A hygge és a zen találkozása a Belvárosban | Yuru Sushi & Sake Bar 

A Noumen Studio legfrissebb projektje egy különleges atmoszférájú sushi és sake bár, melyet egy belsőudvaros bérház első emeletén alakítottak ki Budapest V. kerületében. Egy nyomott hangulatú, steril irodahelyiség átalakításából született meg a Yuru, mely rejtett ,,szentélyként'' szolgál a belváros nyüzsgése elől menekülőknek. A különleges metamorfózist a tervezők mutatják be. 

 

A téri világ esszenciáját a Yuru sushi készítőinek története adja, akik különböző, magasan jegyzett dán éttermekben tanulták ki a sushi készítés mesterségét, ezzel lehetőséget kínálva különböző kultúrák fúziójára. A tervezők ebből inspirálódva ötvözték a dán hygge otthonos melegségét és jóleső kényelmét a japán zen meditatív, transzcendentális világával — így létrehozva a Yuru ismerős, mégis újszerű világát. 

A tér három fő részre osztható: a belső udvarra néző, hosszúkás folyosó mentén húzódó teraszra, egy mindösszesen 30 négyzetméter alapterületű belső világra, melynek a fókuszpontjában egy finoman hullámzó pult áll, illetve az innen közvetlenül elérhető háttérkonyhára. 

A terasz kialakításánál alapvető szándék volt az épület belső udvaráról való óvatos leválasztás, és egy letisztult, nyugodt megjelenés biztosítása, mely az eredeti téri kakofóniát egy nagyvonalú gesztusokkal szervezett, visszafogott, egységes megjelenésre cseréli.

A teret alakító legfontosabb elemek a falécekből épített áttetsző paravánfal, mely a belső udvarnak való kitettséggel szemben nyújt védelmet, valamint a fejek fölött hullámzó vászon installáció, mely egyrészről a meglévő műanyag fedést takarásáért, másrészről a függesztett farudakba rejtett LED világítás visszaverésével a kellemes világítás biztosításáért felel.

 

A terasz és a belső tér az eredeti ablaknyílások kibontásával, majd nagyvonalú újraformálásával nyílik egybe, a kézműves fali vakolatok különböző színeinek és textúráinak összehangolásával együtt harmonikus átmenetet biztosít kint és bent között. Ezt az összhangot fokozza az ajtók kialakítása, ahol a kinti világ ritmusa találkozik a belső tér plasztikusságával.

A belső tér kialakításánál a sushi-készítés folyamata került a középpontba: a teret egy magas pult szervezi, melynek fókuszpontjában egy sushi hűtő kapott helyet. A tér centralitását egy James Turrell-inspirálta felülvilágító, és a tömörfa polcok középpont felé csúcsosodó kontúrja fokozzák. A belső tér padlóburkolataként a tervezők egyedi fakockákat alkalmaztak, mely a kinti sétálóutca bazaltkockáinak a struktúráját ötvözi egy puhább anyag lágyabb akusztikájával.

 

A Noumen Studio 2022-es megalapítása óta aktívan foglalkozik az épített környezet emberre gyakorolt hatásaival, melynek központi fogalma az atmoszféra. A Yuru tervezése és megvalósítása a kutatás egy fontos kísérleti mérföldköve:

mára mind a neuro-, mind a kognitív tudományok igazolják, hogy a téri érzékelésünk a teljes testünkön, az összes érzékszervünk egyidejű működésén keresztül történik, így itt is kiemelten foglalkoztunk a multiszenzorialitás lehetőségeivel, a téri atmoszféra alkotóelemeivel. 

 

A rejtett surlófények a dinamikus, organikus téri geometriát emelik ki; az emberi kézmozdulatokat őrző vakolat, a tömör fafelületek, és a lekerekített formák tapintásra ösztönöznek. A faelemek (paravánfal, padló, könyöklő, polcok) a japán shou sugi ban technikával lettek megégetve, így biztosítva az egyedi aroma mellett az időtállóságot. A már említett egyedi fakockákból kirakott padló a lágyan ívelő strukturált falfelületekkel párosítva pedig akusztikai leválasztást biztosít a zajos külvilágról. Az érzékelés teljes harmóniáját a Yuru konyhájának ízei teszik teljessé.

 

Noumen Studio | Web | Facebook | Instagram

További képek a galériában!

 


 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az érzékelés harmóniája

Az érzékelés harmóniája

A hygge és a zen találkozása a Belvárosban | Yuru Sushi & Sake Bar 

Nyár a teraszon | IKEA
  • 2023-05-31 13:00
  • Deco

Nyár a teraszon | IKEA

A nyár az erkélyeden kezdődik: így készítsd fel a szezonra az IKEA dekoratőr tippjeivel!

Iskola mint színes tájkép

Iskola mint színes tájkép

Egy igazán inspiráló környezet a tanuláshoz

Hirdetés