Hirdetés

A sűrűn lakott Japánban minden négyzetcentiméter számít.

Hirdetés

Ha az ember egy sűrűn lakott területen él és dolgozik, akkor igencsak kreatívnak kell lenni, ha szellős és élhető terekkel bíró irodát szeretne létrehozni magának. A Studio Velocity építésziroda egy kétszintes iroda "kibővítésére" kapott megbízást Okazaki városában, amelyet úgy oldott meg, hogy kialakított a tetőn is egy munkaterületet. 

Domborzati szempontból Japán nincs éppen a legszerencsésebb helyzetben:

az ország több mint 70%-a erdős, hegyes terület, amely teljesen alkalmatlan többek között építkezésre is, ennek pedig egyenes következménye, hogy a lakható területeken óriási a beépítettség és a népsűrűség.

A kreativitásra igencsak szükség van, így különböző érdekes megoldások születtek eddig is az országban: Tokióban garázs helyett autómegosztást adnak az új lakás mellé, hogy ne a városi tereket használják parkolóhelyként, és bizony a japán lakásokban mindent centiméternyi hely megtervezését százszor át kell gondolni, hogy aztán például egy 19 négyzetméteres lakásban is viszonylag komfortosan élhessünk. 

Sannouno Office dolgozói kezdték egyre zsúfoltabbnak érezni magukat az irodában, és mivel az új irodába költözés nem volt opció, felkérték a Studio Velocity-t, hogy találjon élhető megoldást a kibővítésre. Eddig csak a földszinten volt egy nyitott terű irodarész, az első emeletet pedig egy konyha és egy étkező foglalta el. A helyhiány miatt az építésziroda "kiköltöztette" az embereket az ívelt tetőre, amelyen a földszinten növekvő, "égig érő" fák adnak némi árnyékot és amelyek a részben nyitott tetőn keresztül törnek a magasba. 

Hihetetlen, de igaz, hogy az építésziroda úgy alkotta meg egy vékony anyagból a tetőt, hogy a gravitációt hívta segítségül. Az építészek el akarták kerülni, hogy hajlított laminált anyagból vagy acélból készüljön a szerkezet,

ezért sokat kísérleteztek azzal, hogyan lehet elérni az íves megjelenést anélkül, hogy ezeket az anyagokat kelljen felhasználniuk.

Így addig edzették a vékony fát, amíg az fel nem vette a 150 főre tervezett maximális terhelést. Így a tető egyfajta "előfeszített" szerkezettel rendelkezik, ahol a feltételezett legnagyobb terhelést előre rögzítették.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Multifunkciós terek: a HubHub co-working irodája a Király utcában

Multifunkciós terek: a HubHub co-working irodája a Király utcában

A jó érzékkel kialakított terek elősegítik a jól működő innovatív közösség fejlődését, ezáltal pedig olyan munkakörnyezetet teremtenek, amelyben mindenki otthonosan érezheti magát.

Ebben a házban tényleg eggyé válsz a természettel

Ebben a házban tényleg eggyé válsz a természettel

Világításból is csak annyi van, amennyit a nap ad.

Amikor a cég és az építész egy hullámhosszon van

Amikor a cég és az építész egy hullámhosszon van

A Hortonworks irodája.

Hirdetés