Hirdetés

Mit kezd a növekvő csapadékmennyiséggel egy város, ahol a víz minden irányból jön?

Az építészeti séták szervezésére szakosodott Guiding Architects virtuális túrák keretében mutatja be Rotterdam fenntartható stratégiáit.

Koppenhága és a párizsi Saint Vincent de Paul negyed után ezúttal a hollandiai Rotterdamba kalauzol el bennünket a Virtual Tour Series. Mivel a város a Nieuwe Maas folyó két partján, a Maas és a Rajna torkolatvidékén fekszik, gyakran Delta Metropolisként emlegetik. Ám bármennyire is jól hangzik ez, azért kihívásokkal jár.

Mit lehet kezdeni a növekvő csapadékmennyiséggel egy, jórészt a tengerszint alatt elterülő városban, ahol a víz minden irányból jön: a folyókból, a tengerből, a talajból és az égből is? 

Jelenleg a legnépszerűbb kulcsszó a multikódolás, melynek jegyében olyan projektek születnek, mint az esővíztározó-visszatartóként is működő közösségi tér vagy az irodaépület tetején kialakított zöldségtermesztés.

A rotterdami virtuális túrán bemutatnak számos alulról jövő, a klímaváltozás megfékezésére irányuló kezdeményezést, illetve kiemelik a térszervezési kihívások megoldására tett kísérleteket.  

Az élőben közvetített eseményeken építészek és építészeti újságírók mutatják be az egyes városokat fényképek, videók, hangfelvételek, térképek és építészeti rajzok segítségével. A résztvevők megismerhetik a városok építészeti kontextusát és a helyi fenntarthatósági megközelítéseket.

A rotterdami bejárás ma, azaz pénteken 18 órától kezdődik, a házigazda Anneke Bokern építészeti újságíró, az architour alapítója lesz. Bokern Frankfurtban született, de 2000 óta Amszterdamban él, és behatóan foglalkozik a holland építészettel. A cégében ezt a tudást osztja meg a nagyközönséggel, immár a neki dolgozó 14 guide segítségével. 

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Rotterdamban hét különböző zöldterület-fejlesztést terveznek, összesen 233 millió euróból.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sarazás, kunyhóépítés és tűzrakás egy városi játszótéren

Sarazás, kunyhóépítés és tűzrakás egy városi játszótéren

Jógyakorlatok gyerekbarát városi közegekre.

Parkolj!

Parkolj!

Gombamód szaporodnak a P+R parkolók Antwerpen-szerte.

Hittan haladóknak

Hittan haladóknak

Az építészeti felújítással a waterlooi templom spirituális légköre is újjáéledt.

Hirdetés