A CHK tervei alapján épülő torony Csehország legmagasabb épülete lesz.

Az Ostrava Tower 235 méter magas, 98 000 m2-es alapterületű, többcélú felhőkarcolóként épül Ostrava városközpontjának szívében. A CHYBIK + KRISTOF (CHK) építészek által 2019-ben kezdeményezett városfejlesztési projekt arra irányul, hogy a felhőkarcoló műfaját egy új funkcionális entitássá alakítsák át, amely reagál a kortárs társadalmi szükségletekre, jelen esetben a posztindusztriális város rehabilitációját és reaktiválását szolgálja.
 

 

Az elmúlt három évtized során Ostrava szénbányászatból és kohászatból élő iparvárosból átalakult egy szolgáltatás- és információvezérelt iparágakra építő településsé, és ez megköveteli a városi táj átalakulását és alkalmazkodását. A gazdag történelmű, hagyományos infrastruktúrájú, Lengyelország határán nagy vonzáskörzettel rendelkező metropolisz a morva-sziléziai régió fővárosa, lakossága csaknem egymillió, ezzel Csehország harmadik legnagyobb városa.

 

 

Az egykori ipari telephelyek kulturális és lakóterületekké fejlesztése, melyben mind állami-, mind magánbefektetők részt vesznek, kijelöli Ostrava fejlődésének irányát. Steven Holl új koncertterme épp úgy a lakosság megváltozott igényeit elégítik ki, mint az újonnan épült múzeumok, egyetemi kampuszok, galériák, és lakóprojektek. Az Ostrava Tower tervezésével a CHK a város megfiatalítására és társadalmi igényeire reagál.

 

 

Az 56 emeletes felhőkarcoló ikonikus X-kontúrja és átlós geometriájú alaprajzi szerkesztése egységesíti az épület megjelenését, miközben lehetővé teszi a nyilvánosan elérhető funkciók és a magánterek harmonikus egymás mellett élését. A váltakozó irányú, üvegezett homlokzati elemek a lakásokból pazar kilátást nyújtanak, de ugyanakkor biztosítják a kellő szeparáltságot, és jól működnek a további, közösségi funkciókat befogadó terek esetében is.

 

 

A felfelé szélesedő épület legfelső szintjén kialakított panorámaterasz, étterem és kávézó, csakúgy, mint a szintén maximálisra növelt alapterületű földszinti előcsarnok nyitva áll minden városlakó számára. Az építészek szándékosan a két legnagyobb alapterületű szintet szánták rekreációs célra, aktiválva ezzel az épület környezetének köztereit is. A toronyban további helyeken szétszórtan még több publikus funkciójú egység található: irodák, kongresszusi központ, kiskereskedelmi szolgáltatások és egy szálloda. 

„A stúdió célja az volt, hogy a felhőkarcoló műfajának funkcionális újragondolása mellett egyszerű, de erőteljes formát hozzon létre, amely jelzőfényként szolgál a városközpont felé” – mondják a tervezők.

 

A beépítés egy híd lábánál található és csatlakozik egy buszpályaudvarhoz, így a földszintet bekapcsolja a környék közterületeinek sorába. Az akadálymentes gyalogos bejárat minden oldalról megközelíthető és minden szögből látható, vizuális attrakcióvá válva újradefiniálja a hajdan elhagyott térséget, a forgalmat a városközpont felé tereli, és ezzel a rehabilitált terület a város részévé válik.

 

 

A hajdani közlekedési terület revitalizálásával Ostrava új kulturális, üzleti, iroda- és szórakozó létesítményhez jut, mely méltó kapuja lesz a fejlődő nagyvárosnak. A 2027-ben elkészülő Ostrava-torony dinamikus közösségi központ, amely reagál a kortárs társadalmi szükségletekre és a változó városi kultúrára.

 

A CHYBIK + KRISTOF építészeti és várostervező irodát 2010-ben alapította Ondrej Chybik és Michal Kristóf. Több mint 50 nemzetközi csapattaggal működik, irodát tart fenn Prágában, Brünnben és Pozsonyban. A stúdió projektek széles skáláján dolgozik, a városi fejlesztésektől a közcélú és lakossági projektekig. Legutóbbi munkáik: cseh pavilon a 2015-ös Milánói Expón, Lahofer Pincészet (Csehország), Zvonarka buszpályaudvar (Csehország), többcélú aréna Jihlavában (Csehország). A stúdió számos díjat kapott, köztük az Architectural Record 2019-es Design Vanguard-díját, a közelmúltban, 2019-ben pedig a European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies 40-es shortlistjében végzett a 40 év alatti pályázók kategóriájában.

 

 

StúdióCHYBIK + KRISTOF
Vezető tervező: Ondřej Chybík, Michal Krištof
Építész csapat: Martin Křivánek, Martin Žatečka, Vadim Shaptala, Martin Holý, Denisa Annová ,Ivo Stejskal, Ondřej Švancara, Benjamin Daniels, Emanuele Faggion, Jan Šefl , Natália Korpášová, Gabriela Voláková, Roman Chervonnyy, Sophia Tligui, Marek Frait, Anna Serysheva. 
Társtervező: Anarchitekt - Jiří Soukup
Projekt helyszíne: Ostrava, Csehország
Tervezés éve: 2019 – 2022
Hasznos alapterület: 98000 m²
Homlokzat: MGS Group
Szerkezettervezés: TFM (Comsa) : Bollinger+Grohmann, VIN Consult, K4 Architects & Engineers, INKOS-OSTRAVA
Látványtervezés: CHYBIK + KRISTOF, a CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers jóvoltából.

 

Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Feléled a Cukorgyár

Feléled a Cukorgyár

A CHYBIK + KRISTOF és a SKANSKA fenntartható városfejlesztési projektje Prágában.

Felhőkarcoló épül Ostravában

Felhőkarcoló épül Ostravában

A CHK tervei alapján épülő torony Csehország legmagasabb épülete lesz.

Szuper játszóterek az ország minden részében

Szuper játszóterek az ország minden részében

Gyerekek a városban című sorozatunk következő részében az S-TÉR Kft. játszóterei közül válogatunk.

Hirdetés