FUGA: STEPS AHEAD

Terméktervezés Lengyelországban és Magyarországon 2000 után.

A STEPS AHEAD, átfogó lengyel és magyar design kiállítás a két ország formatervezésének dinamikus fejlődését mutatja be. A FUGA Budapesti Építészeti Központban május 9-től és a varsói Ipari Formatervezési Intézetben augusztustól megtekinthető kiállítás a Magyarországon és Lengyelországban erőteljesen fejlődő szakág sokszínű tevékenységébe ad betekintést a XX. századtól, főként a 2000. után született tervekre összpontosítva.A kiállítás egy magyar-lengyel együttműködés eredménye. Kurátorai a varsói képzőművészeti Egyetem Formatervezés Tanszékének professzora, Michał Stefanowski, valamint Ernyey Gyula profeszszor — a magyar design története és elmélete kutatásának és oktatásának iskolateremtő alakja. A kurátorok a mindennapi életünket közvetlenül befolyásoló ipari formatervezésre koncentráltak. A STEPS AHEAD a lengyel és magyar tervezőkben rejlő képességeket mutatja be, egyúttal azonban a két ország gazdasági potenciálját is tükrözni fogja. A kurátorok nem csak a hasonlóságokat és különbségeket mutatják meg, de azokat az ágakat is, melyek a politikai és gazdasági rendszerváltozás legérdekesebb projektjeit szülték. Mindkét ország esetében szó van tehát bútorokról, közlekedésről, világításról, kerámiáról és közösségi tervezésről. Ezeket a termékeket Lengyelország esetében a közterek, eszközök, háztartási gépek, Magyarország esetében pedig orvosi eszközök, játékok, sport eszközök és hangszerek egészítik ki. A STEPS AHEAD kiállítási tárgyakon, nagyméretű fényképeken, valamint egyes megvalósításokat bemutató videókon keresztül közel 100 olyan projektet mutat be, melyek többsége gyártásra is került. Többek között az EMU PesaDART vonat, a WISS csapat FELIX 8×8 repülőtéri mentő és tűzoltó járműve, Krystian Kowalski Trim széke, illetve magyar oldalról Losonczi Áron Litracon™ üveg-beton, Üveges Péter és Kiss Gergely Moveo elektromos robogó és Kerékgyártó András Biela kül- és beltéri szék. A kiállítást a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, valamint az Adam Mickiewicz Intézet a POLSKA 100 – a lengyel függetlenség visszaszerzésének alkalmából szervezett nemzetközi kulturális program – keretében szervezi. Az Intézet által megvalósított kulturális események célja, hogy Lengyelország, mint gazdag hagyományokkal, a múltból merítő modern kultúrával rendelkező és a közös európai identitás fontos részét képező ország képét erősítse. A POLSKA 100 programot a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma támogatja a NIEPODLEGŁA 2017-2021 többéves program keretében.

Kurátorok: Michał Stefanowski és Ernyey Gyula professzorok
Megtekinthető május 28-ig
A kiállítást katalógus kíséri
Médiakapcsolat: Tomasz Piars / tomasz.piars@instytutpolski.org
(+36) 30 455 1540 

ESEMÉNY https://www.facebook.com/events/2023466404579439/

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Ékszerek Éjszakája BDPST 2018

Ékszerek Éjszakája BDPST 2018

Az Ékszerek Éjszakája BDPST egy évente visszatérő, kortársékszer kiállításokat felvonultató eseménysorozat, amely idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Az alkotók független egyéni vagy csoportos kiállításon vesznek részt. 

MAGYAR FORMATERVEZÉSI DÍJ 2016

MAGYAR FORMATERVEZÉSI DÍJ 2016

Átadták az idei Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat.

MAGYAR DESIGN Részben és egészben

MAGYAR DESIGN Részben és egészben

Két, tavaszi MAGYAR DESIGN tárlat között, előszőr a Design Héten bepillantás a legújabb, készülő magyar designbútorok anatómiájába.

Hirdetés