Január 31-ig lehet kedvezményes részvételi díjjal jelentkezni az immár hagyományos tavaszi Nemzetközi Építészkongresszusra

A MÉSZ és az Artifex Kiadó által szervezett március 8-i XXI. Nemzetközi Építészkongresszus témája: Értékalapú építészet. Nikkel Sekkei, Bevk & Perovic, Yuko Nagayama, és a Topotek 1 mutatkozik be, Ulf Meyer kurátor szervezésében. Január 31-ig lehet kedvezményes részvételi díjjal jelentkezni, érdemes kihasználni ezt a lehetőséget! 

„Az értékalapú építészet szókapcsolat azt kívánja kifejezni, hogy amit az emberek értékelnek, vagy ami fontos nekik, az nemcsak tükröződhet az építészetben, hanem az alapja is lehet” – mondja a kongresszus kurátora, Ulf Meyer berlini építészkritikus. 

 

IDŐPONT: 2024. március 8. (péntek), 9 óra
HELYSZÍN: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Dr. Koltai Jenő Sportközpont (1123 Budapest, Csörsz u. 2-10.)
MÉK AKKREDITÁCIÓ: 3 pont (bírálati sorszám: 2023/339)
RÉSZVÉTELI DÍJ: 35.000 Ft + áfa (bruttó 44.450 Ft), de január 31-ig történő befizetéskor 29.000 Ft+áfa (bruttó 36.830 Ft) 

Jelentkezni az Artifex Kiadó honlapján lehet!


A 2024 március 8-i MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus résztvevői:

Kurátor és levezető elnök: Ulf Meyer (Építészkritikus, San Francisco, Berlin)

Építész író és oktató. Építészetet tanult a Berlini Műszaki Egyetemen és a chicagói Illinois Institute of Technology-n, a Shigeru Ban Architects-nél dolgozott Japánban. Öt évig tanított a tajvani Tamkang Egyetemen és az USA-ban (Kansas államban és az UNL-ben). Építészetkritikusként dolgozott a San Francisco Chronicle-nál, és a New York-i Paul-Rudolph Alapítványnál. Számos építészeti könyv szerzője, köztük a „Bauhaus Architecture”, „Berlin Capital City”, „A világ legzöldebb épületei” (Jerry Yudelsonnal) és a „Tokyo Architecture Guide Book”. A japán modern és kortárs építészet szakértője. Jelenleg két német egyetemen tanít építészettörténetet és -elméletet.
 

Előadók:

Tomohiko Yamanashi

1986-ban csatlakozott építész tervezőként a Nikken Sekkeihez, miután a Tokiói Egyetemen megszerezte mesterdiplomáját. A Nikken Sekkei a világ második legnagyobb és egyik legrégibb, 1900 óta működő tervezőirodája, több mint kétezer alkalmazottal, a világ 16 városában irodával. Yamanashi számos díj nyertese, a MIPIM Asia különdíját kapta 2009-ben a Mokuzai Kaikanért, az AIJ díját 2014-ben az NBF Osaki Buildingért (Sony City Osaki), az AIJ díját 2019-ben a Toho Gakuen School of Musicért, a JIA nagydíját 2011-ben a HOKI Museumért és a CTBUH innovációs díját 2014-ben az NBF Osaki Buildingért. Emellett zsűritag az AIJ-díjak, a Good Design Award, a Tokyo Architecture Award stb. esetében.

Ariake Gymnastics Centre, terv: Nikken Sekkei


Bevk Perovic arhitekti

A ma már Európa-szerte ismert tervezőirodát Matija Bevk és Vasa J. Perovic alapította 1997-ben Ljubljanában. A stúdió a kezdetek óta széles körű nemzetközi elismerésben részesült, eleinte főleg szociális lakótömbjeik és kollégiumaik révén, később számos kulturális épülettel is sikert értek el. Számos hazai és nemzetközi díjat kaptak: Európai Unió Kortárs Építészeti Díj - Mies van der Rohe Emerging Architect Award, Kunstpreis Berlin, Plecnik-díj, Piranesi-díj stb. Az iroda többek között Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Csehországban és Albániában is tervezett projekteket és nyert pályázatokat, több monográfia jelent meg az irodáról.

R HOuse, terv: Bevk Perovic arhitekti
 


Yuko Nagayama

1998-ban szerzett építész diplomát a Showa Női Egyetemen. 1998 és 2002 között a Jun Aoki & Associates-nél dolgozott, majd alig 26 évesen saját építészeti stúdiót alapított Yuko Nagayama & Associates néven. Ő tervezte a Tokió szívében található Tokyu Kabukicho tornyot, a Louis Vuitton kiotói üzletét, a 2020-as Dubai Expo japán pavilonját, és ő az egyik építésze a Torch Towernek, amely várhatóan 2027-re Japán legmagasabb épülete lesz. Nagayama számos díjat kapott, többek között az Architectural Record 2012 díjat, a JCD 2018 tervezői díjat, a Tokyo award 2018 és az iF Design Award 2023 díjat. Jelenleg a Tokiwabashiban található TOKYO TORCH-on és az Expo 2025 pavilonjain dolgozik.

Jins Park, Maeshabi város, terv: Nagayama & AssociatesJins Park, Maeshabi város, terv: Nagayama & Associates

 


Martin Rein-Cano

Buenos Airesben született spanyol és litván szülőktől, a frankfurti egyetemen művészettörténetet, a hannoveri és a karlsruhei műszaki egyetemeken pedig tájépítészetet tanult. San Franciscóban dolgozott, majd 1996-ban alapította a TOPOTEK 1 irodát Berlinben, mely munkái Kanadától Kínáig, Moszkvától Jeruzsálemig sokfelé készültek el, olyan partnerekkel, mint az MVRDV és a BIG. Számos monografikus szakmai könyv és cikk jelent róluk, számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el munkáikat, köztük a Német Tájépítészeti Díjjal, Aga Khan-díjjal, FIABCI és LILA díjakkal. Martin Rein-Cano különböző európai és észak-amerikai tudományos intézményekben, például a Pennsylvaniai Egyetemen és a Harvard Egyetemen vendégprofesszorként tevékenykedett. Jelenleg a Dessaui Építészeti Intézetben tanít.

Superkilen, Koppenhága, terv: BIG+TOPOTEK 1, fotó: Iwan Baan

 

forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hatodik kihalás, avagy az építész felelőssége

A hatodik kihalás, avagy az építész felelőssége

A választ a MÉSZ és az Artifex Kiadó 2021-es Nemzetközi Építész Kongresszusán kerestük.

Öko-logikus Építészet 2021

Öko-logikus Építészet 2021

Ördög a részletekben – angyali csomópontok – konferencia június 10-én, ezúttal  akár már személyes részvétellel is...

Amikor a látványterv túl jól sikerül

Amikor a látványterv túl jól sikerül

Sokakat megzavartak egy új budapesti étterem képei, amiket egy orosz belsőépítész készített.

Hirdetés