Hirdetés

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a cour d’honneurös bérházakat ismertető hiánypótló könyvsorozat, az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete 2022-ben az OCTOGON online-ra költözik – minden hónapban egy, a szerző, Mártonffy Melinda által kiemelt előudvaros házat mutatunk be a két könyvből. Ezúttal a XI. kerületi Vak Bottyán utca 1–5. szám alatt található bérházat.

„A franciaudvaros típus I. világháború utáni újjáéledésének egyik izgalmas példája a XI., Vak Bottyán utca 1–5. szám alatti épület, melynek jelentősége újszerű és előremutató beépítésmódjában áll. Az építész, Lágymányosi Fischer József a környék több utcahosszúságú, előudvaros társasházcsoportját tervezte (pl. XI., Zenta utca 1–5.), mellyel célja a lakóhelyiségek belső udvarral való kapcsolatának megszüntetése volt” – jegyezte meg Melinda.


Az épület története Mártonffy Melinda kutatása és megfogalmazása alapján:  

A Móricz Zsigmond körtértől pár percnyi sétára található modern társasház jól mutatja a két világháború közötti bérházépítészetben végbemenő változásokat: a takarékosabb ornamentikával, de több komforttal épülő házaknál fontos igényként lépett elő a minőségi lakhatás megteremtése, ami az épületek morfológiájában is visszaköszön.

A tervezők elsősorban a körülépített udvar megszüntetésével igyekeztek korszerű lakhatási körülményeket teremteni, így történt ez a Vak Bottyán utca 1–5. szám alatti előkertes bérház esetében is. A Fischer József tervei alapján épült monumentális bérházcsoport három épületből áll, melyek közül a középső a Vak Bottyán utca vonalától hátra van húzva, emiatt a két szélső szárny között előkert alakul ki. (Itt fontos megjegyezni, hogy Fischer személye, akinek szinte egész élete és életműve Lágymányoshoz kötődik, nem egyezik meg az azonos nevű, de nála jóval fiatalabb, modern villaépületeiről ismert kollégájával, aki a Szemlőhegyi előnevet használta, hogy ne tévesszék őket össze.)
 


A Vak Bottyán utcai háznál az előudvaros, meanderes beépítésmódnak köszönhetően egyetlen lakószoba sem néz zárt udvarra, az építész az utca felé nyitott udvarokkal és előkertekkel biztosította az egészséges lakókörnyezetet. Az összesen három lépcsőházból rövid függőfolyosókon keresztül érhetőek el a kettő-négy szobás, komfortos lakások. A homlokzat tagolását a lapos ívű zárterkélyek adják, melyek az V. emelet magasságában nyitottá válnak. A legfelső szint teraszosan visszaugrik, amivel a lakások előtti sávban kényelmes erkélysor fut végig.

A lekerekített sarkok és íves zárterkélyek miatt hullámzó hatású homlokzaton sűrű osztású ablakok sorakoznak. Ezek a jellemzők Fischer József több, párhuzamosan épült környékbeli lakóházán is visszaköszönnek, mind az épület morfológiájában, mind külső megjelenésében. Elég csak a Műegyetem szomszédságában lévő XI. kerületi Budafoki út 17/a–c. és a Zenta utca 1–5. szám alatti bérházcsoportokra gondolni (lásd bővebben: I. kötet, 340–351.), melyeknél az építész szintén az általa megalkotott újszerű beépítésmódot alkalmazta. 

 

XI., Vak Bottyán utca 1–5.
További címek: Karinthy Frigyes út 22. – Lágymányosi utca 15.
Építtető: Dömény Ede és birtoktársai
Építész: Lágymányosi Fischer József
Épült: 1927–1928


Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötetekről készült korábbi cikkeinket ITT és ITT olvashatjátok.

 

ARTEM/BOOKS | Web | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Székely Bertalan utca 23.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Székely Bertalan utca 23.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Keleti Károly utca 33.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Keleti Károly utca 33.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Garibaldi köz

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Garibaldi köz

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Hirdetés