Hirdetés

Saint-Gobain a zéró szén-dioxid kibocsátásért

Április harmadikán hirdetik ki a Saint-Gobain Trophy győzteseit.

2020. április 3-án, Athénban rendezik meg a 12. Saint-Gobain Gypsum International Trophyt. A világ minden pontjáról mintegy 78 projekt versenyez hat kategóriában, összesen 14 díjat fognak kiosztani. A pályázók között vannak, akik már meglévő struktúrákra építenek, és vannak olyanok is, akik valami teljesen újat hoznak létre. 1989 óta a Saint-Gobain Gypsum International Trophy egy igazi referencia-eseménnyé vált, amely a gipszkarton és vakolatok jegyében a legszebb, és egyben környezetbarát épületeket keresi.

A Trophy nagyban összefügg a Saint-Gobain globális vállalásával: a cégcsoport elkötelezte magát amellett, hogy 2050-ig zéró szén-dioxid kibocsátású vállalattá váljon. Már most is sokat tesznek azért, hogy javítsák az energiahatékonyságot, csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást az építőiparban, ennek egyik fontos állomása a Trophy.

A Grand Prix Danish Odeon koncertterem épülete, a Trophy egyik korábbi nyertes projektje - Fotó: Lasse Hyldage
A Trophy azokat a projekteket mutatja be, amelyekben a vállalkozások a Saint-Gobain Gypsum megoldásait használják a fenntarthatóság, a kényelem, a biztonság és az esztétika jegyében, és amelyek hozzájárulhatnak egy környezetbarát világ felépüléséhez. A Saint-Gobain világelső az innovatív, hatékony és fenntartható vakolatok, szárazépítési és mennyezeti rendszerek piacán.

A versenyen indulhatott bármilyen gipszkarton rendszerek szerelésére szakosodott szakember, vállalkozás. Feltétel volt, hogy munkájukkal nem vehettek részt korábbi Trophy versenyen, és az épületeknél a Saint-Gobain gipsztermékeit és rendszereit használták. A műveket egy kilenc tagú zsűri fogja elbírálni, a győzteseket hivatalosan az athéni gálán nevezik majd meg.

Hat kategóriában indulhattak a résztvevők, a projektek lehettek teljesen új, vagy felújított épületek, kisebb vagy nagyobb projektek egyaránt: Gipszkarton, Gipszes vakolatok és glettek, Álmennyezetek, Lakóépületek, Középületek, Innováció és fenntarthatóság.

Mint látjuk, külön szekciót kapott az Innováció és fenntarthatóság, amely olyan projekteket vonultat fel, melyben innovatív megoldásokat kínálnak a beltéri levegő kezelésére vagy a gipszes glettek szokásostól eltérő felhasználására.

Korábban olyan projektek neveztek, mint a Bécsi Corner irodaház, a Sándor-palota, a Telenor törökbálinti székháza, a felsőtárkányi Bambara Hotel, a makói Glórius Hotel, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének épülete a Zsolnay-negyedben, vagy a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudmányi Kar épületének Makovecz Imre által tervezett „gipsz erdő” előcsarnoka. Utóbbi projekt 2002-ben a Gypsum Trophy „Gipszes glettek és vakolatok” kategóriában első díjat nyert.

További részletekért kattintsatok ide.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hatvankilós terhelést is elbírt egy hazai versenyen épült LEGO-híd

Hatvankilós terhelést is elbírt egy hazai versenyen épült LEGO-híd

Lezárult a Hexatlon, a KÉSZ Csoport szakmai versenye, amin LEGO-elemekből terveztek hidakat építőmérnök-hallgatók.

Verseny népszerűsíti az építőmérnök-szakmát

Verseny népszerűsíti az építőmérnök-szakmát

A verseny célja, hogy egyre többen lássanak perspektívát az építőiparban.

Megvannak Az Év Irodája verseny shortlistesei

Megvannak Az Év Irodája verseny shortlistesei

A pályázatok már jelzik az irodapiaci fordulópontot, hiszen a COVID-19 miatt megkezdődött az újratervezés, a munkaterek átalakítása.

Hirdetés