Hirdetés

Megnyílt a cseh, dán, észt, finn, lengyel, lett, litván, magyar, norvég, szlovák és svéd kortárs dizájnerek munkáiból rendezett kiállítás az Új Budapest Galériában. 

Megnyílt a cseh, dán, észt, finn, lengyel, lett, litván, magyar, norvég, szlovák és svéd kortárs dizájnerek munkáiból rendezett kiállítás az Új Budapest Galériában. A május 8-ig látogatható nagyszabású válogatásban közel 900 m2-en 11 ország majd 100 tervezőjének bútorai, lakástextilei és lakberendezési kiegészítői kapnak helyet.

A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a dizájn sokszínűségét, üdítő frissességét, ezért stílustól és alkotói látásmódtól függetlenül válogattak minőségi, sok esetben példaértékű munkákat. A kiállításon sorozatgyártott termékek, kisszériás darabok és egyedi alkotások láthatók, amelyek között autonóm, illetve gyártói megrendelésre készült darabok egyaránt helyet kaptak. A fiatal és középgenerációs tervezők között számos hazai és nemzetközi díjat nyert alkotó szerepel, a nemzetközi névsorban olyan "sztárok" is fellelhetők, mint a cseh Helena Darbujanova, a dán Cecile Manz, a finn Hanna Särökaari vagy éppen a lengyel Dorota Koziara és Tomek Rygalik.

A kiállítás Magyarországon egyedülálló módon független szakmai összefogás eredményeként – Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás dizájnerek művészeti vezetésével – valósul meg. A szervezők és a résztvevők hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb független szakmai fórumává váljon, és alapot teremtsen a szakmai párbeszédre, közös nemzetközi projektek, kiállítások szervezésére, ugyanakkor a téma iránt érdeklődő nagyközönséget is megismertessék a hazai, a régiós, a balti és skandináv országok legfigyelemreméltóbb tehetségeivel. 

Különálló egységként látható az öt hazai gyártó és közel húsz textiltervező együttműködésében megvalósult projekt, a Texhibition, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat Magyarországi Egyetem hallgatóinak munkái. 
A korábbi évek hagyományát folytatva a kiállítást ebben ez évben is szakmai és társművészeti programok, tárlatvezetések sora egészíti ki.

Az eseményhez kapcsolódóan idén is sor került a Határtalan Design Díjak átadására. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére – különös tekintettel a Visegrádi Négyek országaira. A díjak odaítélésében szakmai zsűri segítette a szervezők munkáját. A Demeter Nóra DLA, építész, Demeter Design Studió, Dr. Slézia József PhD habil. egyetemi docens, designtörténész valamint
Zalavári József DLA egyetemi docens, Ferenczy Noémi-díjas formatervező alkotta grémium három tervezőnek ítélte oda az elismerést, amelyhez a CIG Pannónia Biztosítók ajánlottak fel jelentős támogatást. 

A 2017. évi díjazottjai Koós Daniella Kidform névre keresztelt gyerekbútorcsaládja, a Jakob Jandourek és Michaela Tomiskova alkotta cseh Dechem Studio üvegtárgyai, valamint a lett Raimonds Cirulis Basalt Fiber Collection sorozatának kültéri bútorai.

Az idei év újdonsága a Lodzi Design Fesztivál díja, amellyel Koralevics Rita a PaperUp alapítója és tervezője nyert bemutatkozási lehetőséget az októberben zajló lengyelországi fesztiválon.

Nyitva: 2017.03.31 – 05.07. között, hétfő kivételével minden nap 10.00 – 18.00 
Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. (Bálna)

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés