Andreas Fogarasi és Kiss Adrienn Mária kiállítása június 24-től a győri Torulában

Újabb duókiállítással folytatódik a Torula 2023-as nyári évada. A független győri kiállítótérben június 24-től látogathatjuk Andreas Fogarasi és Kiss Adrienn Mária Letting Do című tárlatát, amely a művészeti munka és a kiszervezés fogalmait értelmezi újra. A kiállításon láthatjuk, hogyan működik együtt az emberi alkotóerő és a mesterséges intelligencia (AI), új szemszögből vizsgálhatjuk meg a rész és az egész viszonyát, és képet kaphatunk arról, milyen hatást gyakorol a képzőművészetre az önkifejezés árucikké válása.

 

Kiss Adrienn Mária munkái


Egy gazdasági vezetőnek mindig könnyebbség, ha nem az ő keze alatt fut az összes feladat. A kiszervezés a hétköznapi életben bevett, hatékony gyakorlat – de mi történik, ha egy művész mond le önként a végeredmény felett gyakorolt teljes kontrollról? A Letting Do erre kérdésre keresi a választ: Salamon Júlia kurátor olyan művekből válogatott, amelyeket az alkotómunka során valamely külső ágenciára való ráhagyás, ráhagyatkozás jellemez. Ilyen kívülről érkező, kalkulált hatóerő lehet egy másik művész behívása egy adott munka megvalósításába, a tükröződés, mint tervezett rendezetlenség alkalmazása, vagy éppen a mesterséges intelligencia bevonása

 

Andreas FogarasiKiss Adrienn Mária

 

A két meghívott kiállító, Andreas Fogarasi és Kiss Adrienn Mária munkái közelről nézve stilisztikailag eltérőek, ám alkotói munkamódszerükben közös metszéspontokat mutatnak fel. A kiállítás keretében a művészeti munkát a kiszervezés mellett egy másik meghatározó motívum, a termelés mentén veszik górcső alá. Mindkettő a 20. és 21. század változó munkafogalmának meghatározó, ugyanakkor eltérő logikát mutató kulcsszava – valamint mindkettő reflektál a Torula terének ipari léptékeire és az épület eredetileg üzemi funkciójára.

 

 Andreas Fogarasi munkái


A termelés témája megjelenik például Fogarasi az új gazdasági mechanizmust vizuálisan reprezentálni hivatott, ‘60-as években kiadott Nagy szocialista építkezés grafikai sorozatot feldolgozó Envelop sorozatában és Kiss elmúlt években készített absztrakt vásznaiból összeállított festmény installációjában; a kiszervezésre pedig reflektál többek között Fogarasi élesztőtartályok betoníveit lekövető panoráma installációja, és Kiss festészeti gyakorlatából kiinduló, többcsatornás, mesterséges intelligencia által generált animációs munkája, amely a gépi képtermelés és az alkotó által megszabott algoritmikus játéktér kettősére épít.

 


 

 

 

 

Megnyitó: 2023. június 24. (szombat) 17.00
A kiállítás 2023. június 25. és július 29. között tekinthető meg.

A kiállítás helyszíne, a Torula, a nyugati országrész egyik legizgalmasabb kulturális tere. A 2017-ben megnyílt létesítmény a Győri Szeszgyár egykori élesztőüzemének helyén, a Bécs-Budapest-Pozsony kortárs művészeti tengely élesztőjeként működik. Az épület ipari léptékeinek köszönhetően a kiállítótérben alig van korlátozó fizikai tényező – így a májusban nyíló tárlathoz hasonló interaktív képzőművészeti projektek mellett a balettől a hanginstallációkig számos koncepció befogadására alkalmas. A Torula a kiállítások mellett művészeknek is otthont ad: rezidencia programjuk keretében szakmai és fizikai teret biztosítanak a régió művészeinek fejlődésére.

 

Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Otthonteremtés az építészet erejével  

Otthonteremtés az építészet erejével  

Hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereket támogat a MINUSPLUS 

Betonszigor és mesterséges véletlen

Betonszigor és mesterséges véletlen

Andreas Fogarasi és Kiss Adrienn Mária kiállítása június 24-től a győri Torulában

Kortárs művészek interpretációi a Dunáról

Kortárs művészek interpretációi a Dunáról

Az Duna Múzeum és a Várfok Galéria közös pályázati kiállítása június 24-én nyílik Esztergomban

Hirdetés