A técsői templom festett, kazettás mennyezete párját ritkítóan szép.

A Tisza partján fekvő kárpátaljai Técső egyik nevezetessége református temploma, amely a XIII. század végén épült. Sokan ismerik párját ritkítóan szép festett, kazettás mennyezetét, amely XVIII. századi bővítésekor került az épületbe. A templom renoválását 2014-ben kezdték el, 2019-re a Rómer Flóris Terv támogatásával az egészet felújították. A munkálatok a Teleki László Alapítvány szervezésében történtek.

Forrás: Teleki László Alapítvány

Técső települést 1211-ben Tecu néven említik először, kiváltságait 1329-ben kapta Károly Róbert királytól, az öt máramarosi koronaváros egyike volt.

A település első templomát valószínűleg a 13. század végén építették, kibővítésére 1748-ban, tornyának felépítésére 1810-ben került sor.

A központjában álló nagy méretű, egyhajós templomhoz félköríves diadalívvel egyenes záródású szentély csatlakozik, amelyhez északról egy vele azonos hosszúságú sekrestye tartozik. A szentélyét kelet felől két gótikus mérműves ablak, délről pedig két félköríves barokk stílusú ablak világítja meg. A szentélyt bordás keresztboltozat fedi, a templomhajó déli falában egy csúcsíves és két barokk stílusú ablak van. A templom négy fiatornyos csúcsos sisakja késő barokk stílusú. A hajót párját ritkítóan szép kazettás, festett famennyezet fedi, amely 1748-ban készült.

A templom állagvédelme érdekében a Teleki László Alapítvány szervezésében 2014 óta folyamatosan folytak munkálatok, melyek során – restaurátori kutatást követően – a templomhajó renoválása, a padok cseréje, a tetőszerkezet megerősítése, és az épület körüli szivárgórendszer építése valósult meg. A Rómer Flóris Terv támogatásával 2016–2019 között folytatódtak a helyreállítási munkálatok. Megtörtént a kőfaragványok, nyílászárók restaurálása, a szentélyben megtalált középkori freskók és reformáció korabeli festések feltárása és konzerválása, helyreállítása, valamint a templom homlokzatfestése.

Forrás: Teleki László Alapítvány


  • A helyreállítás vezetője: Káldi Gyula építész 
  • Restaurátori munkák: Lángi József restaurátor, Szabó József farestaurátor;
  • Építéskivitelezési munkák: Stark IstvánHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy templom falára festi a koronavírusos betegek ápolóit egy kínai designer

Egy templom falára festi a koronavírusos betegek ápolóit egy kínai designer

Mert alig foglalkozik velük valaki. 

Makovecz-tervezte templomot avattak Temesváron

Makovecz-tervezte templomot avattak Temesváron

A református központban közösségi- és kiállítótereket, és kamarakoncertek megtartására alkalmas termet is kialakítottak. 

Átlátszó templommal tanít bennünket két építész

Átlátszó templommal tanít bennünket két építész

Hogy ne csak nézzünk, de lássunk is.

Hirdetés