A fő irányelve az volt, hogy a várost szeretni kell, ez pedig csak akkor megy, ha emberközeli.

Elhunyt a magyar modern építészet meghatározó képviselője, a Príma- és Ybl Miklós-díjas építész Callmeyer Ferenc, a huszadik századi magyar építészet egyik legjelentősebb alkotója 92 éves volt. 

Callmeyer Ferenc 1928-ban született Miskolcon született, tanulmányait a BME Építészmérnöki Karán végezte. A diploma megszerzése után a Mezőtervnél kezdett el dolgozni, később az Iparterv, majd a TTI munkatársa lett. 1955 és 1963 között a londoni Sheppard Robson and Partners építésze lett, de dolgozott az Egyesült Államokban is. Saját vállakozását, a Callmeyer és Tsa. Építészirodát 1990-ben alapította meg. 2008-ban a Magyar építészet és építőművészet kategóriában Prima-díjat kapott, az Ybl Miklós-díjat pedig kétszer, 1956-ban és 1993-ban is odaítélték neki. 

Callmeyer Ferenc a TTI-ben eltöltött időszaka alatt ismerkedett Tenke Tiborral, akivel Tenke haláláig meghatározó volt a kapcsolata. Ahogy Callmeyer Ferenc a Lechner Tudásközpontban Mészáros Ábel Fehér köpeny és rajzasztal című beszélgetéssorozatában elmondta, a TTI mellett sokszor Tenke Semsey utcai garzonlakásában – ahol feleségével és fiával lakott – ültek össze ötletelni, dolgozni. A TTI berkein belül a két építész nagy szerepet játszott a Clasp angol építési rendszer hazai adaptálásában.

A fő irányelvük az volt, hogy a várost szeretni kell, ez pedig csak akkor megy, ha emberközeli, ha még a tapintás szintjén is élményeket ad. Nagyon fontos az utcakép.

Legfontosabb építészeti alkotásai között tartják számon a Nemzetközi Amerikai Iskolát, a Rege-udvart, az újpalotai lakótelepet, a CLASP iskolákat, de az ő nevéhez fűződik a Kőbányai Gyógyszergyár irodaépületének megtervezése is. Alapító tagja volt a Magyar Építőművész Szövetségnek (MÉSZ), és Callmeyer volt az első elnöke a Magyar Építész Kamarának.

Tervezői munkássága mellett építészeti és urbanisztikai témákban publikált cikkeket, értekezett a napenergia építészeti hasznosításáról és a korszerű iskolaépítésről. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Hollandia ikonikus alakja, Jan des Bouvrie designer

Elhunyt Hollandia ikonikus alakja, Jan des Bouvrie designer

Ha a hollandok a fehér színre gondolnak, minden bizonnyal Jan des Bouvrie jut róla az eszükbe.

Elhunyt Callmeyer Ferenc építész

Elhunyt Callmeyer Ferenc építész

A fő irányelve az volt, hogy a várost szeretni kell, ez pedig csak akkor megy, ha emberközeli.

Elhunyt Kenzo Takada, a Kenzo divatmárka alapítója

Elhunyt Kenzo Takada, a Kenzo divatmárka alapítója

A divattervező halálát a koronavírus okozta.

Hirdetés