Hirdetés

Indul az EIT Climate-KIC Retrofit Startup Acceleration program.

Hirdetés

Az Európai Unió épületeinek közel háromnegyede energiapazarló. A probléma kezelésére már számos innovatív megoldás áll rendelkezésünkre, ám rengeteg olyan kiaknázatlan lehetőséget rejt az építőipar, amellyel tovább korszerűsíthetők a meglévő alapanyagok és eljárások. Az EIT Climate-KIC 100 ezer eurós összdíjazású inkubációs programja MEGHOSSZABBÍTOTT HATÁRIDŐVEL, MÁJUS 17-ig olyan magyar vállalkozások jelentkezését várja, amelyek épületkorszerűsítési megoldásokkal válaszolnak a klímaváltozás kihívásaira.

Az Európai Unióban energiafelhasználásunk 40 százalékát fordítjuk az épületeink hűtésére és fűtésére, és azok közel 75 százalékát alacsony energiahatékonysággal használják fel. Hazánkban fűtésre, melegvízre és főzésre használjuk a háztartási energiafogyasztás 80 százalékát és a KSH szerint körülbelül 4,4 millió otthon szigetelése nem felel meg a modern elvárásoknak. A korszerűtlen és nem energiahatékony megoldásokkal szemben fel kell lépnünk, mint ahogyan azt a World Green Building Council is teszi zéró szén-dioxid-kibocsátás vállalásával.

Az aláírók – akik száma meghaladja a nyolcvan vállalatot és kormányt – ígéretet tettek arra, hogy saját épületportfóliójuk 2030-ig nettó zéró szén-dioxid-kibocsátással működjön. Hosszú távú elképzelésük, hogy 2050-ig az aláírók épületei – beleértve a már meglévőket is – zéróemissziósak legyenek.

Az EIT Climate-KIC Retrofit Startup Acceleration programja azokat az ötletgazdákat támogatja, akik innovatív elképzeléseikkel az épületkorszerűsítés terén alkotnak maradandót. Az inkubációs program összesen 100 ezer euró vissza nem térintendő támogatással járul hozzá a fenntartható ötletek sikeres megvalósulásához.

Mitől nevezhetünk egy épületet fenntarthatónak?

Egy „zöld” épület tervezőjének minden életciklusában szem előtt kell tartania az energiahatékonyságot és a károsanyag-kibocsátást a tervezéstől kezdve, az üzemeltetésen, karbantartáson át az élettartam végéig, amikor az anyagok visszagyűjtésre, illetve újrahasznosításra kerülhetnek. Az energiahatékonyság akár egy renoválás során is növelhető; a New York-i Szent Patrik katedrális legutóbbi felújításakor az épület éves energiafelhasználását közel harmadával csökkentették, így jelentősen mérséklődött a környezetterhelése.

A Szent Patrick katedrális - Fotó: Aditya Vyas / Unsplash

Ahhoz, hogy egy épület fenntarthatósági szintjét mérni tudjuk, többféle rendszer áll rendelkezésünkre. Ilyen például a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), amelyet 1998-ban hozták létre az Egyesült Államokban. A rendszerben a pályázók pontszámokat érnek el különböző területeken – mint a fenntartható terület, vízhasználat, energiafelhasználás és légkör, anyagfelhasználás és ezek forrásai, a belső környezet minősége vagy az innováció – és ezeket a pontszámokat összesítve az egyes projektek elnyerik a megfelelő minősítést. Budapesten 2009-ben szigorított LEED v3 minősítést kapott az Infopark E épülete. Akkoriban mérföldkőnek számított, mivel hazánkban ez volt az első megvalósult épület, amely elnyerte ezt a minősítést. Azóta összesen 11 másik hazai épület szerzett ugyan ilyen elismerést, többek között a Four Points by Sheraton vagy az MTK új Hidegkuti Nándor Stadionja

Támogatás fenntartható építőipari és építészeti startupoknak

Az EIT Climate-KIC Retrofit Startup Acceleration programot hirdet, amelybe az épületkorszerűsítési és építőipari megoldásokkal rendelkezők jelentkezését várja. Elsősorban olyan kihívásokra várnak innovatív megoldásokat, mint:

  • az építőipar digitalizációja,
  • a meglévő épületek és (ipari) műemlékek korszerűsítése,
  • az épületek fejlesztése, mint potenciális erőforrások,
  • az építkezés és építőanyag gyártás során keletkezett hulladékanyag felhasználása, 
  • a fenntartható, megújuló és újrahasználható építőipari alapanyagok.

A jelentkezőknek lehetőségük nyílik iparági szakemberekkel és business coach-okkal együttműködve véglegesíteni üzleti modelljüket, feltérképezni a piacot, hogy a validálást követően sikeres vállalkozássá váljanak. A féléves inkubációs időszak végén a startupok szakmai zsűri előtt prezentálják terméküket vagy szolgáltatásukat. A legjobb ötletek akár 25 ezer euró vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban is részesülnek.

A startupok 2020. május 17-ig jelentkezhetnek az EIT Climate-KIC Retrofit Startup Acceleration programra, amelynek támogató szakmai partnere a Magyar Urbanisztikai Társaság.

Jelentkezés és további információ itt!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Octogon Deco - online előfizetés

0 - 2019/1

Hogyan juthatsz hozzá a magazinhoz?

Mivel sok megkeresést kaptunk arra vonatkozóan, hogy weboldalunkon is elő lehessen fizetni a magazinra, mostantól ide kattintva megtehetitek. Emellett természetesen a kéthavonta megjelenő magazint Budapesten eléritek a nagyobb bevásárlóközpontokban (pl.: Mammut, MOM Park, Terminál, Árkád), illetve az Inmedio és Relay üzletekben, ahogy vidéken is. További üzletekről ezen a linken tájékozódhattok

A lentiekben a 2019/1-es lapszámunkba tekinthettek bele.

Ívek, élek, tükrök: új szobor a Corvin Sétányon

Ívek, élek, tükrök: új szobor a Corvin Sétányon

Mikus Áron Triptichon című szobra díszíti majd nyártól a Corvin Technology Park irodakomplexum udvarát.

Szociális otthon, csak kicsit másképp

Szociális otthon, csak kicsit másképp

Egy japán építész vigvamot épített az erdőben, csak éppen nem indiánok laknak benne, hanem nyugdíjasok.

Hirdetés