Für Ivett díjazott munkája az MMA pályázatára.

Nem egyszerű feladat az imádott badacsonyi tájhoz nyúlni. A sok kérdés és ellentmondás között mégis biztos pont volt, hogy a tervezendő kulturális és turisztikai központ ne versenyezzen a jelenlegi és jövőbeni vendéglátósokkal, szolgáltatókkal, múzeumokkal, mi több, támogassa őket. Für Ivett mutatja be az MMA 2021-es ötletpályázatára készült, díjazott tervét.
 

 

Ne vegye el és zárja össze azt, ami náluk van, ami az övék, ne az legyen a cél, hogy az idelátogató mindent egy helyen kapjon meg. A látogatóközpont szolgáljon kiindulópontként - tematikusan, interaktívan vezessen körbe a tájon, a saját valóságában mutassa be a velünk élő történelmet, bennünket körülvevő értékeket. Kiegészítse, összekapcsolja a már meglévő láncszemeket, átfogó képet alkotva. A látogatóközpont által adott élménynek szerves része legyen a helyi látványosságok felkeresése, ezeknek egyéni, mégis közös múltjának és jelenének megismerése.

 

 

Bár egyre felkapottabb a térség, még mindig látni hányattatott sorsú épületet. Néhányuk mögött már érik a gondolat, készül a terv, de várnak egy olyan lökést, ami elindítaná a folyamatot. Több vissza nem térítendő pályázatból is lehet forrást meríteni az épületek felújításához, de mi a garancia arra, hogy a befektetés megtérül? Hogy éli túl egy balatoni beruházás az első telet?

Mindenképp cél a szezonok közti markáns különbség mérséklése: a központban tartandó egy- vagy többnapos programok plusz forgalmat generálnak a településnek is. A szálláson túl a ház a gasztronómiában is a helyiekre hagyatkozzon. Állandó jelleggel egy kisebb büfé szolgálja ki az igényeket, ami a látogatóközpont és a szeparált rendezvénytér irányába is nyit. Ez egy nagyobb szabású eseményhez természetesen nem elég, viszont ideális esetben a helyi éttermek biztosíthatják a catering szolgáltatást. Az alaprajz könnyen bővíthető, kiegészíthető, elbírna egy melegítő- vagy akár főzőkonyhát, éttermet is, de a vendéglátóhelyek főszezonon kívüli támogatása mellett kívánatos az épületméret csökkentése a nem feltétlenül szükséges funkciók elhagyásával.

Na de hogyan hazudjak bele egy 150-200 fős, szabadtér felé bővíthető vetítőtermet, meg egy hozzá kapcsolódó rendezvényteret a hagyományos présház formába? Nem fogok.

 


Sokan kritizálják a 60-as évek épületeit, építészeti felfogását, invázióját a Balatonon, de egy dolgot meg kell hagyni: ezek az épületek nem hazudtak.

Badacsonyban nem lehet elmenni Callmeyer Ferenc munkássága mellett. Tudta, hogy hol a helye a falusias bájnak, és a modern eleganciának. Nem szuszakolta bele a ház formába a Tátikát, és nem érdekelte az aktuális divat a Poharazó megálmodásakor. Végtelenül tisztelem. Ez a két épület, ezek ellentéteinek boncolgatása az, ami segített a tájidegen funkciójú épület tájba illesztésében.

A gyalogos és kerékpáros megközelítés a Római út felől történik. Innen még épphogy látszik a Balaton. A telket határoló bazaltkő támfal elmozdításával kialakuló térbővület a kerékpáros pihenő, kilátópont. Már itt is fellelhető a sokszögű kialakítás, ami az egész koncepciót végigkíséri. A Római utat tehermentesítve, és a legkevésbé értékes termőterületet felhasználva, a szükséges parkolók a 71-es úthoz közel kerültek. Az egész telket kitöltő szőlősorok között mindkét irányból könnyed vonalvezetésű, nyugodt sétaút vezet a főépületbe, testközelből adva át a táj hangulatát.

 


Az alaprajz maga a funkcióséma. A rendezvények terei leválaszthatók a látogatóközpont tereitől, hogy az állandó kiállítás zavartalanul megtekinthető legyen. Az alacsony hajlású intenzív zöldtetőknek köszönhetően csak akkorára „nőnek a bazaltorgonák” amekkora belmagasságra a funkciójuknak szüksége van, így a tájba simulva nem zavarják a kilátást, az épület megbújik a szőlősorok között.

 


A pályamű valójában csak egy merész ötlet, skicc. Gondolatébresztő, beszélgetésindító, hiszen a pályázat célja a minél több, minél különbözőbb ötletek gyűjtése. Kívánom, hogy a lehető legmagasabb színvonalon folytatódjon a környék rehabilitációja, ami épp egy régóta várt mérföldkőhöz érkezett: zajlik a Tátika felújítása, eredeti állapotának visszaállítása. Igen, ha valaki esetleg nem tudná, ünneplünk!

 

 

„A pályamű unikális alkotói megközelítésével elnyerte a zsűri tetszését. Szokatlan módon törekszik környezetével harmóniát teremteni. Nem a Balaton-felvidéken, ill. Badacsonyon jellemző építészeti karakterhez és tipikus épületformákhoz, anyaghasználathoz próbál igazodni, hanem a sajátos geológiai és táji karaktert veszi alapul. A bazalt jellegzetes négy-, öt- vagy hatszögű kristályosodási rendszere, ill. a bazaltoszlopokból létrejött térbeli struktúrák inspirálták az építészeti kialakítást úgy alaprajzi, mint tömegképzés vonatkozásában” – részlet a pályamű értékeléséből.

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Imádott Badacsony

Imádott Badacsony

Für Ivett díjazott munkája az MMA pályázatára.

Új arculatot kapott az Óbudai Egyetem

Új arculatot kapott az Óbudai Egyetem

Akár már bevásárolni is eljöhet velünk az intézmény.

Ennél családiasabb cukrászda aligha lehet Budapesten

Ennél családiasabb cukrászda aligha lehet Budapesten

A Kemenes manufaktúra a Vámház körúton nyitott üzletet.

Hirdetés