Hirdetés

Van művészi vénád?

A Ludwig Múzeum pályázata középiskolásoknak

A Ludwig Múzeum idén is meghirdeti a Van művészi vénád? nemzetközi kortárs művészeti pályázatot középiskolásoknak. A szakmai zsűri által kiválasztott legjobb magyar projekteket idén is a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában állíthatnak ki, míg az első helyezett a nemzetközi találkozón is bemutathatja művét.

 

A „Van művész vénád?” egy független művészeti platform elsősorban diákok és pedagógusok számára. A nemzetközi pályázatot és versenyt három országban indítjuk évente a Csehországban eddig megvalósult többéves példa alapján.  A „Van művészi vénád?” nyílt művészeti verseny 2009-ben indult Csehországban, ahol a prágai Nemzeti Galéria, a DOX Modern Művészeti Központ, a Galéria Rudolfinum és a Morva Galéria adják a pályázat támogatói hátterét.

AZ IDEI TÉMA: A választás szabadsága

Milyen terméket vegyünk le a boltok polcairól? Hogyan foglaljunk állást egy vitás kérdésben? Felemeljük-e a szavunkat egy szituációban? Közbelépjünk-e, ha valakit bántanak mellettünk? Mit tehetünk az emberiséget érintő kérdésekben? Mennyiben járul hozzá a mi választásunk az egész világ működéséhez?

A választás szabadsága bármennyire is alapvetőnek tűnik, nem adatott meg mindenkinek és nem is olyan könnyű dolog. A választásaink ugyanis felelősséggel is járnak, hiszen nemcsak ránk, de környezetünkre is hatással vannak.

A döntések a hétköznapi élet mellett a művészet világát is átszővik, alakítják és befolyásolják. Az egyéni választások egy művész esetében a téma, a technika, a kifejezésmód és a művek kommunikációja terén is megjelenhetnek. Beemelni a hétköznapi használati tárgyakat alkotásaikba, felhasználni a testüket egy üzenet közvetítésére, felvállalni egy kényes kérdést műveikben mind-mind választás kérdése volt, amelyek nagyban befolyásolták a művészet történetét.

Te hogyan választasz? Részt veszel az idei Van művészi vénád? pályázaton?


KINEK? 
A pályázatra min. 2 és max. 6 fős, 15 és 19 év közötti diákcsoportok jelentkezését várják. Előzetes művészeti tapasztalatok vagy tanulmányok nem szükségesek.


MIÉRT? 
A pályázat célja, a középiskolások és képzőművészet segítségével minél intenzívebb diskurzusra lépjenek azzal a világgal, amelyben élnek. S nem mellékesen új ismeretekkel, készségekkel, tapasztalatokkal gazdagodjanak.


MIKOR? 
Jelentkezési határidő: 2021. október 1., éjfél
Felkészítő alkalmak: 2021. október 13. és 14., 14.00–15.30 között, online felületen. Az alkalmon elhangzottakat rögzítjük, így a későbbiekben vissza is nézhető, de a közös gondolkodást biztosító foglalkozáson érdemes élőben részt venni.

A projektek feltöltési határideje:
2022. január 15., éjfél

Döntő: 2022. március 11.

A kiválasztott projektek prezentációja terveink szerint a Ludwig Múzeumban, majd a díjátadó és kiállításmegnyitó a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában lesz. A kiállítás megtekinthető: 2022. március 12. – április 09.

REGISZTRÁCIÓ ITT!
 

Kérdéseitekkel az alábbi címre fordulhattok:

Somogyi-Rohonczy Zsófia
somogyi.zsofia@ludwigmuseum.hu  


BŐVEBB INFORMÁCIÓ ezen a linken!
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mőcsényi Mihály-díj

Mőcsényi Mihály-díj

A tájépítészről elnevezett díj célja az innovatív,  szakmában jelentős múlttal rendelkező tájépítészek kitüntetése.

A' Nemzetközi Design Díj és Verseny

A' Nemzetközi Design Díj és Verseny

Egy pályázat, amely segít abban, hogy jobb hellyé váljon a világ.

Beyond bauhaus - prototyping the future - tervezői pályázat

Beyond bauhaus - prototyping the future - tervezői pályázat

Várnak mindenkit, akinek úttörő ötlete van arra, miképp lehetne fenntarthatóbbá tenni a világot.

Nincs találat!

Hirdetés