A Népliget megújítására 2022 augusztusában írtak ki tájépítészeti ötletpályázatot, ma hirdettek eredményt.

A Népliget Budapest legnagyobb területű, legnagyobb zöldfelülettel rendelkező parkja, melynek megújítása, rendbetétele a Fővárosi Önkormányzat egyik fontos feladata. A park megújítására kiírt tájépítészeti ötletpályázat eredményhirdetésére a budapesti Eiffel Műhelyházban került sor április 14-én.  A megnyitó beszédet Karácsony Gergely mondta, a Bírálóbizottság elnökként jelen volt Kerpel-Fronius Gábor, főpolgármester-helyettes és Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze.
 


A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest kissé rossz hírű parkja. A Népliget megújítása ezért a Radó Dezső Terv egyik legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel. Az első lépésben széles körű lakossági bevonással, az állami szereplőkkel, valamint kerületi önkormányzattal együttműködésben készítették el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljanak a park ütemezett megújítására. 

A Népliget megújításának következő lépéseként tájépítészeti ötletpályázatot hirdettek, hogy a szakmai versenyben derüljön ki, milyen koncepcióterv képezze alapját a Népliget lépésről-lépésre történő rehabilitációjának. A céljuk az volt, hogy a Népliget történeti kert jellegét tiszteletben tartó, izgalmas, a klímaváltozás kihívásaira választ adó tervekkel elindítsák a Népliget következő, felívelő korszakát, mindezt a Városligetre jellemző aránytalan beépítések, vagy felesleges lombkoronasétányok nélkül.
 


A tervpályázat iránt nagy érdeklődés mutatkozott: összesen 16 pályamű érkezett, melyeket a tájépítész szakma elismert szakembereiből, valamint a Népliget megújításában érdekelt szereplőkből álló bírálóbizottság értékelt, és választotta ki a díjazott terveket. Az ötletpályázati eljárás lefolytatása jogszerű volt, az eljárás megfelelt a tervpályázati eljárásokról szóló 310/2015. (X.28.) Korm. rendelet szabályainak. Minden egyéb a jogi eljárással kapcsolatos részlet a népliget.budapest.hu oldalon található.

A Bírálóbizottságban a főváros szakemberein kívül olyan szakmai szervezetek, mint a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építészkamara, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Központ és a Magyar Kertörökség Közalapítvány is képviseltette magát. Azt, hogy politikai oldalaktól függetlenül valójában közösek a célok, mi sem bizonyítja egyértelműbben, mint hogy a X. kerület Kőbányai Önkormányzata, valamint az Építés és Közlekedési Minisztérium is delegált tagot a Bírálóbizottságba.

A tervpályázat bírálóbizottsága az összes beérkezett pályaművet részletesen értékelte, majd konszenzussal döntött a díjazott és megvételben részesült pályaművek sorrendjéről. A Bírálóbizottság 6 pályaművet tartott értékesnek és szakmailag megalapozottnak, ám első helyet nem ítélt oda. Erről Kerpel-Fronius Gábor elmondta, hogy

„ezúttal a zsűri progresszív döntést hozott: nem hirdettünk első helyezettet, tettük azért, mert nem szerettük volna, hogy egy pályaművet kiválasztva hátradőljünk, és befejezettnek tekintsük a munkát, és nem is lehet kizárólag egy pályaművet kiemelni egy ekkora területen, és ennyire összetett tervezői feladat során. A díjazott pályaműveket felhasználva, az abban lévő ötleteket, megoldásokat összegyűjtve összerajzoljuk a Népliget koncepciótervét.”

Második helyen díjazták a 4D Tájépítész iroda által készített pályamunkát. A tervjavaslat szerint a történeti térszerkezet és úthálózat megtartása és megújítása visszafogott rekreációs programmal és gazdag növényalkalmazással párosul. – Ezt a díjat Karácsony Gergely főpolgármester adta át, és méltatta.
 


Részlet Karácsony Gergely főpolgármester beszédéből:

A Népliget Budapest legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, de napjainkban nem túl jó hírű parkja, így amikor a Fővárosi elkészítette a Radó Dezső Tervet, a kezdettől fogva világos volt, hogy el kell indítanunk a Népliget megújítását. Úgy gondolom, hogy az egyre inkább fenyegető klímaváltozás árnyékában azonban természetesen nem mindegy, hogyan nyúlunk ehhez a parkhoz. Számunkra, a főváros vezetése és kiváló szakembereink számára evidens, hogy több zöldre, és kevesebb betonra van szükség, ezért arra tettünk kísérletet, hogy meg lehet-e újítani egy parkot hatalmas múzeumok építése, vagy mondjuk lombkoronasétány építése nélkül, és az itt kiállított pályaműveket elnézve azt gondolom, hogy ezt sikerült megvalósítani.
 


A harmadik helyre három koncepciót is megszavazott a zsűri, megosztott díjazásban részesült, amelyeket Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze és Kerpel-Fronius Gábor, főpolgármester-helyettes adtak át, rövid méltatás után.

  • Az Újirány Tájépítész Kft. tervei az ökológiai, kulturális és társadalmi megújításra fektetnek kiemelt hangsúlyt. A terv a parkerdei állapotnak a védelmét tűzi ki célul, miközben az úthálózat és a tisztás rendszer részleges visszaállítására is javaslatot tesz.
  • Az OpenSpace Kft. által készített pályázat kerüli a látványos, öncélú attrakciókat, szép megoldásokat ad a fennálló problémákra. A pályamunka legerősebb gondolata a természeti értékek védelme és a kialakult táji értékek megőrzése.
  • A Geum Műterem Kft. pályázati terve a Népliget megújítását – a történeti kert értékeinek elsőbbsége mellett – a városi park rekreációs szolgáltatásának erősítésével képzeli el.

A következő két pályamű egyes részmegoldásait tartotta a Bizottság kiemelkedően értékesnek, ezeket dr. Szikra Éva és Mezősné Dr. Szilágyi Kinga ismertették.

  • A Garten Stúdió Kft. tervei között a történeti kert eredeti térszerkezete, a parki úthálózat visszaállítása továbbá a zöldfelületek kapnak kiemelkedő hangsúlyt.
  • Az Objekt Tájépítész Iroda Kft. által beküldött pályamű a bizottság szerint bátran nyúl a helyi adottságokhoz, miközben harmonikus, kifinomult tájépítészeti koncepciót tükröz. Jól megtalálja a történeti kert tájképi útvonalvezetéséhez kapcsolódó kortárs formákat.
     


Mik a következő lépések?

A következő lépésben, a díjazott pályaművek ötleteit felhasználva, összerajzolják a Népliget koncepciótervét. Ezt követően pedig apró lépésekkel elindítják a Népliget rendbetételét: csökkentik a park belső forgalmát, elbontják a bezárt pavilonokat, és rendezik a terület tulajdonviszonyait, hogy hosszú, szívós munkával átformálják az embereknek a Népligetről alkotott képét. Hosszú távú terveik szerint pedig a Népliget ütemezetten, új funkciókkal kibővülve újítják meg, a Közlekedési Múzeum Északi Járműjavító épületébe költözésével, valamint a Déli körvasút Népliget megállóhely kiépítésével pedig a Népliget környezete is átalakul, melynek köszönhetően a Népliget szervesen integrálódni tud a város szövetébe.
 

Forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Valóságos roham indult az okosbútorokért

Valóságos roham indult az okosbútorokért

Az MVM pályázatára 1200-an jelentkeztek, összesen négy oktatási intézmény kapott okosbútort.

Egyetemistáknak hirdet pályázatot a Market Építő Zrt.

Egyetemistáknak hirdet pályázatot a Market Építő Zrt.

Magyarország vezető építőipari vállalata kiemelten fontosnak tartja a fiatal generációk szakmai képzését és fejlesztését.

Szálcement homlokzatburkolat különböző épületeken

Szálcement homlokzatburkolat különböző épületeken

Mert a természetes és természetesen szép anyag bármilyen épületen megállja a helyét.

Hirdetés