MOME Intro

Helyzetjelentés a MOME Campus építéséről. 

Kétszer több oktatási helyszín, háromszor több hely a műhelymunkára, ötször több közösségi tér, tízszer több terület kutatásra. Mindez olyan jövőbemutató kinézetben, amelyből Európában csak elvétve találunk hasonlót. Az év egyik legizgalmasabb projektje, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME – korábban Iparművészeti Egyetem) 2018 végén záruló nagyszabású campusfejlesztése március 23-án fontos mérföldkőhöz érkezve mutatkozott be a MOME nyílt kreatív napján. A frissen elkészült Műterem- és Médiaházat a fejlesztést irányító Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa, Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, Fülöp József rektor és Kopek Gábor miniszterelnöki megbízott mutatta be a sajtó képviselőinek.

kép © KKBK

Az új MOME Campus a felsőoktatás egyik kiemelt fejlesztése, egyben Magyarország egyik legnagyobb kreatívipari beruházása. Hasonló dimenziókkal és adottságokkal rendelkező szellemi műhelyeket eddig csak San Franciscóban, New Yorkban vagy Japánban találhattunk. A dizájnipar a 21. század egyik igazi sikersztorija, a most megvalósuló fejlesztéssel soha nem látott lehetőségekhez, méltó körülményekhez jut a világszínvonalú magyar kreativitás.

A MOME Intro névre keresztelt március 23-i nyílt kreatív napon a látogatók belülről is körbejárhatták az épületet, és megismerkedhettek az egyetem hallgatóinak alkotásaival. A diákok hamarosan használatba vehetik az ötszintes, több mint 4000 négyzetméteres Műterem- és Médiaház több tucat műtermét.

kép © KKBK 

Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa az épületet bejáró sétán elmondta: a most harmadik ütemében járó és várhatóan 2018 végén befejeződő munka során teljes egészében megújul az elmúlt 135 évben a magyar formatervezés központjaként működő egyetem. A régi nevén Iparművészeti Egyetem hosszú évtizedek óta áldatlan állapotban volt, most azonban a megújulásnak köszönhetően rengeteg térrel és számtalan funkcióval bővül. Kijelenthető, hogy a megújuló MOME Campus felhelyezi Magyarországot a design világtérképére.

A beruházás harmadik ütemét tervező 3H Építészirodát a Fürjes Balázs által vezetett országos nyílt tervpályázaton, a kivitelezőket pedig ezután több ütemben, nyílt közbeszerzési eljárásban választották ki. A teljes beruházással nemcsak a XXI. századi oktatáshoz méltó környezet jön létre, a projekt tartalmazta a modern berendezések beszerzését is.

Magyarország kormánya 2014-ben döntött a campusfejlesztésről. A beruházás 2014 októberében indult és a hallgatók a 2018/2019-es tanév második szemeszterét már itt kezdhetik. A beruházás teljes költsége nettó 15,3 milliárd forint.

kép © KKBK

A fejlesztés célja, hogy a MOME Magyarország kreatíviparának az alfája és az omegája legyen. A megvalósítás az állam, az egyetem, az önkormányzat, s nem utolsósorban a lakosság összefogásán és együttműködésén alapul. 

A campusfejlesztés a környéken élők és a kerületiek életminőségének javulásához is hozzájárul, mivel a beruházás része a campus parkjának teljes megújítása is. Az egyetem új központi tere a kerület egyik kiemelkedő pihenőparkjaként a nagyközönség számára is nyitva áll majd, a MOME előtti közterületen pedig felújítják a járdákat és a zöldfelületeket, valamint új közterületi parkolók is létesülnek.

szöveg:sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

12 magyar épületet jelöltek Mies van der Rohe Awardra

12 magyar épületet jelöltek Mies van der Rohe Awardra

Közzétette a teljes listát a Mies Alapítvány.

Hirdetés