Közel az idő, amikor legálisan alszunk a munkahelyünkön?

Az elmúlt évtizedekben sok újdonságot hozott az irodatervezés, megjelentek a nyitott irodák, virágzik a biofil design és a környezettudatosság. Mind azt a célt szolgálták, hogy javítsák az alkalmazottak hangulatát és kötődését, ha már ébrenlétük felét a munkahelyükön töltik. A tervezők egyre ötletesebb megoldásokkal állnak elő: a kikapcsolódásra alkalmas közös tér már nem elég, egyre népszerűbbek a „technológia mentes” övezetek és a pihenőszobák. 

A napokban jelent meg egy kutatás azzal kapcsolatban, hogy mi teszi boldoggá vagy éppen boldogtalanná a magyar irodistákat. A megkérdezettek a legkevésbé sem rajonganak a nyitott irodaterekért, a válaszadók 90%-a nem szereti, hogy ilyen formában kell dolgoznia. Pedig egyterű irodákból van bőven, a tervezők viszont újabb és újabb ötletekkel állnak elő, hogy az irodát ne olyan helynek tekintsék az alkalmazottak, ahol a megnyugvást a munkaidő vége adja. Másfelől a munka és magánélet közötti egyensúly sokszor csak mítosz, sok túlórával, hétvégente is az irodában dolgozó, fáradt munkaerővel.

Sokféle megoldással próbálkoznak a cégek azért, hogy az alkalmazottakat kreativitásuk és elégedettségük csúcsán tartsák.

A Soundcloud berlini irodája kandallóval és wifi nélkül - Fotó: Soundcloud

Gyakori kép, hogy a munkavállalók ülnek a babzsák fotelokon vagy a színes puffokon, kávézgatnak, beszélgetnek, néhány percre kiszakadnak a munka valóságából. Lassan azonban már ezek a megoldások is elavultnak számítanak, egyre nagyobb az igény a technológiát kizáró, a munkavállalók abszolút pihenésére alkalmas terekre.

Úszómedence a Nike főhadiszállásán -  Fotó: NikeAlvó kabinok a Google irodájában - Fotó: Google

Meditációs szakemberek szerint mindössze pár percnyi elvonulás önmagunkba is csodákat tehet a nap folyamán, ha a koncentrációt szeretnénk javítani. A Nike az Oregon Beavertonban lévő központjukban edzőtermet és jóga stúdiót nyitott az alkalmazottainak, de van medence és röplabdapálya is. Az alvószobákra néhány évvel ezelőtt még a homlokunkat ráncoltuk volna, miközben a Google alvó kapszulákba fekteti az alkalmazottait, mások pedig a zen szobát preferálják, ahol az alkalmazottak a bejáratnál hagyják a mobiltelefonjaikat és egyéb elektromos kütyüiket. A SoundCloud berlini irodájában van olyan szoba, ahol internet helyett kandalló van. 

A fent említett, Magyarországon végzett kutatásból egyébként van egy másik, 90%-os adat is: ennyien tartják fontosnak, hogy a munkahelyük környezettudatos legyen. Nemzetközi kutatásokból kiderül, sokaknál szempont, hogy zöld környezetbe járjon dolgozni. Ha ehhez hozzáadjuk még a pihenőszobák egyre erőteljesebb megjelenését, akkor a munkakörnyezet egyes szegmensekben olyan lehet, mint egy wellness szálloda. Már csak a túlórázást kellene befejezni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

145

145 - 2018/5

Chad Oppenheim-interjú, társasházból élhető családi ház Pasaréten, református templom Újpalotán, a Budapesti Német Iskola bővítése, kastélydombi Luther-kápolna, Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen, megújult a Szombathelyi Haladás Sportkomplexum.

144

144 - 2018/4

Üvegfalakkal a Gorafe sivatagban, későmodern villa új élete, Láng művelődési ház, kilátó a velencei Bence-hegyen, au új Diósgyőri Stadion épületéről.

143

143 - 2018/3

Hármas villa a Széchenyi-hegyen, családi ház a Tettyén, zsinagógarekonstrukció és új kulturális központ Balatonfüreden, a Táncművészeti Egyetem új pedagógiai központja, Marcin Łapiński-interjú.

Hirdetés