Megjelent a 2023-as pályázati kiírás az épített környezettel foglalkozó negyven év alatti alkotók számára

A Magyar Építőművészek Szövetsége országos, nyílt pályázatot hirdet az épített környezettel foglalkozó negyven év alatti alkotóknak a magyar U40-es díj elnyerésére. Az fff2023 Reischl Gábor kezdeményezésére 2006-ban indított pályázat- és vándorkiállítás sorozat folytatása. A pályázat kurátori feladatát Reischl Gábor, Csontos Györgyi, Papp Glória és Borsos András után 2023-ban a GUBAHÁMORI látja el.
 

cikksorozat . esszé . építészeti terv . installáció . kiállítás . könyvkiadás . kulturális esemény . megépült építészeti alkotás . oktatási tevékenység . pályázati terv . spekulatív terv . storytelling . tájépítészeti terv . etc

Az építészet számunkra egy széles értelmezési tartomány, amelybe már nemcsak az épületek megvalósulását célzó tevékenységek tartoznak bele, hanem az épített környezettel foglalkozó elméleti, kommunikációs, kritikai vagy vizionárius tevékenységek is. A pályázat által megszólított generáció mutatja legjobban ennek a nemzetközi trendekhez is kapcsolódó széles értelmezési tartománynak a sokszínűségét. Az fff2023 kiírással ezt a sokszínűséget szeretnénk bemutatni, láthatóvá tenni és elismerni mind szakmai közegen belül, mind azon kívül. 

Mindezek alapján a 2023-as év pályázati mottója az inklúzió lesz.

További célunk, hogy Magyarországon is legyen rangja az U40-es korosztályi díjnak, ezért több újítást is bevezetünk az idei kiírásban: 8-as shortlist, pénzjutalommal járó fődíj, crowdfunding, a kiállítás megjelenése a városban és egyéb médiafelületeken.

feketén-fehéren – A díj elnevezése Reischl Gábortól ered: az első kiírás rettentően alacsony költségvetéssel rendelkezett, ezért a pályázóknak fekete-fehér fénymásológépen kinyomtatott (és sokszorosítható) kiállítási tablóikkal kellett jelentkezniük a díjra. Az eszközök 17 év alatt változtak, viszont az alapszemléletet szeretnénk visszahozni és erősíteni: a fff2023 alacsony költségvetéssel, felesleges költések nélkül fog működni, és az erőforrásokat arra koncentráljuk, hogy a szakmai közösségtől származó kezdő támogatásként működhessen a díj a győztes számára.

 

A pályázaton részt vehet valamennyi már diplomázott, de 2023. október 5-ig a negyvenedik életévét még be nem töltő, az épített környezettel foglalkozó szakember (építész, tájépítész, teoretikus, kulturális eseményszervező stb.). A pályázaton egy pályázó egy pályaművel vehet részt. Alkotócsoport esetében minden személyre vonatkozik az életkori megkötés.

Egyetemi tervek közül kizárólag diplomaterveket várnak, illetve olyan hallgatói pályázati anyagokat, amelyek nem az egyetemi curriculum részeként készültek.

A pályázatra 2021. október 5. után készült munkákkal lehet jelentkezni.

 

A zsűri összetétele a kurátorok szándékai szerint tükrözi azt az elképzelést, amit szakmai profilban, műfaji sokszínűségben, korban és nemben az inklúzió mottó alatt értenek.
 

A zsűri tagjai:

Csillag Katalin, építész, a MÉSZ elnökségi tagja
Kemény Zsófi, költő, író, forgatókönyvíró, slammer
Kőszeghy Flóra, építész - képzőművész
Szentirmai Tamás, építész, Debreceni Egyetem MK, Építészmérnöki Tanszék, tanszékvezető
Veres Bálint, esztéta, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, habilitált egyetemi docens
1 fő építész az U40-es korosztályból, aki nem adott be pályázatot


A pályázatok elbírálása kétfordulós

Az első fordulóban a zsűri zárt értékelés keretében a beérkezett pályázatok közül 8 jelöltet választ ki (shortlist). A 8 shortlistes pályázó fogja alkotni a 2023-24-es évben a magyar U40-es csapatot, akik részt vesznek a vándorkiállításon.

A második fordulós zsűrizés nyílt lesz, ahol a 8 kiválasztott jelölt prezentálja a pályamunkáját a zsűri és közönség számára. A cél az lesz, hogy ezen az alkalmon a zsűri ki tudja választani a fff2023 kiírás győztesét.
 

A 8-as shortlistbe jutott pályaművek részt vesznek a fff2023 vándorkiállításon, valamint egyéb médiamegjelenéseken.

A fff2023 győztese pénzjutalomban részesül. A pénzjutalom előteremtésére szakmai közösségi finanszírozás (crowdfunding) kampányt fognak indítani 2023 őszén, ezért ennek összegéről még nem tudnak nyilatkozni.

A gasztronómiában már elérhető a Zöld Michelin-csillag, amelyet azon éttermek érdemelnek ki, amelyek működése szigorú fenntarthatósági elvek mentén zajlik. A kurátori koncepció szerint szeretnének hangsúlyt adni azoknak a munkáknak, amelyek a környezeti és/vagy társadalmi igazságosságot kiemelten képviselik. Ezt jelölik majd az fffszín (borbolya) pecséttel. A szín kiadása nem kötelező, viszont ha van, akkor a 8-as shortlist része kell legyen.

 

2023-ban a fiatalok feketén-fehéren együttműködik a FUGA Budapesti Építész Központtal (a Budapesti Építész Kamara támogatásával). A FUGA 2023-24-ben kiállítássorozatot szervez fiatal építészek számára, amelyben két hetes váltásokban egy év alatt összesen 25 alkotó mutatkozhat be. A kiállítássorozat kurátora szintén a GUBAHÁMORI.

Az együttműködés keretében az fff2023-ra beérkezett pályaművekből a zsűri az első forduló után 15 munkát ajánl azok közül, akik nem kerülnek be az fff2023 8-as shortlistjébe. A FUGA-ban rendezett kiállításon az alkotók lehetőséget kapnak arra, hogy egy-egy munkájukon túlmenően szakmai üzeneteket fogalmazhassanak meg, s ezt generációk és szakmai területek közötti kerekasztal-beszélgetéseken fejthessék ki részletesebben.

 

Határidők:

2023. szeptember 5. – pályázat meghirdetése
2023. szeptember 27. 10:00 - október 5. 23:59 – pályázatok benyújtása
2023. október 27. – zsűrizés első fordulója
2023. október 28. – 8-as shortlistbe jutott pályázók értesítése
2023. november 15. – zsűrizés második fordulója, nyílt zsűrizés
2024. március-május – fff2023 vándorkiállítás

 

További információ és részletes pályázati kiírás a MÉSZ honlapján érhető el. 

 

fff2023 | Web | Facebook | Instagram
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fiatalok feketén-fehéren

Fiatalok feketén-fehéren

Megjelent a 2023-as pályázati kiírás az épített környezettel foglalkozó negyven év alatti alkotók számára

Új kurátor a Fiatalok feketén fehéren program élén

Új kurátor a Fiatalok feketén fehéren program élén

A MÉSZ kurátori pályázatának nyertese a GUBAHÁMORI.

Magyarországi támogatásból mentik meg az erdélyi Tacs református templomának értékes famennyezetét 

Magyarországi támogatásból mentik meg az erdélyi Tacs református templomának értékes famennyezetét 

Mivel a református templom épülete gyakorlatilag menthetetlen, felújítása után a famennyezetet áthelyezik az egykori evangélikus templomba. 

Hirdetés