poron

 – emeli ki a témával kapcsolatos szintét jelentős információt a HuGBC oldalán olvasható cikk. A túl száraz és túl párás levegő se jó, az ideális páratartalom 30-50 százalék között mozog. 

„A járvány idején különösen fontos a káros anyagok kiszűréséért, a levegő cseréjéért, a páratartalom szabályozásért felelős légkezelő berendezések folyamatos tisztítása, üzembiztos működtetése és karbantartása. Az automatizált, távfelügyelettel ellátott rendszerek nemcsak a napi üzemeltetést könnyítik meg, azt is előre jelzik, hogy mikor, milyen karbantartásai feladatokat kell elvégezni, amik segítik a tervezést és a munkák ütemezését. A meghibásodások azonnali érzékelésével és a hibajelzések ezzel egyidejű kiküldésével pedig a működési zavarok gyors elhárítását teszi lehetővé az akár több épületet működtető üzemeltetők számára” – mondja Medveczky András.


Forrás: HuGBC
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ez a madárka sípolással jelzi, ha rossz a levegő a szobádban

Ez a madárka sípolással jelzi, ha rossz a levegő a szobádban

Amikor a jó design találkozik az okos technológiával.

Bécs lett a világ legzöldebb városa

Bécs lett a világ legzöldebb városa

A jó példa itt van a szomszédban. 

Ismét díjat nyert a Terrán!

Ismét díjat nyert a Terrán!

Business Superbrands-díjas a Terrán, 2019-ben ez már az ötödik kitüntetésük.

Hirdetés