Hirdetés

Közel az idő, amikor legálisan alszunk a munkahelyünkön?

Az elmúlt évtizedekben sok újdonságot hozott az irodatervezés, megjelentek a nyitott irodák, virágzik a biofil design és a környezettudatosság. Mind azt a célt szolgálták, hogy javítsák az alkalmazottak hangulatát és kötődését, ha már ébrenlétük felét a munkahelyükön töltik. A tervezők egyre ötletesebb megoldásokkal állnak elő: a kikapcsolódásra alkalmas közös tér már nem elég, egyre népszerűbbek a „technológia mentes” övezetek és a pihenőszobák. 

A napokban jelent meg egy kutatás azzal kapcsolatban, hogy mi teszi boldoggá vagy éppen boldogtalanná a magyar irodistákat. A megkérdezettek a legkevésbé sem rajonganak a nyitott irodaterekért, a válaszadók 90%-a nem szereti, hogy ilyen formában kell dolgoznia. Pedig egyterű irodákból van bőven, a tervezők viszont újabb és újabb ötletekkel állnak elő, hogy az irodát ne olyan helynek tekintsék az alkalmazottak, ahol a megnyugvást a munkaidő vége adja. Másfelől a munka és magánélet közötti egyensúly sokszor csak mítosz, sok túlórával, hétvégente is az irodában dolgozó, fáradt munkaerővel.

Sokféle megoldással próbálkoznak a cégek azért, hogy az alkalmazottakat kreativitásuk és elégedettségük csúcsán tartsák.

A Soundcloud berlini irodája kandallóval és wifi nélkül - Fotó: Soundcloud

Gyakori kép, hogy a munkavállalók ülnek a babzsák fotelokon vagy a színes puffokon, kávézgatnak, beszélgetnek, néhány percre kiszakadnak a munka valóságából. Lassan azonban már ezek a megoldások is elavultnak számítanak, egyre nagyobb az igény a technológiát kizáró, a munkavállalók abszolút pihenésére alkalmas terekre.

Úszómedence a Nike főhadiszállásán -  Fotó: NikeAlvó kabinok a Google irodájában - Fotó: Google

Meditációs szakemberek szerint mindössze pár percnyi elvonulás önmagunkba is csodákat tehet a nap folyamán, ha a koncentrációt szeretnénk javítani. A Nike az Oregon Beavertonban lévő központjukban edzőtermet és jóga stúdiót nyitott az alkalmazottainak, de van medence és röplabdapálya is. Az alvószobákra néhány évvel ezelőtt még a homlokunkat ráncoltuk volna, miközben a Google alvó kapszulákba fekteti az alkalmazottait, mások pedig a zen szobát preferálják, ahol az alkalmazottak a bejáratnál hagyják a mobiltelefonjaikat és egyéb elektromos kütyüiket. A SoundCloud berlini irodájában van olyan szoba, ahol internet helyett kandalló van. 

A fent említett, Magyarországon végzett kutatásból egyébként van egy másik, 90%-os adat is: ennyien tartják fontosnak, hogy a munkahelyük környezettudatos legyen. Nemzetközi kutatásokból kiderül, sokaknál szempont, hogy zöld környezetbe járjon dolgozni. Ha ehhez hozzáadjuk még a pihenőszobák egyre erőteljesebb megjelenését, akkor a munkakörnyezet egyes szegmensekben olyan lehet, mint egy wellness szálloda. Már csak a túlórázást kellene befejezni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Maurer Dóra műveiből nyílt kiállítás a londoni Tate Modern múzeumban

Maurer Dóra műveiből nyílt kiállítás a londoni Tate Modern múzeumban

A tárlat augusztus 5-től egy éven keresztül, ingyenesen megtekinthető.

Új arculatot kapott az Óbudai Egyetem

Új arculatot kapott az Óbudai Egyetem

Akár már bevásárolni is eljöhet velünk az intézmény.

Ennél családiasabb cukrászda aligha lehet Budapesten

Ennél családiasabb cukrászda aligha lehet Budapesten

A Kemenes manufaktúra a Vámház körúton nyitott üzletet.

Hirdetés