Visszatükröződő történelem

Hogyan illesszünk mai épületeket akár évszázadokkal korábban épült házak közé?

Az európai nagyvárosok modernizációjában az egyik örök kérdés, hogyan illesszék be a mai modern épületeket a műemlékként ékeskedő, akár évszázadokkal korábban épült házak közé. A stílusbeli kapcsolódáson túl sok esetben a szűkös építési terület is nagy kihívást okozhat mind az építészeknek, mind a mérnököknek. Ilyen izgalmas megvalósulás volt a varsói PURO szálloda is, ahol a megfelelő designnak és alapos anyagválasztásnak köszönhetően bebizonyították, hogy igenis lehetséges az új és régi harmonikus ötvözése.

A PURO lengyel szállodalánc szálláshelyei évek óta üzemelnek az ország egész területén, amelyek közül több hotel jellegzetessége, hogy ódon belvárosok központjában helyezkedik el. Ezzel a tudatos lépéssel természetesen elsődleges céljuk a turisták bevonzása volt, azonban, egy-egy ilyen új szálló kivitelezése sok nehézséggel járhat. Egy szállodalánc esetében a tagépületeknek általában összhangban kell lenniük egymással, és a márkanév által képviselt stíluselemekkel, ugyanakkor a PURO hotelek vezetői igyekeznek mindegyik épületüket egyedi jellegzetességekkel megterveztetni, reagálva működésük helyszínére.

A PURO hotel Varsóban - Fotó: Guardian

A tavalyi évben nyitott meg az első PURO hotel a lengyel fővárosban, Varsóban. A szálloda épületét az egyik legismertebb lengyel építészeti iroda, a JEMS Architekci tervezte meg. A projektben szükség is volt a minőségi és átgondolt tervezésre, hiszen az európai fővárosokra jellemzően Varsóban is zsúfolt, ódon épületekkel díszített belvárosi látképbe kellett megtervezniük és beilleszteniük egy modern, mégis illeszkedő épületet.

A végeredmény egy olyan minimalista homlokzat lett, amelyet ritmikusan elosztott, nagyméretű üvegezéssel egészítettek ki, amelyhez az alapanyagot a Guardian tükröződő üvegei biztosították.

Így az üvegek kristályfelülete szépen tükrözi vissza a környező épületek díszes, régi korokból fennmaradt elemeit, ezáltal teremtve kapcsolatot a szálloda modern homlokzata és a régies bérházak között.

Tükröződő történelem

Az új szálloda Varsó legnépszerűbb turisztikai negyedében, a Chmielna utca közelében helyezkedik el. A remek belvárosi elhelyezkedésnek azonban voltak nehezítő tényezői is, ugyanis az épület méreteit és homlokzati kialakítását hatósági előírások szabályozták. A megszabott kereteken belül mozogva az építészek végül egy hétemeletes épületet terveztek, amelynek tetőtéri erkélyéről festői kilátás nyílik a városközpontra és a Kultúra és Tudomány Palotájára.

„Az épület utcafronti homlokzatát semleges, a környezetet visszatükröző felülettel terveztük meg, így teremtve kontrasztot a szomszédos történelmi épületek részletgazdag arculatával. Ez a kontraszt azonban a tükröződő üvegelemeknek köszönhetően egységet is teremt az utcaképben”

– mondta Ewa Kozieł-Jurowska, a JEMS Architekci építésze. Ehhez a nem mindennapi üvegezéshez a befektető a napvédő üveg szokatlan kombinációját választotta, melynek alapja az UltraClear™ üveg volt, amely nagyszerű vizuális hatást eredményez. Ezt az alacsony vastartalmú üveget a zöld árnyalattól mentesítve használták, így biztosították, hogy az üvegezés semleges megjelenést, és mintegy tökéletesen természetes színeket tükrözzön vissza.

Tükröződés a homlokzat üvegfelületeiről - Fotó: Guardian

Világos, mégis hűvös szobák

A PURO szállodákban a tágas közösségi terek mellett a szobák is modern és világos megjelenést kaptak. Az ablakok mérete, aránya és az ablakpárkány magassága miatt így nagyobbnak és tágasabbnak tűnnek a belső terek, ezzel tovább erősítve a szállodalánc nyitott, pozitív kisugárzású filozófiáját. Fontos azonban megemlíteni, hogy az átlagos üveggel készülő nagyobb ablakfelületek használata sok esetben vezethet túlmelegedéshez a benti helyiségekben. A Guardian SunGuard SuperNeutral™ üveg magas fényáteresztéssel (Lt) és alacsony naptényezővel (g) rendelkezik, így ezzel a technológiával a belső terek megvilágítása akadálytalan kilátást, ugyanakkor kiváló napfényvédelmet is biztosít, ezzel gátolva a szobák túlmelegedését – így teremtve tökéletes egyensúlyt a külső környezet és a belső terek között.

Kattintson és tudjon meg többet a Guardian Glass fenntartható üveghomlokzatairól!

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: www.inspire.guardianglass.com/en


További képekért kattintson a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vízszintes felhőkarcolóval gazdagodott egy kínai város

Vízszintes felhőkarcolóval gazdagodott egy kínai város

A Crystal minden bizonnyal nagyon hiányzott a kínai felhőkarcoló arzenálból, pláne ennyi pénzért.

A világ legnagyobb üvegtáblája egy bútorgyártó cég épületén található

A világ legnagyobb üvegtáblája egy bútorgyártó cég épületén található

Nem az USA-ban vagy Kínában, hanem egy kis sváb faluban. 

Az üveg radikálisan megváltoztatta az építészetet

Az üveg radikálisan megváltoztatta az építészetet

De vajon mekkora szerepe lesz a jövő városaiban?

Hirdetés