Elhunyt Callmeyer Ferenc építész

A fő irányelve az volt, hogy a várost szeretni kell, ez pedig csak akkor megy, ha emberközeli.

Elhunyt a magyar modern építészet meghatározó képviselője, a Príma- és Ybl Miklós-díjas építész Callmeyer Ferenc, a huszadik századi magyar építészet egyik legjelentősebb alkotója 92 éves volt. 

Callmeyer Ferenc 1928-ban született Miskolcon született, tanulmányait a BME Építészmérnöki Karán végezte. A diploma megszerzése után a Mezőtervnél kezdett el dolgozni, később az Iparterv, majd a TTI munkatársa lett. 1955 és 1963 között a londoni Sheppard Robson and Partners építésze lett, de dolgozott az Egyesült Államokban is. Saját vállakozását, a Callmeyer és Tsa. Építészirodát 1990-ben alapította meg. 2008-ban a Magyar építészet és építőművészet kategóriában Prima-díjat kapott, az Ybl Miklós-díjat pedig kétszer, 1956-ban és 1993-ban is odaítélték neki. 

Callmeyer Ferenc a TTI-ben eltöltött időszaka alatt ismerkedett Tenke Tiborral, akivel Tenke haláláig meghatározó volt a kapcsolata. Ahogy Callmeyer Ferenc a Lechner Tudásközpontban Mészáros Ábel Fehér köpeny és rajzasztal című beszélgetéssorozatában elmondta, a TTI mellett sokszor Tenke Semsey utcai garzonlakásában – ahol feleségével és fiával lakott – ültek össze ötletelni, dolgozni. A TTI berkein belül a két építész nagy szerepet játszott a Clasp angol építési rendszer hazai adaptálásában.

A fő irányelvük az volt, hogy a várost szeretni kell, ez pedig csak akkor megy, ha emberközeli, ha még a tapintás szintjén is élményeket ad. Nagyon fontos az utcakép.

Legfontosabb építészeti alkotásai között tartják számon a Nemzetközi Amerikai Iskolát, a Rege-udvart, az újpalotai lakótelepet, a CLASP iskolákat, de az ő nevéhez fűződik a Kőbányai Gyógyszergyár irodaépületének megtervezése is. Alapító tagja volt a Magyar Építőművész Szövetségnek (MÉSZ), és Callmeyer volt az első elnöke a Magyar Építész Kamarának.

Tervezői munkássága mellett építészeti és urbanisztikai témákban publikált cikkeket, értekezett a napenergia építészeti hasznosításáról és a korszerű iskolaépítésről. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műemlék vasbetonból

Műemlék vasbetonból

A balatonföldvári kikötőben felújított yacht club Magyarország első, nem ipari célú, vasbetonszerkezettel készült épülete volt.

Imádott Badacsony

Imádott Badacsony

Für Ivett díjazott munkája az MMA pályázatára.

Nagy Bálint búcsúztatása

Nagy Bálint búcsúztatása

A Fiumei úti Sírkertben és a FUGÁban.

Nincs találat!

Hirdetés