A szerző, Mártonffy Melinda pedig máris a folytatásra készül.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a cour d’honneurös bérházakat bemutató, 2020 decemberében az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelenő hiánypótló könyv, a Franciaudvaros bérházak Budapesten az idei Ünnepi Könyvhéten elnyerte a Szép Magyar Könyv díját, Művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategóriában. Pár hónap múlva pedig érkezik a folytatás is.

Mártonffy Melinda művészettörténész már az egyetemi évek alatt elkezdte kutatni a franciaudvaros bérházak történetét, amely aztán annyira magával ragadta, hogy már diplomamunkáját is ebben témában írta. Ez a speciális terület az élete részévé vált – később is folytatva a levéltári oknyomozást mindig újabb és újabb érdekességekre és összefüggésekre lelt, később innen is jött az ötlet, hogy könyv formájában adja ki az évek alatt gondosan összegyűjtött anyagot. Ráadásul nem is akármilyen formában. Saját könyvkiadót alapított ARTEM/BOOKS néven, ahol egy hozzá hasonló látásmódú, tehetséges designerekből és művészekből álló alkotói csapatot hozott össze. A Franciaudvaros bérházak Budapesten című kötet az első megjelent kiadványuk.

Schmal Fülöp lenyűgöző épületfotóival, Mártonffy Gábor drónfelvételeivel és releváns alaprajzokkal gazdagított, rendkívül igényes kötet a franciaudvaros bérházak kialakulásának történetével, megjelenésének előzményeivel, a budapesti bérházépítészetben betöltött szerepével, tömegalakításaival, alaprajzi rendszereivel és építészeti különlegességeivel, valamint a típus utóéletével, illetve az ezeket az épületeket tervező építészekkel foglalkozik. Az átfogó történeti áttekintésen túl Budapest legizgalmasabb franciaudvaros bérházain keresztül mutatja be ezeknek az épületeknek a szépségeit, érdekes történetekkel színesítve a szakmai tartalmat. Végül a könyv függelékében többek között sétaútvonalakat is ajánl, így térképen – pontos címjegyzékekkel – is láthatóvá teszi a helyszíneket, amelyek ragyogó layoutja, a könyv teljes grafikai megjelenésével együtt Bárdy Annának köszönhető.

A szakma és a nagyközönség számára is érthető, élvezhető formában kiadott 430 oldalas kötet nagyon sokak érdeklődését felkeltette, minőségi megjelenésével pedig egy új mércét állított a szakmai könyvek sorában, amit a 2021 szeptemberében az Ünnepi Könyvhéten elnyert Szép Magyar Könyv díja is tovább erősít majd.

„Ez az könyv első elismerése, aminek nagyon örülünk. Hatalmas megtiszteltetés, hiszen ezt a díjat egy nagynevű szakmai zsűri ítélte oda és elég erős volt a mezőny is” – mondta el az Octogon online-nak Mártonffy Melinda, a kötet szerzője.

Jövőre képzőművészeti- és főleg építészeti témájú könyvek kiadását tervezik, azonban még 2021-re is tartogatnak meglepetést. Ha minden jól megy, decemberre már a boltokba kerülhet a Franciaudvaros bérházak Budapesten folytatása, amely további cour d’honneurös épületeket mutat majd be a fővárosból.

„A könyv második részében már nem lesz történeti rész, hanem itt még több, összesen negyvenöt épületet fogunk bemutatni – mondta Melinda. – Amikor az első kötet készült, már akkor azt gondoltam, hogy annyira sok szép ház van még ebben a témában, hogy érdemes lenne később még többet megjeleníteni egy újabb válogatásban, további érdekes történet megvilágításában. Az elmúlt egy évben zajló kutatás során ugyanis ismét számos izgalmas sztorira bukkantam az építtetők és az építési körülmények tekintetében. Mindig nagyon klassz belelátni egy-egy korszak építészetébe a különböző épületeken keresztül.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Logodi utca 6.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Logodi utca 6.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Vak Bottyán utca 1–5.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Vak Bottyán utca 1–5.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Székely Bertalan utca 23.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Székely Bertalan utca 23.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Hirdetés