Hirdetés

Erős szélvihar, vagy jégeső esetén nem csak a panelek, hanem a teljes tetőszerkezet szenvedhet károkat. 

Szélsőséges időjárásnál akár több száz villámcsapás is bekövetkezhet. Erős szélviharnál a napelemek vitorlaként viselkednek, a szerkezet rögzítései elgyengülhetnek, ezért ellenőrzésük szükséges. 

A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat öntenek a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak mind a szélből, jégesőből, vagy egyéb mechanikai behatásokból származó sérülés ellen. Azt azonban fontos észben tartani, hogy sajnos a napelemek törhetnek, vagy sérülhetnek minden olyan esetben, amikor a házon lévő tetőt is komoly kár éri.

„A megelőzésnél az elsődleges szempont, hogy a napelempaneleket megfelelően rögzítésük a tetőszerkezethez vagy a talajhoz. A ferde tetős telepítések esetén a tetőspecifikus kampók, rögzítő- és kötőelemek segítik elő, hogy a napelemeket stabilan, az épülettel egybeolvadva helyezzék fel".

A lapos tetők esetében a napelemek szintén egy kialakított tartószerkezethez kerülnek rögzítésre, Legjobb megoldást a lehorganyzott tartórendszer jelenti, melyet az épület tetőszerkezetéhez rögzítenek – írja az alternatívenergia.hu.

Amennyiben erre nincs lehetőség, vagy nem kívánatos a tető megbolygatása, akkor lesúlyozott tartórendszert érdemes létrehozni.

Több esetben is előfordulhat, hogy a biztosító nem fizetett a károsultnak, mert bizonyíthatóvá vált, hogy az esemény bekövetkeztekor nem volt viharos erejű a szél, és a kár szerelési vagy anyaghibára vezethető vissza.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bécs 2040-re klímasemleges lehet

Bécs 2040-re klímasemleges lehet

Napelemeket telepítenek a bécsi metróállomások tetejére. Az így termelt zöldárammal működtetik majd a világítást, a mozgólépcsőket és a lifteteket.

Beüzemelték a Terrán Generon napelemes tetőcserép gyárát

Beüzemelték a Terrán Generon napelemes tetőcserép gyárát

Innováció és fenntarthatóság egyaránt fontos az építőipari nagyvállalat pécsi gyáránál.

35 ezer család kaphat napelemet, hőszivattyút

35 ezer család kaphat napelemet, hőszivattyút

A lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázat lehet az első nagyszabású, lakosságnak szóló klímavédelmi pályázat.

Nincs találat!

Hirdetés