WE CAN SKATE IT!

A hazai női gördeszkázás helyzetével foglalkozik a TELEP Galéria csütörtökön nyíló kiállítása.

Milyen médiamegjelenést kaptak globális viszonylatban a női deszkások a 2000-es évek elejéig, és milyen változást hozott a közösségi média ebben a szubkultúrában? Hogyan reagálnak a különböző világmárkák a nők gördeszkás iparágon belüli alulreprezentáltságára? Hogyan tud egy tárgy, logó vagy reklámkampány hozzájárulni a közösség láthatóságához? Többek között ezeket a kérdéseket vizsgálja a TELEP Galéria WE CAN SKATE IT! című, június 16-án nyíló kiállítása.

2021 nyarán először hirdettek kizárólag nőknek szánt gördeszkás eseményt Magyarországon – a szervezőket is meglepte, milyen sok lány és fiatal nő látogatott el az alkalomra. Az egyszeri találkozóból idővel eseménysorozat lett, így alakult meg a Girlsk8sessions Hungary azzal a céllal, hogy erősítse a női gördeszkázást, amely ezidáig még fogalomként is alig létezett a hazai közegben.
 


A TELEP Galéria soron következő kiállítása, a WE CAN SKATE IT! a Girlsk8sessions-re rendszeresen eljáró lányok közreműködésével készült, és célja, hogy láthatóságot adjon a magyar női gördeszkás közösségnek, egyúttal bemutassa a gördeszkázás szubkultúráján belüli társadalmi egyenlőtlenségek kulturális vonatkozásait. A tárlat a fotográfia, a mozgókép és a tárgyak rendszerén keresztül hozza a látogatót közelebb a hazai gördeszkázó fiatal nők személyes történeteihez, illetve a gördeszkázás és a nők viszonyát érintő globális jelenségek megértéséhez.

Nők a gördeszkázás megjelenése óta jelen vannak az egyesek által sportként, mások által életstílusként hivatkozott mozgásformában, ennek ellenére a gördeszkázásra épülő iparágban évtizedekig alulreprezentáltak maradtak. Az elmúlt években azonban a gördeszkázás mint sport jelentős fejlődésen ment keresztül: javult a közösség és az iparág nőkhöz való viszonya, változás indult be a versenyszervezők, a szponzorok, a gyártók oldalán és a médiában. Ezzel párhuzamosan világszerte elindultak a nőknek szervezett gördeszkás események is, amelyek a szubkultúra mai napig marginalizált csoportjainak biztosítanak támogató és biztonságos közeget a gyakorlásra és fejlődésre. A kezdők a találkozókon olyan példaképeket látnak, akikkel könnyebben tudnak azonosulni és önbizalmat szereznek, amely által magabiztosabban tudnak érvényesülni a girls-only sessionökön kívüli vegyes csapatokban és városi terekben is.

A kiállítás részeként debütál először a TELEP Galéria kezdeményezésére a Vans támogatásával Hajnal Ádám által készített 12 perces dokumentumfilm, amelyben a Girlsk8sessions Hungary tagjai mesélnek a gördeszkás élményeikről és a közösséghez fűződő viszonyukról. Ugyancsak a kiállításon lesz látható először a Girlsk8sessions Hungary néhány tagjáról készült portrésorozat, melyet Mohai Balázs fotográfus jegyez. A tárlaton emellett a gördeszkás közeg jellemző tárgyai és az azokhoz kapcsolódó személyes történetek is feltűnnek, valamint azok a termékek is, amelyek a közelmúltban részben a női gördeszkázás népszerűsítésének szándékával kerültek piacra.
 

Megnyitó: 2022. június 16. 19:00
Helyszín: TELEP Galéria (Madách út 8.)
Látogatható: 2022. június 17. – július 7.

Kurátorok: Mayer Kitti, Viski Noémi
Közreműködők: Grabecz-Horváth Dóra, Herczeg Marianna és a Girlsk8sessions eseményekre járó gördeszkások (Csanády Bogár, Gerlóczy Blanka, Gerlóczy Kinga, Horn-Barta Csengele, Ignácz Betti, Konda Fanni, Márki Jonka, Laura Netlava)

Grafika: Zámbó Gergő
Az arculat a Velvetyne Pilowlava betűtípusával készült.

 

További információk az esemény Facebook-oldalán. 

 

 

Telep GalériaInstagram | Facebook
Girlsk8sessions Hungary | Instagram | Facebook

 

 

 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Telep X 235 – Madách-esszencia analóg fotókon, pólókon és pulcsikon

Telep X 235 – Madách-esszencia analóg fotókon, pólókon és pulcsikon

Egy menő kapszulakollekció, mely kellően mai módon tiszteleg a Madách tér nagysága előtt.

A „Kékes” pulcsitól a csodás papírkollázsokig

A „Kékes” pulcsitól a csodás papírkollázsokig

Magyar tervezők a Telep Galériában.

Nézz fel!

Nézz fel!

Biofil design – új fogalom a tervezésben.

Hirdetés