Az első állomás a Fény utcai piac

A “fiatalok feketén-fehéren” a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) lassan húsz éves hagyománnyal rendelkező pályázata és vándorkiállítása a 40 év alatti, épített környezettel foglalkozó alkotók számára, amelynek aktuális kurátora a GUBAHÁMORI2024. március 6-án országos vándorkiállításra indul a 2023-as versenyben shortlistes 8 pályamű, az első állomás pedig rögtön rendhagyó: a Fény utcai piac Budapest 2. kerületében

… egy könyv. egy megépült épület. egy cikksorozat. egy épületfelújítás. egy spekulatív építészeti terv. egy megépült tanösvény. egy urbanisztikai léptékű rehabilitációs terv… 8 munka az építészetről.

A kurátori koncepció alapján olyan pályaműveket várt a MÉSZ, amelyek az “inklúzió” mottó mentén foglalkoznak építészeti kérdésekkel.

Az építészet számunkra egy széles értelmezési tartomány, amelybe már nemcsak az épületek megvalósulását célzó tevékenységek tartoznak bele, hanem az épített környezettel foglalkozó elméleti, kommunikációs, kritikai vagy vizionárius tevékenységek is. A pályázat által megszólított generáció mutatja legjobban ennek a nemzetközi trendekhez is kapcsolódó széles értelmezési tartománynak a sokszínűségét. Az fff2023 kiírással ezt a sokszínűséget szeretnénk bemutatni, láthatóvá tenni és elismerni mind szakmai közegen belül, mind azon kívül” – emelték ki a kurátori koncepció.

Ennek jegyében a vándorkiállítás helysznei is változatosak, nem csak a zárt egyetemi, vagy intézményi térben mutatkoznak be a legjobb munkák, hanem kimerészkednek az utca embere elé - szó szerint is, hiszen két helyszín is egy-egy forgalmas piac.

A pályázati folyamat 2023 őszén zajlott, ennek alapján a szakmai zsűri először 8 shortlistes pályaművet, majd az első helyezettet választotta ki. A fff2023 győztese Győrfi Dániel és Horváth Bettina lettek, a Népliget értékalapú megújítása címen készített pályaművük alapján (közreműködő: Madácsi Flóra).

Borbolya pecsétet kapott a környezeti és társadalmi igazságosságot kiemelten képviselő 4 alkotócsoport: Bognár Gergely és Dobos Bence (Legéndi gyerektábor), Fuzzy Earth (Séta az éjjeli nap alatt), Győrfi Dániel és Horváth Bettina (A Népliget értékalapú megújítása), Paradigma Ariadné (Kék szignó).

2024. március 6-án országos vándorkiállítás indul a 8 shortlistes pályaművel az alábbi helyszínekre az alábbi időpontokban:

március 6. – március 16.  Budapest, Fény utcai piac
március 20. – április 3.  Győr, Széchenyi István Egyetem
április 3. – április 14.  Sopron, Erdészeti Múzeum
április 17. – április 28.  Pécs, Vásárcsarnok
május 2. – május 12.  Debrecen, MODEM
május 15. – május 26.  Budapest, Ybl Miklós Építéstudományi Kar - Óbudai Egyetem

A vándorkiállítás megnyitója 2024. március 6-án 16:00-kor Budapesten, a Fény utcai piac első emeletén lesz. A kiállításon köszöntőt mond Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, a kiállítást megnyitja Dévényi Tamás, Ybl Miklós-díjas építész.

Minden helyszínen lesznek további megnyitóesemények, a feltüntetett kezdőnapokon 16:00-i kezdettel, a kurátorok és a kiállítók részvételével.

 

Kiállítók:
Bene Tamás – Öt munka, lassítva
Bognár Gergely és Dobos Bence László – Legéndi gyerektábor
Borenich Levente – Utópikus realizmusok cikksorozat
Fuzzy Earth – Séta az éjjeli nap alatt
Győrfi Dániel és Horváth Bettina – A Népliget értékalapú megújítása
Paradigma Ariadné – Kék szignó
Partizan Architecture – A cserépváraljai Munkás Szent József templom felújítása
RJZS Architects – Csillagok alatt

 

A fff2023 pályázat és vándorkiállítás támogatói: Közösségi finanszírozási kampány  - 2023. szeptember – december, Nemzeti Kulturális Alap, Budapesti Építész Kamara, SYBA Napvédelem Kft., Krüllung Árnyékolástechnika Kft.

 

forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vándorúton az fff2023 győztes munkái

Vándorúton az fff2023 győztes munkái

Az első állomás a Fény utcai piac

Közeledik a Fiatalok Feketén Fehéren pályázat nyilvános zsűrizése

Közeledik a Fiatalok Feketén Fehéren pályázat nyilvános zsűrizése

Most te is tehetsz az építészetért

Fiatalok feketén-fehéren

Fiatalok feketén-fehéren

Megjelent a 2023-as pályázati kiírás az épített környezettel foglalkozó negyven év alatti alkotók számára

Hirdetés