Hirdetés

Megújult a Kövesdi templomrom | ROM Vándor

A Market Építő Zrt. által életre hívott ROM Vándor program keretében elkészült a második romemlék: a Kövesdi templomrom helyreállítása a Balaton-felvidéki Aszófőn közel 50 millió forintból valósult meg. A XIII. századi építmény megújítása során több egyedülálló tudományos felfedezés is született.


Tavaly indult útjára a ROM Vándor elnevezésű program a Market Építő Zrt. vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) tevékenységének részeként. A vállalat az építőipar kiemelt szereplőjeként olyan, több éves időszakon átívelő komplex CSR-programot alkotott, amely szorosan kapcsolódik tevékenységéhez, illeszkedik hitvallásához, mindemellett értéket teremt.

A kezdeményezés legfőbb célja épített örökségeink felfedezése, megóvása és népszerűsítése, többek közt azok felkutatásával, szakszerű helyreállításával és a műemlék környezetének megújításával.

2022 októberében, a program első elemeként a Zsámbéki-medencében található Töki romtemplom újult meg, ezúttal pedig a kezdeményezés második állomásaként a Kövesdi templomrom és környezete kaphatott a jelentőségéhez méltó felújítást közel 50 millió forint értékben.
 


A Kövesdi templomrom megújítása az előkészítési munkálatokkal együtt több mint egy évet vett igénybe. A projekt keretében megvalósult:

  • a műemléki szempontból kiemelt értékes szerkezetek állagvédelme és restaurálása (faragott párkánysor, vakolt felületek megerősítése), 
  • a kőfal állagmegóvó munkái, az ehhez kapcsolódó, szükséges visszabontások, valamint a ’60-as évekbeli helyreállítások kiigazításai, 
  • a sekrestye belső terében az elmélyedéshez alkalmas egyedi gyártású műkőpad, hozzá kiegészítésnek két darab műkő-mécsestartó elhelyezése,
  • a romemlék körüli környezetrendezés, 
  • egyedileg gyártott információs tábla elhelyezése,
  • valamint az épületet körülvevő, az eredeti nyomvonal mentén, a Market önkénteseinek bevonásával újraépült, 160 méter hosszúságú, kézi munkával készített vesszőkerítés kialakítása.

 


A Kövesdi templomrom és környéke a Natura 2000 ökológiai hálózat része, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Éppen ezért fokozott turisztikai és zarándokcélpontnak is tekinthető a romemlék környezete.

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára, dr. Kontrát Károly, Aszófő község országgyűlési képviselője, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Belecz Péter, a ROM Vándor programigazgatója, Keller Vendel, Aszófő polgármestere, valamint Andorfer Katalin, Aszófő alpolgármestere.
 


Történelmi kincsesbánya

A templomrom a település 1260 körül épült, román kori, egyhajós templomának maradványa. Igényesen megmunkált épületdíszeivel kiemelt értéket képvisel a falusi templomok között. A több építészeti periódusban átépített szakrális épület főhomlokzatát egykor a vándorok védőszentjét, Szent Kristófot ábrázoló freskó díszítette.

A heterogén falszövet mintegy 14-féle kőtípust rejt, a beépített változatos kőanyag jellegzetes eleme a romtemplomnak. 1552-ben, a török hadjárat idején a templommal együtt pusztult el Kövesd települése is. 


Váratlan tudományos felfedezések a megújítás során

A megújítás előkészítéseként a Kövesdi templomrom környezetében összesen mintegy 7.500 négyzetméteren végeztek georadaros méréseket, amely során felmérték az itt található, római kori épületegyüttest, amelyre a XIII. századi templom épült. A templomot egy korábbi, valószínűleg római kori cella trichora-ra (három apszissal rendelkező késő kori római épülettípus, amely jellegzetesen keresztény templomforma) építették, falai egyeznek a korábbi épület irányával.

A mérések során beazonosították a középkori templom körítőfalát is, amely részben vágja a római épületet, részben felhasználja annak falait. Ez a háromkaréjos épület egy nagyméretű római kori épülethez kapcsolódik, részletei már a korábbiakban ismertek voltak, a mérés során azonban újabb, korábban ismeretlen részleteit fedezték fel déli irányban. A háromkaréjos épület központi teréhez egykor három oldalról egy-egy félköríves apszis csatlakozott. Ez az épülettípus eredetileg a római császárkori építészet (elsősorban fürdők) kedvelt térkialakítása volt, később az ókori keresztény templomok jellegzetes formája lett.

A vizsgálatoknak köszönhetően egy nagy méretű, 120x65 méter kiterjedésű, római kori épületegyüttes alaprajzát sikerült beazonosítani, amelynek több részletére is fény derült a kutatás során. Az eredmények közül kiemelkedőek a déli részen lévő fürdőépület felszín alatti maradványai, ahol többek közt az északi irányból ide vezető római vízvezeték nyomait is sikerült azonosítani. 

A tervezés részeként megvizsgált napjárás és a templom tájolásának összevetése is páratlan eredményt hozott. A tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a homlokzat körablakán késő délután átsütő nap fénye a főoltárra esik. Erre utalva az ablaknyílás betétjébe egy fénygyűrűt helyeztek, amely egy latin feliratot rejt:

„SOL OMNIBUS LUCET”

(A Nap mindenkire süt)

A gyűrű párjaként a főoltár homloklapján is megjelölték a napéjegyenlőségi fényfolt helyét. A két végpont a jeles napokon egyszerre csillan fel.

Az építéstörténeti kutatás során az elméleti rekonstrukciót pontosították, melyek felülírtak több korábbi, feltételezett részletet.
 


A ROM Vándor programról dióhéjban

A program tartalmi vázát a hazánkban nagy számban fellelhető, elhagyatott középkori romok adják; ezek leginkább kisebb települések külterületén meghúzódó templom- és kolostorromok. Országosan több száz ilyen típusú építészeti örökség található, melyek az idő és az elhanyagoltság nyomán fokozatosan errodálódnak. Megmentésük, minőségi rehabilitációjuk példátlan vállalati kezdeményezés, amely hosszútávon és generációk számára teremt értéket. 

A program több mint 100 romemlék feltérképezésével és mindegy 50 bejárásával kezdődött, ezt követően 12 műemlék lett kijelölve a program keretében felújításra. A tervek szerint évente 1-2 romot újít fel a vállalat, ezek mindegyike eltérő beavatkozást, egyedi megoldást igényel. A felújítás elsősorban a romok állagmegóvási, konzerválási és restaurálási munkálatait, valamint a műemlékek környezetének rendezését foglalja magába, egységes arculati elemekkel kiegészítve. Mind az előkészítés, mind a tervezési fázisában elengedhetetlen figyelembe venni az egyedi védettségi szempontokat. 

A megvalósítás során a neves szakértők bevonása mellett a kapcsolódó feladatok elvégzése – az előkészítéstől egészen az átadásig – a Market Építő Zrt. önkéntes munkatársainak közreműködésével történik. A felújításhoz kapcsolódó engedélyeztetést és szakági előkészítést is teljes egészében a Market Építő Zrt. finanszírozta és koordinálta. Jelenleg pedig már folyamatban van a ROM Vándor program következő állomásainak előkészítése, a romemlékek közül következőként a Somogy vármegyei Ádándon újul majd meg a Hetyei templomrom, illetve a Tolna vármegyei Regöly községben a Somolyi templomrom.
 

ROM Vándor program /Market Építő Zrt.
Fővállalkozó: Market Építő Zrt.
Programigazgató: Belecz Péter
Projektvezető: Krenn Tamás
Építésvezető: Szabadosi Tamás
Szakipari referens (kertészet): Windisch Mária
Műszaki előkészítő: Jung Ágnes

Partnerek:
Tervezés: Kelemen Bálint, vezető tervező (KÖZTI)
Táj- és környezetrendezés: Havassy Gabriella (KÖZTI), Takács Edvárd (tájépítész)
Tartószerkezeti vezető tervező: Váczi Péter (KÖZTI)

Tudományos dokumentáció: Rácz Miklós
Kőzet-habarcsvizsgálat, faldiagnosztika: dr. Török Ákos (BME)
Restaurálás: Szabó Zsófia, Bánfi Gábor
Kőszobrász-restaurátor szakértő: Osgyányi Vilmos
Szakmai tanácsadó: Arnóth Ádám (műemléki szakértő)
Régészeti partner: Salisbury Régészeti Kft.
3D pontfelhő, ortofotó: Szappanyos Tibor/Kvalitron Kft.Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Több, mint egy irodaház a 13. kerületben

Több, mint egy irodaház a 13. kerületben

A Skanska új életre kelti a Nordic Light Trio irodaház környékét a helyi közösség számára.

Az örökségvédelem jegyében újult meg a Fáy András Alapítvány Benczúr utcai székhelye

Az örökségvédelem jegyében újult meg a Fáy András Alapítvány Benczúr utcai székhelye

 A Világörökséghez tartozó városrészben található több mint 100 éves szecessziós stílusú Dayka-villa született újjá.

Miért okos az okostégla, és miért nő a szerepe a 2021-es szabályozással?

Miért okos az okostégla, és miért nő a szerepe a 2021-es szabályozással?

Mit tud egy csúcskategóriás tégla, és hogyan alakul iránta a kereslet?

Hirdetés