Öt arany- és egy ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők Párizsban a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyén, a FIABCI-n.

 

A járványhelyzet miatt a FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésén a tavalyi díjakat is átadták, 2021-ben négy arany- és három ezüstérmet ítéltek oda Magyarország kiemelt fejlesztéseinek – jelentette be Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke. Gönczi László elmondta, hogy 2022-ben első díjat nyert a Szervita Square Building két kategóriában, a BudaPart városnegyed fejlesztése, a Millenáris Széllkapu park és a Komáromi Csillagerőd, míg ezüstérmes lett a Váci Greens E és F épület. 2021-ben első díjas lett a Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában, a Metrodom Panoráma Lakópark és a Himalájában, Zanglában található szolár iskola. Második helyezést ért el a városligeti Millennium Háza, a MOME Campus és a XIII. kerületi Klapka Központ.

 


Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése. A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

 


A pályázat jelentőségét felismerve először Brazília és Malajzia, majd Magyarország is meghirdette saját nemzeti ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát azzal a céllal, hogy a nyertesek képviseljék országukat a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton. Ma már több mint 20 ország rendezi saját nemzeti pályázatát hasonló megfontolásból.

A hagyományoknak megfelelően a FIABCI Magyar Tagozata által szervezett XXII. és XXIII.  Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt a nemzetközi pályázaton. Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke kiemelte: az előző évek sikersorozata folytatódott. A nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a magyar ingatlanfejlesztők nagy gonddal újítják fel és keltik újra életre a műemlék épületeket. A szakemberek dicsérték az új létesítmények kiemelkedő műszaki színvonalát, a környezetbarát technológiák alkalmazását és elismerték a létesítmények társadalmi hasznosságát. Külön kiemelendő a magyar tervek alapján, magyar önkéntesek és helyi lakosok részvételével megvalósított solar school a Himalája-hegységben, Indiában. E kisméretű, helyi anyagokból megépített, a helyi gyermekek oktatását lehetővé tévő iskola sikere mutatja meg a FIABCI World Prix d’Excellence pályázat lényegét: Nem az alkotás mérete, hanem minősége, társadalmi hasznossága a legfontosabb.2022-ben díjazott projektek:

A Szervita Square Building aranyérmet nyert a Többfunkciós Épület és a Fenntartható Ingatlanfejlesztés kategóriákban // Fekete Antal, Gellár László – DVM group

A Szervita Square Building Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum környezettudatos minősítéssel rendelkező többfunkciós (mixed-use) épülete, amely 14.500 négyzetméteren kínál prémium kiskereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat Budapest szívében. Az ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance) irányelvei és értékei mentén megfogalmazott és megvalósított projekt alig egy évvel műszaki átadása után már 100%-os bérbeadottsági mutatóval büszkélkedhetett, és nemzetközi befektetői értékesítése is sikeresen lezárult egy régiószinten is jelentős benchmark deal keretében. A pesti Belváros történelmi, kulturális, turisztikai és kereskedelmi presztízskörnyezetében, az UNESCO világörökségi pufferzónájában életre hívott épületet az utóbbi évek legnagyobb piaci várakozása előzte meg.  


Szervita Square Building

Sasvári Gabriella, a Horizon Development ügyvezető partnere és fejlesztési igazgatója így méltatta a cég sikeres részvételét a FIABCI World Prix d’Excellence idei megmérettetésén:

„A Szervita Square Building aranyérme mind a többfunkciós épületek mind a fenntartható ingatlanfejlesztések kategóriájában óriási elismerés számunkra egy ilyen nívós nemzetközi mezőnyben, és megerősít minket abban a hitünkben, hogy a globális befektetési piacon is vonzó, prémiumkategóriás, környezettudatos projekteket fejlesszünk a jövőben is. Visszatekintve a Horizon Development eddigi részvételére: cégünk az ingatlanpiaci Oscar-díjként nyilvántartott verseny történetében a legtöbb díjat elnyert magyarországi ingatlanfejlesztő cég. A 2022-es sikereket megelőzően Eiffel Square, Eiffel Palace, Váci 1 és Promenade Gardens projektjeink is kimagaslóan teljesítettek a FIABCI Prix d’Excellence magyarországi és globális seregszemléjén, és reméljük, hogy hamarosan induló ParkSide Offices kereskedelmi fejlesztésünk is FIABCI-várományos lesz majd 2025-ben.”


A Komáromi Csillagerőd Örökségvédelem kategória első helyezett // Mányi István – Mányi Stúdió

Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy zsinórban a második évben részesülhetett a FIABCI rangos elismerésében a Liget Budapest Projekt fejlesztése. A Millennium Háza tavalyi, s a Komáromi Csillagerőd idei díjazása is megerősíti, hogy a megvalósításért felelős Városliget Zrt. mára a kulturális ingatlanfejlesztés meghatározó szereplőjévé vált. – mondta az elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.  


Komáromi Csilagerőd

A régóta hányatott sorsú Komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megvalósult. A több mint három évig tartó munkálatok során – Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján – az erődépületet és környezetét felújították, és kiegészítették egy új, többfunkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel is, ezzel a meglévő épület nettó alapterülete több mint 7.000 m2-re növekedett. Az erődben a Szépművészeti Múzeum sokat vándorolt gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja talált végleges otthonra, az antikvitás korától a reneszánszig megidézve az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait. A felújítást megelőző fél évszázadban a Csillagerőd folyamatosan lepusztult, felújításával az erődrendszer – amely az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt – egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát. Az új létesítmény immáron oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát el, interaktív múzeumi körülmények között, igazi családbarát kulturális intézményként várja a látogatókat.

A fejlesztés kapcsán fontos kiemelni, hogy a Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztése, melynek keretében a Városliget komplex megújítása mellett megvalósult Magyarország egyik legfontosabb építészeti értékmentése is. Több mint 70 évnyi elhanyagoltság után restaurálták és ismét látogathatóvá vált a Szépművészeti Múzeum impozáns Román Csarnoka, és lezajlott az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete, illetve a Komáromi Csillagerőd rekonstrukciója.  


A Városfejlesztés kategóriában első helyezett lett a BudaPart

A BudaPart projekttel egy unikális, urbánus, mégis természetközeli városnegyed jön létre mintegy 54 hektáros területen. A Property Market Kft. ingatlanfejlesztésében 2017 júniusában indult beruházás egyedülálló, mind elhelyezkedésének, mind a zöld- és vízfelület magas arányának köszönhetően. A teljes fejlesztési területből (23 hektár) 17 hektár beépíthető, így a leendő közparkokkal együtt a BudaPart majdnem fele, 26 hektár zöldfelület marad, melynek része a Kopaszi-gát is, illetve a terület része a 11 hektárnyi vízfelület is.  A megközelítőleg 10 éves, maximum 6 fázisban megvalósuló beruházás alatt összesen 15 lakó- és 13 irodaház, valamint egy hotel fejlesztése valósul meg, így várhatóan közel 3.000 lakás, 250.000 négyzetméter iroda-, és nagyságrendileg 15.000 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, ahol mintegy 25-30.000 városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben. A beépítési koncepciót a fejlesztő a dán ADEPT építészirodával dolgozta ki.

 

BudaPart

Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, büszkék arra, hogy a világ legnagyobb, ingatlanfejlesztőket és -befektetőket tömörítő szervezete, a FIABCI a világ legjobbjának választotta a BudaPart projektet. Hangsúlyozta, hogy a 2021-es esztendő mérföldkő volt a cég életében, a vállalat első projektje a BudaPart, meghatározó városrészfejlesztési projektté vált. Az átadott területeken XXI. századi városnegyed kelt életre a Lágymányosi-öböl partján. A fejlesztés végére a BudaPart majdnem fele, 26 hektár zöldfelület marad, melynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is. A beruházási zóna azonban ennél nagyobb, mivel ahhoz kapcsolódóan számos közmű és közlekedési infrastruktúrafejlesztés valósul meg, ami a városnegyedet körülvevő közterületekre esik. Budapest modernkori történetének legnagyobb ingatlanfejlesztése továbbra is a terveknek megfelelően halad.

 

A Millenáris Széllkapu Park a Közcélú Infrastruktúra Fejlesztés kategória első helyezését érte el // Kádár Mihály, Könözsi Szilvia – TSPC Mérnökiroda Kft.

Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 355 új fával nyitotta meg kapuit 2020-ban Budapest modern pihenőparkja, a Millenáris Széllkapu Park. A Millenáris Széllkapu generáltervezői csapatát, azaz a TSPC iroda építészeit Könözsi Szilvia és Kádár Mihály építészek vezették. A jelentős rozsdaövezeti fejlesztés az egykori Ganz-gyárak elhanyagolt, szennyezett területét változtatta kreatív és látványos pihenőparkká, építészeti formanyelvével és tájépítészeti megoldásaival a Millenáris korábban kialakított parkrészéhez kapcsolódva. A 35 ezer négyzetméter területű Széllkapu park leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő és összekötő elemként, illetve pihenő és kilátópontként is funkcionál. Ez egyébként Közép-Európa legnagyobb függőkertje; 4000 négyzetméter vertikális zöldfelülettel a park egyfajta kiterjesztése. A park hármas egységre szerveződik: a buja, sűrű növényzet az erdők, a vadvirágos rész a magyar mezők, a két egység találkozásánál a 650 négyzetméter felületű tó az élővizek világát idézi. A park építészeti fókuszpontjába három látványos, egyedileg tervezett design-napelemet helyeztek el a TSPC mérnökei: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is. A park jelentősen növeli a főváros zöldfelületeit, a nyitás óta Budapest egyik legkedveltebb találkozópontja, rekreációs zöld zónája lett. A tervezést és kivitelezést a TSPC BIM Kft. egyedi BIM alapú megoldásai és szolgáltatásai támogatták.


Millenáris Széllkapu Park

Könözsi Szilvia a TSPC csoport építész tervezési igazgatója és Kádár Mihály tulajdonos és ügyvezető elmondta:

„Több hazai díjazást követően alázattal szemléltük, hogy egy ilyen nemzetközi megmérettetésen – a FIABCI nemzetközi zsűrije is - elismerték a munkásságunkat. Bár a díjátadón nem mindenkinek volt lehetősége részt venni; az érdem az egész generál tervezői csapatot illeti. Köszönettel tartozunk a csapatunknak és a csapathoz csatlakozó szakembereknek, hogy ez a projekt ilyen sikerrel valósulhatott. meg. Azt látni, hogy milyen sokan használják és szeretik a Széllkapu parkot és a FIABCI nemzetközi díját megkapni; együtt a legnagyobb elismerés számunkra.”


Váci Greens E és F irodaházak ezüstérmes elismerést kaptak Irodaház kategóriában // Bozsik Zoltán, Király Zoltán​​​​​​​ – TIBA Architects Studio

A Váci Greens egy nagyszabású, campus-stílusú fejlesztés Budapesten, a XIII. kerületi Váci úti irodafolyosón, 130.000 négyzetméternyi exkluzív „A+” kategóriás irodaterülettel, kiterjedt zöld közösségi környezetben. A koncepció összesen hat épületből áll és két fázisban valósult meg (I. fázis – A, B C és D épület, II. fázis – E és F épület). A pályázaton a Váci Greens 2020-ban átadásra került II. fázisával, vagyis az 50.000 m2 irodaterületet magában foglaló E és F irodaházakkal nevezett a projekt fejlesztője, az ATENOR. A Váci Greens Budapest elsőszámú üzleti negyedének szívében helyezkedik el, mindössze 400 méterre M3-as Gyöngyösi utcai metrómegállótól és a Duna Plaza Bevásárlóközponttól. A komplexum azon helyi és nemzetközi cégeknek nyújt ideális irodai megoldást, melyek a legmagasabb minőséget keresik, és arra törekednek, hogy alkalmazottaiknak kényelmes, fenntartható és barátságos munkakörnyezetet biztosítsanak.


Váci Greens

A Váci Greens tervezése és kialakítása a legjobb építészeti dizájnt ötvözi a legmodernebb és a lehető legmagasabb fokú környezettudatos építési technológiákkal. A projekt fejlesztője, az ATENOR a kezdetektől feladatának tekinti, hogy felelősséget vállaljon a környezetért, ezért kizárólag fenntartható épületeket hoz létre, melyek a BREEAM-en belül elérhető, „Excellent”, vagyis „Kiváló” minősítésben részesülnek. 2008-ban az ATENOR Magyarországon elsőként jelent meg mint zöld irodaépület fejlesztő, és azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy projektjei összhangban legyenek az ökológiai követelményekkel. A környezetvédelem mellett egy másik, nagyon jelentős tényezőt, a társadalmi felelősségvállalást is fejlesztéseik fókuszába helyezték. Ezért nemcsak hazai, de világviszonylatban is elsőként az ATENOR az a fejlesztő, aki az Access4you által 8 SPI (speciális igényű emberek) célcsoport igényeinek figyelembevételével megalkotott, 500 szempontot tartalmazó minősítési rendszer követelményei szerint tervezi az összes épületét, támogatva ezzel a testi és szellemi fogyatékkal élők integrációját.


2021-ben díjazott projektek:


A Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában nyert aranyérmet // Nagy Csaba és Pólus Károly​​​​​​​ – ARCHIKON 

A Párisi Udvar Hotel Budapest műemlékrekonstrukció két kategóriájában is elhozta a FIABCI World Prix d’Excellence Awards ingatlanfejlesztési díj első helyezését a világ számos projektjét megelőzve. A Párisi Udvar épületének rekonstrukcióját „Örökségvédelem” és „Hotel” kategóriában is a legjobbnak találták és World Gold Winner díjjal jutalmazták.  


Párisi Udvar

A Mellow Mood Hotels szállodacsoport tulajdonosai – Sameer Hamdan és Awad Zuhair – egy egyedi, minden igényt kielégítő ötcsillagos luxusszállodát álmodtak meg a korábban éveken át üresen álló épületben. A tervezést az Archikon végezte, a kivitelező Market Építő Zrt. közel négy és fél évig dolgozott a Budapest ikonikus épületének tartott, eklektikus stílusú, Európa egyik legnagyobb kerámiaburkolatával rendelkező épületének felújításán. A Párisi Udvar Hotel Budapest 2019. májusában nyitotta meg kapuit szállodaként, a The Unbound Collection by Hyatt márka tagjaként. Az azóta eltelt időben tapasztalt pozitív visszajelzések mellett most már e két rangos nemzetközi díj is bizonyítja, hogy tökéletes összhangba kerültek az épület történeti értékei a jelen szállodai és kereskedelmi funkcióival.  


A Környezettudatos fejlesztés kategóriában aranyérmet nyert a Zanglai Szoláriskola // ARCHIKON 

A világ egyik legnehezebben megközelíthető régiójában, az indiai Himalájában fekvő Zanglában tervezett szoláriskolát az Archikon Építésziroda a zanglai királyi palotát helyreállító Csoma Szobája Alapítvány felkérésére, velük együttműködve. A szoláriskola célja a téli oktatás tantermeinek megvalósítása volt, olyan módon, hogy a helyi anyagokból és technológiával készült épület fűtése a nap természetes energiájával történhessen.


A Középmagas Lakóépület kategória első díját a Metrodom Panoráma lakópark nyerte el // Hajnal Zsolt, Kendelényi Péter – Hajnal Építészeti Iroda

A Metrodom Panoráma a főváros, és egyúttal Újpest egyik legizgalmasabb új építésű modern lakóépülete, ahol az összesen 632 lakás mellett irodaterek, vendéglátó és szolgáltató egységek is találhatóak, elegáns hangulatú fogadóterekkel, lobbival a földszinten. A Metrodom Panoráma hibrid szemléletmódja az épített és a természeti környezet közötti harmóniát hozza el, ahol a zöld környezet mellett a városi életforma valamennyi előnyét élvezhetik az itt élők. A hangulatos, vertikális falak, és a homlokzatok erkélyeinek vonalába ültetett több mint 200 fa és a 4 kilométer hosszúságon kígyózó növénysor is jelentős mértékben emeli a Metrodom Panoráma lakóparkban élők mindennapjait.

 

Metrodom Panoráma Lakópark

További három ezüstérem született Örökségvédelem, Közcélú Infrastruktúra és Intézményfejlesztés és Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriákban.

 

Az Örökségvédelem kategória 2. helyezettje le a Millennium Háza // ARCHIKON 

„A Millennium Háza néven újjászületett intézmény fontos jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető küldetésének: a régi értékek megőrzésének és egyben a mai igényeknek megfelelő, legkorszerűbb módon történő megújításának. Éppen ezért az épület műemléki helyreállításával az volt a szándékunk, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek. A FIABCI elismerése ezért nem csak óriási büszkeség számunkra, hanem fontos megerősítése is annak, hogy sikerült megvalósítani céljainkat.” – mondta el a díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Millenium Háza

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója, a Pfaff Ferenc tervezte több mint 130 éves épület megújításával a századforduló egyik legértékesebb hazai neoreneszánsz építészeti mementóját sikerült megmenteni. A Millennium Háza néven újjászülető intézmény jelképe a Városliget átfogó megújításának: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának. Az épületben egy kiállítótér, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat 2019 ősze óta. Az épület megújításának előkészítési fázisában egy minden részletre kiterjedő restaurátori terv készült annak érdekében, hogy a ház homlokzatának patinás, színes-mázas díszítéseit az eredeti, több mint 130 éves állapotoknak megfelelően állítsák helyre. Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően közel 5.000 Zsolnay kerámiát állítottak helyre, így a ház hosszú évtizedek után végre valódi értékéhez méltó gondoskodást kapott, visszanyerte eredeti külsejét, és így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épülete lett. A belsőépítészeti kialakítás során elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva a korabeli térszerkezetet. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra, ahol a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1.500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.


A Közcélú Infrastruktúra és Intézmény Fejlesztés kategória 2. helyezettje a MOME Campus Fejlesztés // Reimholz Péter (†2009), Csomay Zsófia, Németh Tamás, valamint a 3h Építésziroda

Magyarország kormánya 2014-ben döntött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztéséről. Ahhoz, hogy a kreatívipar Magyarország egyik sikerágazata lehessen, szükség van világszínvonalú oktatásra Budapesten. Ezt biztosítja egy valóban XXI. századi, a hagyományokra is építő, nemzetközileg versenyképes designegyetem. Ezért támogatta Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya kitartóan Kopek Gábor miniszteri biztos, korábbi rektor nagyívű tervét a MOME campus megvalósítására. A campusfejlesztést kormánybiztosként Fürjes Balázs irányította, ünnepélyes átadására pedig 2019 szeptemberében került sor. A campus építésztervezői Reimholz Péter (†2009), Csomay Zsófia, Németh Tamás, valamint a 3h Építésziroda és vezetői, Csillag Katalin és Gunther Zsolt.  

A campus kivitelezőjét egy szigorú nyílt, európai uniós közbeszerzési versenypályázaton választották ki. A versenyt a legalacsonyabb árajánlatot adó kivitelező, a Market Építő Zrt. nyerte. A campusfejlesztés száz százalékban hazai teljesítmény, a tervezéstől a kivitelezésig: magyar tervezők tervezték, és magyar vállalkozók építették. 

 

MOME Campus

A MOME 25.000 m2 épületet és 15.000 m2-es közparkot magában foglaló új campusa határidőben és költségkereten belül készült el. A beruházás teljes költsége bruttó 21,4 milliárd, azaz nettó 16,8 milliárd Ft. 2019. szeptember 6-án ünnepélyes, sajtónyilvános átadóünnepséget követően az egyetem tanárai, diákjai birtokba vehették az új campust. Aznap a lakosság is egy több ezer látogatót vonzó családi nap keretében ismerhette meg az új épületeket és a teljesen megújult, 15.000 négyzetméteres, több mint 16.000 új növénnyel gazdagodott zöld közparkot, amely azóta is szabadon látogatható.  
 
Az építés fontosabb adatai:
    •    az új és felújított épületek területe 25.000 m2,
    •    a megépült helyiségek száma meghaladja a 700-at,
    •    az építkezés 5 éve közel 5.000 embernek adott munkát és családjának megélhetést,
    •    közel 68.000 m3 földkitermelés, ez több mint 27 versenymedence térfogata,
    •    több mint 1.600 tonna vasbeton, ez mintegy 80 csuklós autóbusz teljes súlya,
    •    közel 180 km elektromos vezeték, ez a Budapest-Szeged távolságnak felel meg,
    •    5.000 konnektor és villanykapcsoló,
    •    több mint 4.300 lámpa,
    •    15.000 m2-es megújult közpark, amelyben összesen mintegy 16.000 fát, bokrot, cserjét, egynyári növényt telepítettek.

Az új campuson
    •    2x - megkétszereződött az oktatásban használt műhelyek száma,
    •    3x - megháromszorozódott a terek mennyisége, amelyekben az egyetem hallgatói és oktatói mindennapjaikat töltik,
    •    5x - megötszöröződött a kiállítóterek területe, amelyek a hallgatók munkáinak nyilvános bemutatását szolgálják,
    •    10x - megtízszereződött a kutatásra, innovációra épített tér és ezzel a beépített korszerű technológia mennyisége. 

 

A Klapka Központ is 2. helyezést ért el a Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriában // Marosi Miklós​​​​​​​ – KÖZTI Zrt.

A budapesti Klapka Központ a magyar főváros XIII. kerületének egyik revitalizálásra kijelölt területén épült, teljes egészében a kerületi önkormányzat beruházásában. Az épület helyén álló korábbi szolgáltatóház bontása után a cél egy kortárs, igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi jelleget adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megteremtése volt, egy városi kisközpont kialakításával.  

 

Klapka Központ

A Klapka Központ különleges építészeti megoldása, hogy két különálló, műszakilag és funkcionálisan mégis összekapcsolt részből áll: a Főépületből és a Dombházból, melyeket a földszinten a hangulatos passzázs, az emeleten pedig a lebegő folyosók kötnek össze. Az épület földszintjén 4 rendelői helyiségből álló háziorvosi rendelőt alakítottunk ki. A Dombházban és a Főépület földszintjén továbbá 1. emeletén üzleti egységeket (kereskedelmi, szolgáltatási, irodai funkcióval) alakítottunk ki, 15 darabot, míg a 2-5. szintjén mindösszesen 33 darab prémiumkategóriás önkormányzati bérlakás található. A Dombházban működő élelmiszerüzlet a környéken élők bevásárlási lehetőségeit javítja. Az épületegyüttes közvetlen környezetében igényesen kialakított 2.538 m2 területű zöldfelület létesült. A jelentős önkormányzati beruházás tovább generálhatja a környéken zajló fejlesztéseket.

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható termékekkel jön a Heimtextil 2020 szakvásár

Fenntartható termékekkel jön a Heimtextil 2020 szakvásár

Az 50., jubileumi rendezvény soha nem látott mennyiségű fenntartható terméket mutat be, inspirációkat nyújtva a kereskedelem, kézműipar és az ipar számára.

A régi budai városháza rekonstrukciója kapta Budapest Építészeti Nívódíját

A régi budai városháza rekonstrukciója kapta Budapest Építészeti Nívódíját

A Láng Művelődési Központ és az Újpesti Piac és Vásárcsarnok és UP Újpesti Rendezvénytér kiemelt dicséretben, további öt projekt dicséretben részesült.

A Várhegy soha meg nem épült gyalogos alagútja

A Várhegy soha meg nem épült gyalogos alagútja

Hetven éve nyitották meg a forgalom előtt a második világháború után újjáépített Lánchidat. 

Hirdetés