Hirdetés

Programok a Múzeumok Éjszakáján, ajánlásunkkal

2023-ban június 24-én nyitják ki kapuikat éjjel a múzeumok. Összegyűjtöttünk néhány frissen nyílt kiállítást a fővárosban, amit szerintünk érdemes felkeresni. 

 

Északról dél felé szeljük át Budapestet, első állomásunk a Kiscelli Múzeum, ahol a külön erre az alkalomra kitalált programok mellett két új kiállítás is kínálja magát. 

Nyugati tér - Kapu a városra címmel Budapest ikonikus terének történetét mutatja be Maczó Balázs kurátor eddig soha nem látott fényképek és dokumentumok segítségével.

„A Nyugati tér Budapestnek talán a legkevésbé látványos tere. Valójában egy nagy útkereszteződés, amit az elmúlt évtizedek során próbáltak ugyan közteresíteni, de a rajta áthaladó óriási forgalom miatt ezt nem igazán tudjuk élvezni. A tér történetét csak úgy tudjuk megérteni, ha az itt találkozó különböző városrészek múltjába is belekóstolunk. Ez a tér ugyanis két világ határán alakult ki, és ez nagyban meghatározta karakterét. Elválasztotta a tágabb értelemben vett belvárost a külvárostól. Nem csak fizikai, építészeti értelemben, de elmondható ez ideológiai, esztétikai vagy a közízlés tekintetében is. A Nyugati tér így vált akarva-akaratlanul is kapuvá, amit ha felnyitunk, nagyon sok érdekes információ borul majd ránk.”

 

Egy teljesen más világba, a jólfésültség történetébe kalauzol A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten című új kiállítás, amely egy hallatlanul fontos terület hiánypótló felderítésére vállalkozik. A haj és az arcszőrzet gondozásának társadalomtudományi, muzeológiai feltárása arra keresi a választ, mik voltak a fodrászipar fejlődésének főbb mozgatórugói, állomásai, kik voltak meghatározó szereplői, és hogyan váltak az elmúlt 150 évben világviszonylatban is jól fésültté a budapestiek? A lépten-nyomon szaporodó hazai borbélyüzletekben időt töltve bőven van mit merengeni azon, hogyan is jutottunk idáig.

A Múzeumok Éjszakája programjai a Kiscelliben egyebek között ehhez adnak muníciót, emellett izgalmas tárlatvezetéseken tárul fel a múzeum gazdag anyaga. Közülük mi Molnárné Aczél Eszter kurátori tárlatvezetésére hívjuk fel a figyelmet, amely a Ki a raktárból 2. Árnyékban - Női alkotók művei a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményéből, 1900-1950 | című kiállításhoz kapcsolódik, és a 20. század első felének női alkotóit mutatja be, az ismertebb nevektől, Undi Mariskától, Gross-Bettelheim Jolántól, vagy Gráber Margittól kezdve egy különleges hangú, mára teljes feledésbe merült művész, Kósa Mária szobraiig és grafikáiig, amelyek még felfedezésre várnak.

A Kiscelli teljes programja ITT böngészhető.
 Dél felé tartva a Belvárosban álljunk meg a Blinken OSA archívum arany János utcai kiállítóterében, ahol a programok a „Kubai építészetek: A Harmadik Tér” című kiállításhoz kapcsolódnak. A kubai építész-kurátorok, Adrian Labaut és Paloma Herrero E. által gondozott kiállítás egy számunkra vélhetően teljesen ismeretlen, de bizonyára prekoncepciókkal terhelt világot mutat be. Kevés helyről mondható el a 21. században, hogy újdonsággal szolgál – ez a kiállítás biztosan ilyen. A kubai építész kurátorok célja, hogy nyílt párbeszédet kezdeményezzenek a kortárs kubai építészetről: különböző valóságok ütköztetésével tárgyilagosan mutatják be az anyagot, elkerülve az előzetes értelmezések kényszerítő hatását.

 

 

A Múzeumok Éjszakáján az angol nyelvű kurátori tárlatvezetéseken kívül megnyílik az épület alagsora, ahol többek közt a Szabad Európa rádió Kutatóintézetének gyűjteményét is őrzik, és évente csak egyszer látogatható a nagyközönség számára. 
 A Duna mentén dél felé haladva – miért is nem indul ilyenkor különleges múzeumi hajójárat – a Ludwig Múzeumhoz érkezünk, ahol a héten nyílt új kiállítás egy tipikus kortárs fogalom, a CUKISÁG képzőművészeti feldolgozására vállalkozott. A CUKISÁG FAKTOR kiállítás kurátorai MAJ Ajna és Jan ELANTKOWSKI. Akiállító művészek Katherine BERNHARDT, Cosima von BONIN, BOZÓ Szabolcs, Jon BURGERMAN, Paul CHAN, Maja DJORDJEVIC, Philip EMDE, FISCHER Judit, Max FREUND, GALLOV Péter, GELITIN, Antwan HORFEE, Ben JONES, Teppei KANEUJI, Misaki KAWAI, Austin LEE, Martin LUKÁČ, Markéta MAGIDOVÁ, MAKAI Mira, Eddie MARTINEZ, Annette MESSAGER, Takashi MURAKAMI, Robert NAVA, Anne NEUKAMP, Joakim OJANEN, Joyce PENSATO, Mario PICARDO, Paola PIVI, Hunter POTTER, Mika ROTTENBERG, TÓTH Balázs Máté, Felix TREADWELL munkáira jellemző a festészet egyik világszerte elterjedt új és aktuális tendenciája, amelyet a kiállítás testközelbe hoz. A jellemzően a középgenerációhoz tartozó művészek alkotásaikban előszeretettel emelik be és gondolják újra, főként a kilencvenes évek rajzfilmjeiből ismert figurákat.

 

 

A kiállítást a Múzeumok Éjszakáján Csepelyi Adrienn, majd Szapora Márk esztéta szubjektív tárlatvezetésén, egy gyurma-workshopon és korai Walt Disney-rajzfilmeken keresztül fedezhetjük fel, illetve Tóth Balázs Máté képzőművész közreműködésével egy plüssállatokból álló, nagyméretű helyspecifikus installáció megvalósításában is részt vehetünk.  Plüsstotemet építeni nem mindennapi mulatság, már csak ezért is érdemes nekivágni az éjszakának!

A Ludwigban a 3. emeleti kiállítótér hátsó vetítőtermében június 24-én este tízkor újranézhető a Geeorge Orwell regényéből készült 1984 című film, amely ijesztő módon semmit nem vesztett aktualitásából, sőt, a Nagy Testvér mintha reneszánszát élné. (Eredeti cím: Nineteen Eighty-Four angol filmdráma, 106 perc, 1984, Rendező: Michael Radford, Írta: George Orwell)

A Ludwig Múzeum részletes Múzeumok Éjszakája programja ITT olvasható.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a 18. Velencei Építészeti Biennálén a Magyar Pavilon

Megnyílt a 18. Velencei Építészeti Biennálén a Magyar Pavilon

A helyszínen Gollob Lilla, az OCTOGON online szerkesztő-újságírója képviseli magazinunkat. Hamarosan olvashatjátok beszámolóinkat, bejegyzéseinket is az eseményről.

REZIDUUM – The Frequency of Architecture

REZIDUUM – The Frequency of Architecture

Bemutatták a 18. Velencei Építészeti Biennálén a Magyar Pavilonban május 20-tól látható kiállítást a Ludwig Múzeumban

Nemes Márton állít ki 2024-ben a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Nemes Márton állít ki 2024-ben a Velencei Biennále magyar pavilonjában

A Ludwig Múzeum a festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén 2024-ben.

Hirdetés