Augusztus 30-án átadták a legjobb kiállításnak és a legjobb nemzeti pavilonnak járó díjakat.

Roberto Cicutto, a Biennálé elnöke és Hashim Sarkis kurátor a nemzetközi zsűri öt tagjával együtt adta át a díjakat a hat legeredményesebbnek ítélt kiállítás létrehozóinak. A legjobb kiállításnak járó Arany Oroszlánt a Raumlaborberlin Instances of Urban Practice című munkája, a legjobb Nemzeti Pavilonnak járó elismerést az Egyesült Arab Emirátusok pavilonjában látható Wetland című kiállítás nyerte.

 

A zsűri öt tagja: Kazuyo Sejima, Sandra Barclay, Lamia Joreige, Lesley Lokko, és Luca Molinari. vett részt a ceremónián, ahol az alábbi hat projekt vehette át az elismerést, közülük többen személyesen.

A Hogyan fogunk együtt élni című központi kiállítás díjazottjai

A legjobb kiállításnak járó Arany Oroszlánt  a Raumlaborberlin Instances of Urban Practice című munkája a zsűri indoklása szerint 

inspiráló közösségi megközelítése miatt érdemelte ki, mely hatásosan érvel a részvétel, a közös felelősség és megújulás mellett.

 A Városi gyakorlatban a raumlabor két olyan projektet mutat be, amelyekkel jelenleg a helyszínen foglalkoznak. Két hely Berlinben, ahol a raumlabor kezdeményezőként, tárgyalópartnerként, belsőépítészként, közvetítőként és gondnokként tevékenykedik a közreműködő partnerek között: nagyon eltérő tulajdonságokkal és megjelenéssel bírnak, de mindkettő ugyanazon filozófián alapul. Mindkettő egy művészi kezdeményezésből ered, amely az önszerveződés és a civil társadalom vagy a tudományos-művészeti együttműködés összetett formáivá fejlődött. Mindkettő Berlinben található, kiemelkedő városi funkciójú helyek szomszédságában: a Lebegő Egyetem szomszédos a volt Tempelhof repülőtérrel, a Haus der Statistik pedig az Alexanderplatz mellett található.

 

A legígéretesebb fiatal kiállítónak járó Ezüst Oroszlánt a holland Foundation for Achieving Seamless Territory Watermelons, Sardines, Crabs, Sands, and Sediments: Border Ecologies and the Gaza Strip című munkája, a különdíjat pedig a kenyai Cave_bureau The Anthropocene Museum: Exhibit 3.0 Obsidian Rain nevű installációja kapta.

A nemzeti pavilonok versenyében az Arany Oroszlán az Egyesült Arab Emírségek Wetland című installációjának jutott, amely az indoklás szerint

bátor kísérlet, amely arra sarkall bennünket, hogy gondoljuk újra a termelés és felesleg viszonyát, és új lehetőségeket kínál a magas szintű technológia és a kézművesség ötvözésére.

A zsűri két különdíját Oroszország Open! című pavilonja, és a Fülöp-szigetek Structures of Mutual Support nevű installációja nyerte, előbbi a történeti pavilon gondos és érzékeny megújításáért, utóbbi a különleges közösségi projekt bemutatásáért, amellyel a tradicionális közösségi építő gyakorlat értékes dokumentumát hozta létre.

Ez utóbbi projektet korábbi cikkünkben Kovács Dániel, a magyar nemzeti pavilon kiállításának kurátora is méltatta.

 

Hasim Sarkis kurátor ezen felül posztumusz Arany Oroszlán életműdíjat adományozott Lina Bo Bardinak, az Olaszországból Brazíliába emigrált építésznőnek, melyet Sol Camacho, az Instituto Bardi művészeti igazgatója vett át.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Speciális horgászkellék, orvostechnikai eszköz és betűcsalád is a díjazottak között

Speciális horgászkellék, orvostechnikai eszköz és betűcsalád is a díjazottak között

Átadták az idei Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat.

Nyilvánosak a Velencei Biennálé idei díjazottjai

Nyilvánosak a Velencei Biennálé idei díjazottjai

Augusztus 30-án átadták a legjobb kiállításnak és a legjobb nemzeti pavilonnak járó díjakat.

Hirdetés