Moduláris építészet másképp a CHYBIK + KRISTOF irodától.

A CHYBIK + KRISTOF által tervezett, a szabványos moduláris architektúra határait feszegető új kutatóközpont a helyi közösség számára átláthatóságával és nyitottságával tűnik ki, miközben a kutatást a moduláris épületek új koncepcióit és lehetőségeit bemutató központként szolgálja. A KOMA gyártókomplexum peremén felépült új kutatóközpont megteremti az üzem és környezete harmonikus kapcsolatát, és egyúttal nagy méretű, félig nyilvános közteret is létrehoz.
 

 

A KOMA Modular egy Vizovicében 1992 óta működő, moduláris elemeket gyártó cseh cég, amely 2014 óta működik együtt a CHYBIK + KRISTOF építészirodávalElső lépésben a telepítési terv készült el, amely három moduláris építmény elhelyezésével alakította ki az üzem bejárati területét. 2014-ben adták át a Modulárs Kávézót, 2015-ben épült meg Csehország pavilonja a Milánói Expóra, amelyet hazahozatala után a KOMA irodaként vett használatba. 2022 októberében adták át az utolsó épületet, a 170 négyzetméteres Moduláris Kutatóközpontot. 

Az egyedi rendszerű épület 3 fő modulelemből áll: az aljzatot alkotó födémből, a funkciót befogadó konténer-egységekből és a tetőmodulokból. Az alaphoz horgonyzott, sík padlóburkolati modulokra szerelik a helyiségeket tartalmazó, elforgatott térmodulokat, melyek közé a tetőmodulokat illesztik. Kétféle tetőmodullal dolgoztak, a sík födém alá kerülnek a vízszintes mennyezetű közlekedőterek, a függőleges dimenziót hangsúlyozó, felülvilágítós, magastetős zónák szolgálnak alkotó- és munkaterületként.

 

 

Az anyaghasználat is igazodik a cég és a kutatási központ innovatív filozófiájához, mindent a maga természetességében mutatnak meg. A belsőben az alumínium választása egyértelmű volt, mivel a KOMA ebből készíti moduláris elemeit. Az egymáshoz képest elforgatott térmodulok közét az alaptól a tetőig üveg tölti ki, ezzel szimbolikusan és a gyakorlatban is teljesen átláthatóvá válik az épület.

Az áramló belső tér és a mobil bútorozás lehetővé teszi a tér igény szerinti átalakítását. A központ felépítése példa arra, hogy a moduláris építés kiléphet a derékszög uralta világból, és újszerű, a használók igényeihez rugalmasan alkalmazkodó tereket hozhatnak belőle létre a tervezők.

„Mivel a moduláris építészet és technológiák  pályája folyamatosan felível, képességeinket az innováció szolgálatába állítva élvonalbeli megoldásokra törekszünk. Ügy gondoljuk, hogy a jövő a moduláris architektúrában rejlik” – vallják az alkotók és a cég egyaránt.

Tervező: CHYBIK + CHRISTOF
Projektcsapat: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Ondřej Mundl, Lukáš Habrovec, Martin Holý, Michal Klimeš, Dávid Medzihorský, Vojtěch Kouřil, David Bernátek, Petr Novák, Vladimír Šobich, Přemek Zhoř
Tájépítészet: Atelier zahradní a krajinářské architektury Sendler
Műszaki megoldások: Jiří Valenta, Oldřich Studený, Petr Chva
Építés éve: 2017-2022
Beépített terület: 260 nm
Fotók: Jesús Granada, Alex Shoots Buildings, Julius Filip, Pavel Barták
Illusztrációk: Alexey Klyuykov, CHYBIK + KRISTOF
Videó: Mangoshake studio

 

Forrás: sajtóanyag

 

CHYBIK + KRISTOF | Web | FacebookInstagram

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Piros lampionok alatt

Piros lampionok alatt

A CHYBIK + KRISTOF moduláris pavilonja ismét fogadja a közönséget a Karlovy Vary filmfesztiválon

Újjáéledt Gregor Mendel üvegháza

Újjáéledt Gregor Mendel üvegháza

A CHYBIK + KRISTOF munkája a modern genetika atyja előtt tiszteleg

Megfizethető városi lakhatás

Megfizethető városi lakhatás

A CHYBIK+KRISTOF iroda elképzelései szerint.

Hirdetés