Textilgyár átalakítása művészeti központtá Csehországban.

CHYBIK + KRISTOF első díjas pályázati terve alapján újul meg a csehországi Usti nad Orlici bezárt és részben lebontott textilgyára. Az felújított ipari tömb a város kulturális életének új centruma lesz.
 


A hajdan virágzó Perla textilgyárat 2009-ben bezárták. Az épületek nagy részét lebontották, egyedül a Pavel Janak által tervezett üzemépület, a tömb irodabővítése, valamint egy XIX. századi gépház maradt meg. Ezek kulturális központtá alakítására írt ki a város pályázatot, melyet a CHYBIK + KRISTOF csapata nyert meg 2023 januárjában. Koncepciójukban kreatívan köszön vissza a gyár nevét adó Gyöngy (Perla, Pearl) sejtelmes csillogása, mely új életre kelti a halott téglát és követ.
 

 

Az építészeti beavatkozás két hangsúlyozott gesztusa a bontás és a hozzáépítés. Sok helyen megtisztítva megmutatják az eredeti struktúrákat, falszerkezetet, anyagminőséget, ezzel állítva emléket a múltnak. A tömbökben jól pozicionált bontásokkal az utcaszinten átjárásokat alakítottak ki a tömbbelső felé, kávézóval, közösségi térrel a köztérhez kapcsolták az épületek földszintjét, Az új épületelemeket, toldásokat, vágott felületeket eltérő anyaggal, polírozott fémlemezzel burkolták, amely gyöngyházas csillogásával az új kultúrközpont, illetve a régi gyár nevére utal: Pearl, azaz gyöngy.

 

 

A funkcióját vesztett gyárkéményt jelként meghagyták, a rajta elhelyezett csillogó forma messziről felhívja a figyelmet arra, hogy itt a városszövetben történik valami. Az épületeket két tömbre bontották, egy white-box karakterű nagy kiállítóhelyiséget, egy kisebb black-boxot, és a textilraktárak helyén egy függönyökkel tovább szeparálható, a nagyteremhez galériásan kapcsolódó kiállítóhelyet alakítva ki bennük. Az új városi kultúrtér és művészeti galéria a város központjában az építészeti örökség méltó megőrzésével új, a jövőnek szóló értéket teremt.

 

 

Projekt: Pearl Galery, Usti nad Orlici, Csehország
ÉpítészetCHYBIK + KRISTOF
Tervezők: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Lucie Skořepová, Hanna Hajda, Urszula Sędziak, Ela Siwiec, Zuzana Pelikánová, Jiří Richter, Markéta Pavlunová, Martin Holý
Tervezés éve: 2022
Alapterület: 3200 m2
Fotók: Lukáš Prokeš, Město Ústí nad Orlicí
Vizualizáció: Hanna Hajda

 

Forrás: A R T Communication + Brand Consultancy

 


Rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brutalista buszpályaudvar újulhat meg Brnóban

Brutalista buszpályaudvar újulhat meg Brnóban

A Chibik+Kristof építésziroda önszántából tervezi át a Zvonařka központi buszterminált.

Jeles tradíciók és modern gyártás egy cseh borászatban

Jeles tradíciók és modern gyártás egy cseh borászatban

Ezt a kettőt hozza össze a CHYBIK + KRISTOF tervezte Lahofer Borászat.

„Hallottam sírni a vasat”

„Hallottam sírni a vasat”

Az Octogon online márciusi tematikája a fém és üveg szerepe az építészetben és a design területén.

Hirdetés