Hirdetés

Erős szélvihar, vagy jégeső esetén nem csak a panelek, hanem a teljes tetőszerkezet szenvedhet károkat. 

Hirdetés

Szélsőséges időjárásnál akár több száz villámcsapás is bekövetkezhet. Erős szélviharnál a napelemek vitorlaként viselkednek, a szerkezet rögzítései elgyengülhetnek, ezért ellenőrzésük szükséges. 

A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat öntenek a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak mind a szélből, jégesőből, vagy egyéb mechanikai behatásokból származó sérülés ellen. Azt azonban fontos észben tartani, hogy sajnos a napelemek törhetnek, vagy sérülhetnek minden olyan esetben, amikor a házon lévő tetőt is komoly kár éri.

„A megelőzésnél az elsődleges szempont, hogy a napelempaneleket megfelelően rögzítésük a tetőszerkezethez vagy a talajhoz. A ferde tetős telepítések esetén a tetőspecifikus kampók, rögzítő- és kötőelemek segítik elő, hogy a napelemeket stabilan, az épülettel egybeolvadva helyezzék fel".

A lapos tetők esetében a napelemek szintén egy kialakított tartószerkezethez kerülnek rögzítésre, Legjobb megoldást a lehorganyzott tartórendszer jelenti, melyet az épület tetőszerkezetéhez rögzítenek – írja az alternatívenergia.hu.

Amennyiben erre nincs lehetőség, vagy nem kívánatos a tető megbolygatása, akkor lesúlyozott tartórendszert érdemes létrehozni.

Több esetben is előfordulhat, hogy a biztosító nem fizetett a károsultnak, mert bizonyíthatóvá vált, hogy az esemény bekövetkeztekor nem volt viharos erejű a szél, és a kár szerelési vagy anyaghibára vezethető vissza.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Napelem + hőszivattyú + elektromos autó = javaslat az új napelemes elszámolásra

Napelem + hőszivattyú + elektromos autó = javaslat az új napelemes elszámolásra

Az MNNSZ lehető legkedvezőbb új elszámolási rendszer bevezetését szorgalmazza.

Valóban zöld márka, vagy csak annak mutatja magát?

Valóban zöld márka, vagy csak annak mutatja magát?

Újrahasznosított műanyag, fairtrade kávé, napelemek, energiatakarékos égők – valóban zöld mind?

30 ezer modulból épül hordozható napelemfarm

30 ezer modulból épül hordozható napelemfarm

Az ausztrál szolárpark harmónikaajtószerűen összecsukható lesz.

Hirdetés