A CHYBIK + KRISTOF és a SKANSKA fenntartható városfejlesztési projektje Prágában.

A CHYBIK + KRISTOF (CHK) a SKANSKA-val együttműködve Prága külvárosában, az egykori cukorgyár területén nagyszabású vegyes használatú lakónegyed tervét készítette el. A 2030-ban elkészülő projekt célja a környék újraélesztése. A több mint 6600 nm-es új közterülettel az építészek a nyilvános interakciókat és a közösségi érzést kívánják fokozni. A SKANSKA által kitalált „Rebetong fantázianevű hibrid építőanyag látható homlokzati anyagként jelenik meg, hangsúlyozva az építészek elkötelezettségét a fenntartható építés új módjai és a meglévő anyagok kreatív újrahasznosítása iránt.
 

Render: Vivid Vision  

A Moldva folyó déli partján elterülő hatalmas zöld területtel körülvett negyed hét városi tömbből áll, melyben 790 lakás, egy integrált nyilvános tér, egy multifunkcionális csarnok és egy sor szolgáltató létesítmény – kávéház, sörfőzde, kiskereskedelmi üzletek, étterem, óvoda és hajóklub – kaptak helyet, a meglévő és bővülő helyi közösség sajátos igényeinek megfelelően. A tervezési folyamatba a kezdetektől bevonták a helyi lakosokat.

Az 1927-ben épült cukorgyár kéményét gondosan integrálták az új városi negyedbe, és így a terület történelmi értékeinek szimbólumaként szolgál. Az új, 58.000 nm-es vegyes használatú fejlesztés a meglévő városi tengelyhez kapcsolódik, zökkenőmentes kapcsolatot teremtve a meglévő területekkel. 

 

Render: Vivid Vision

 

A CHK fenntartható építési megoldások iránti elkötelezettségét tükröző projektje a SKANSKA által feltalált új hibrid építőanyag, a „Rebetong” homlokzati anyag felhasználásával tűnik ki. A megmaradt téglákból megőrzött és intenzív kutatások, kísérletek nyomán újrahasznosított anyag a telephely egyedi ipari jellegét tükrözi. A CHK a vizuális emlékezet megőrzése jegyébent azt javasolta, hogy az anyagot ne csak szerkezeti célokra használják fel, hanem új építészeti nyelvet alkalmazva a homlokzaton is mutassák meg. A „Rebetong” funkcionális és érzelmi kapocsként működik a terület kollektív emlékezetével, értéket ad a helyi kultúra és közösség számára, miközben fenntarthatóan elegáns megoldás. 

Rajz: Alexey Klyuykov

 

A vegyes használatú lakóterület a kék-zöld infrastruktúrát és a zöldfelületek megőrzését az egész komplexumra kiterjeszti. Optimalizálja a vízgazdálkodást, a megújuló energiaforrások mérséklik a komplexum karbonlábnyomát, a biodiverz környezet pedig barátságos teret teremt a helyi madárfajok számára a fészekrakáshoz.

 

Rajz: Alexey Klyuykov

 

A stúdió elemzést készített a terület társadalmi dinamikájáról, a közterületek megformálása ezt tükrözi. A lakókomplexumot teljes egészében aktívan bevonja a köztérhasználatba a zöldtetők félnyilvános tereitől a komplexum szívében található, mindenki számára hozzáférhető nyilvános térig. Az egyes blokkok U-alakú kialakítása kiterjedt zöld udvarokat hoz létre, amelyek szintén új teret biztosítanak a társadalmi interakciónak. A Moldva partjáig terjedő új városi tömb sétányokon és kerékpárutakon keresztül közvetlenül kapcsolódik a vízhez, az akadálymentesített közterületeket így újabb funkciókkal bővíti. Ez a fokozatosságra tervezett köztér alakítási stratégia az összes szomszédos kerületet kiszolgálja, a projekt közösségi szerepére helyezi a hangsúlyt azáltal, hogy nem csak a lakói számára teszi elérhetővé a lehetőségeket. A Cukrkandl elnevezésű ideiglenes beavatkozás révén a projekt már előre bevonta a közösséget vetítések, ideiglenes játszóterek és kávézók kialakítása révén, hozzáférést biztosítva a jelenlegi helyszínhez és a vízparthoz.  

 

Render: Vivid Vision

Render: Vivid VisionRender: Vivid Vision

„Sokszínű lakónegyed létrehozására törekszünk, kibővített szociális infrastruktúrával. Tervünk zökkenőmentesen egyesíti a nyilvános és a magánterület elemeit. Az építészeti, műszaki és szociológiai szempontok egyensúlya teremti meg azt a harmonikus életteret, amely a jellegzetes identitás hangsúlyozásával kiegyensúlyozott szomszédságot alakít ki” – mondják a projektről a társalapító építészek, Ondrej Chybik és Michal Kristof.

 

Render: Vivid Vision

Anyagtechnológiai szakértő: Bohuslav Slánský
Kék-zöld infrastruktúra: Jakub Jirák
Fenntarthatósági tanácsadó: Radek Jareš
Mérnökség: AED projekt
Közlekedés: Pro-Consult, Európai Közlekedési Tanácsadó
Tájépítészet: Terra Florida
Szerkezeti tervezés: Recoc
Tűzvédelem: AMPeng
Illusztrációk: Alexey Klyuykov, CHYBIK + KRISTOF 
Renderek : VIVID-VISION
Fotók: Pavel Barták, Tomáš Hejzlar, Archiv ÚMČ Prague 12 
Projekt csapat: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Ondřej Mundl, Šárka Kubínová, Lukáš Habrovec, Ondřej Michuda, Martin Holý, Matěj Štrba, Ondřej Jelínek, Zuzka Pelikánová, Peter Chaban, Jan Kohút, Kosči, Spáli Sváalvá, Kosči, Ingatlan Michánt Holko , Francisco Javier Gomariz Moreno, Iva Mrázková

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Varsói irodaház lett Európa századik WELL minősített épülete

Varsói irodaház lett Európa századik WELL minősített épülete

Európában mérföldkőhöz érkeztünk, és hamarosan kiderül, itthon melyik az első WELL minősített épület.

Applikációval mutatja be a H2Offices-t a Skanska

Applikációval mutatja be a H2Offices-t a Skanska

Az új alkalmazás növeli a felhasználói élményt és innovatív módon mutatja be az irodatereket.

A Skanska megtartotta vezető szerepét a közép-kelet-európai ingatlanpiacon

A Skanska megtartotta vezető szerepét a közép-kelet-európai ingatlanpiacon

A vállalat stratégiai célja jövőbiztos, fenntartható, egészséges és biztonságos projekteket fejleszteni.

Hirdetés