Hirdetés

A MÉSZ kurátori pályázatának nyertese a GUBAHÁMORI.

A Magyar Építőművészek Szövetségének pályázatára 8 kiváló pályamű érkezett be. A zsűri valamennyi pályaművet magas színvonalúnak találta, a legjobbnak a GUBAHÁMORI pályaművét ítélte.

 

Az f_f_f_ „fiatalok feketén-fehéren” pályázat és kiállítás 2006-ban indult el a MÉSZ akkori elnöke, Dr. Reischl Gábor kezdeményezésére. A cél a pályájuk elején álló fiatal, 40 év alatti magyar építészek legkiválóbb munkáinak összegyűjtése és közönség elé tárása volt, ennek érdekében kétlépcsős országos pályázatot írtak ki. Az első felhívásra beérkezett pályázatokból kiválasztott ötven nyertes építészeti alkotást – terveket illetve megépült házakat – egységes formátumú tablókon mutatták be, és vándorkiállítás jelleggel az ország több városában is szerepelt. A hagyományteremtő céllal életre hívott  esemény professzionális, külföldön is bemutatható anyag összeállítására törekedett.

A hagyomány folytatódott. 2008-ban, még Reischl Gábor életében az ő főkurátorságával, és tanítványa Csontos Györgyi kurátorságával, majd Reischl 2008-ban bekövetkezett halála után változó kurátori közreműködéssel kétévente megrendezték a pályázatot és kiállítást. A válogatott anyag országos bemutatkozás után több külföldi kiállítóhelyre is eljutott. A nyertes munkákból minden alkalommal kétnyelvű katalógus készült, a díjazottakat saját kérésükre a Magyar Építőművészek Szövetsége Alapszabálya szerint felvette tagjai közé.

A MÉSZ 2023-ban a program megújítására írt ki kurátori pályázatot, ahol olyan kurátort kerestek a program élére, aki a megváltozott média és szakmai környezethez igazodva a programot népszerűbbé teszi mind a fiatalok, mind a közönség körében. A nyolc jelentkező közül a GUBAHÁMORI pályázatát találta a MÉSZ elnökségi tagjaiból álló Bíráló Bizottság (Csillag Katalin, Kovács Csaba, Nagy Csaba, Szabó Levente, Titkár: Borsos András) a legsikeresebbnek, és felkérte Guba Sándort és Hámori Pétert a kurátori feladatok elvégzésére, akik a felkérést elfogadták. 

 

 „A célunk az, hogy a korosztály számára az értéke, a szakmán kívülieknek pedig a láthatósága változzon a Reischl Gábor által alapított U40-es építészeti díjnak” – mondja Guba Sándor és Hámori Péter.

Pályázatuk kiemelten kezeli a nyitást a nem szakmai közönség felé is, megfelelve ezzel az alapító eredeti szándékának, és növelve az építész tevékenység szakmai presztízsét, amely napjainkban észrevehető deficittel küzd.

A Bíráló Bizottság javaslata alapján további négy kiváló pályázat készítőit – Adrian Labaut Hernándezt, Bánszegi Bíborkát, Csanády Anna Dorottyát, Edvy Atinát, Hartmann Gergelyt és Varga Piroskát – a MÉSZ további feladataiba kívánja bevonni.

 


Olvasd el a Feltörekvők elnevezésű sorozatunkban Guba Sándorral és Hámori Péterrel (GUBAHÁMORI) készült, „Használatot formálni” című interjúnkat.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Golden Cubes Awards eredményhirdetés a MÉSZ székházában

Golden Cubes Awards eredményhirdetés a MÉSZ székházában

A legjobb, gyerekeknek szóló építészeti projektek versenyeznek.

Golden Cubes Awards 2023

Golden Cubes Awards 2023

Pályázat az épített környezeti nevelésről

Átadták az első Hello Wood Diplomadíjakat

Átadták az első Hello Wood Diplomadíjakat

A legkiemelkedőbb diplomaterveket díjazták az október 18-án megrendezett átadó ünnepségen a Hello Wood építésziroda kiállítótermében.

Hirdetés