Romok új élete

Elindult a Market ROM Vándor programja.

Október 14-én a most indult ROM Vándor program első állomásaként átadták a megújult XIII. századi Töki Romtemplomot. A pest megyei község határában található, mára már nagyon rossz állapotban lévő műemléket a Market Építő Zrt. önkéntes, társadalmi felelősségvállalási tevékenységének részeként állították helyre. Az 50 millió forintos költséggel helyreállított különleges atmoszférájú szakrális emlékhely mostantól a nagyközönség előtt is nyitva áll.
 

 

A ROM Vándor a Market Építő Zrt. hosszú távú társadalmi felelősségvállalási (CSR) programja, amely elősegíti a megismételhetetlen atmoszférájú építészeti örökségeink minőségi rehabilitációját. Az építőipar kiemelt szereplőjeként a vállalat egy olyan komplex programot hozott létre, ami kapcsolódik a tevékenységéhez, illeszkedik a hitvallásához, értéket teremt, gazdagítja épített környezeti örökségünket, és országosan kiterjeszthető.

A Market Építő Zrt. a kiválasztott évi egy vagy kettő rom felújítását a műemléki szervekkel, építésügyi hatóságokkal közösen dolgozza ki, szigorúan figyelembe véve az egyedi védettségi szempontokat. Minden hozzáépítést, kiegészítést a történelmi hagyatékhoz méltón, arányos, stílusos építészeti gesztussal alakítanak ki. A program illeszkedik az elmúlt évek olyan népszerű trendjeihez is, mint az ökoturizmus, a mikrokáció, a zero waste, slow vagy az urbex mozgalom.

A ROM Vándor program keretében teljes egészében koordinálják az örökségvédelmi engedélyhez szükséges összes szakági munkálatokat. Biztosítják a projekt jogi feltételeit, a tulajdonosi hozzájárulások beszerzését, a tulajdonosok és a lakosság tájékoztatását.

A program külön érdekessége és értéke, hogy a megvalósítás során a neves szakértők bevonása mellett a kapcsolódó feladatok elvégzése – az előkészítéstől egészen a megvalósításig – a Market Építő Zrt. önkéntes munkatársainak bevonásával történik.

 

Dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Beruházási Minisztérium építészetért és műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára

Két éves előkészítés után, a program több mint száz romemlék feltérképezésével, és mintegy 50 helyszíni bejárásával kezdődött. Ezek közül 12-őt választottak ki, a komplex szakmai szempontok mellett kiemelten fontos volt a megvalósíthatóság, ütemezhetőség és a jogilag tisztázott megközelíthetőség. A rehabilitáció a romok állagmegóvási, konzerválási, kisebb restaurálási munkálatait, és a műemlékek környezetének rendezését foglalja magába. 
 

 

Az első megvalósult projekt, a Töki Romtemplom Tök határában fekszik, a róla elnevezett Rossztemplom-dűlőben. A XIII. század második felében épült. Története kevéssé ismert, írásos emlékek alig állnak rendelkezésre róla. Az 1278-ban „Tek/Thewk” néven említett középkori helység a ma is lakott falura vonatkozik, ami a török időkben elnéptelenedett. A templom nagy része leomlott mára, de a még álló falai elérik a 6 méteres magasságot. A 2000-es évek elején régészeti feltárásokat végeztek a területén, amit részleges felújítás követett. Ennek köszönhetően sikerült a pusztulást megállítani, azonban az elmúlt több mint húsz év környezeti hatásai felgyorsították az állagromlást, emiatt időszerűvé vált az újabb beavatkozás.

 

 

A ROM Vándor program keretén belül állagmegóvási és környezetrendezési munkálatokat végeztek a helyszínen. A megmaradt középkori falszövet megerősítése, konzerválása, valamint a millenniumi felújítások egyes falazatainak kijavítása mellett rendezték a rom környezetét is, amellyel megteremtették a műemlék két irányú megközelítését.

A megújult falazatok a közelben megőrzött és összegyűjtött kövek felhasználásával épültek. Az immár látogathatóvá vált romemléket Dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Beruházási Minisztérium építészetért és műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára Scheer Sándorral, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójával, Belecz Péterrel, a ROM Vándor programigazgatójával és Bősze Andrással, Tök polgármesterével közösen avatta fel.

 

„Minden egyes esetben arra törekszünk a felújítások elvégzése során, hogy méltó módon viszonyuljunk a történelmi hagyatékhoz, és olyan minőségi munkát hagyjunk magunk után, amihez legalább 25 évig nem kell hozzányúlni. Mind munkatársaink, mind a bevont szakemberek az adott rom építészeti örökségének értékeihez, annak identitásához illesztve tervezik meg a rekonstrukciós folyamatot. A töki templomrom megújításában önkéntes munka keretében közel száz kollégánk vett részt. A szakmai feladatok mellett Market összefogással valósítottuk meg a műemlék környezetének rendezését is” – mondta el Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója. 

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója


Szakmai partnerek: 

Tervezés:

Állagvédelemhez, falkonzerváláshoz kapcsolódó tervezői feladatok: Dr. Mezős Tamás (okleveles építőmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, egyetemi tanár, M&M Architektész Építésziroda Kft.)
Táj- és környezetrendezés: Dr. Szilágyi Kinga (tájépítész, M&M Architektész Építésziroda Kft.)
Kőzet és habarcsvizsgálat és faldiagnosztika: Dr. Török Ákos (tanszékvezető, egyetemi tanár, BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék)
Szakmai tanácsadó: Arnóth Ádám (építészmérnök, műemléki szakértő)
Régészeti partner: Salisbury Régészeti Kft.

 

Megvalósítás:

Generálkivitelező: Market Építő Zrt.
Programigazgató: Belecz Péter
Projektvezető: Krenn Tamás
Építésvezető: Szabadosi Tamás, Dubecz János
Szakipari referens-kertészet: Dr. Windisch Mária
[Szakkivitelező alvállalkozók:
kő munkák: Stylos Kft.
kertészet: Harappa Kft.
földmunka: OKM Kft-
szakipari munkák: Market Épületszervíz Kft.
finombeton elemek: Ornamentika Kft.
lakatos szerkezetek: T-Brass Kft.
állványozás: Gemenc Állványépítő Kft.
geodézia: Kvalitron Kft.
 

 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Romok új élete

Romok új élete

Elindult a Market ROM Vándor programja.

A tájépítészet kalapos királya

A tájépítészet kalapos királya

Az Év Tájépítésze Díj 2022-es nyertese, Bardóczi Sándor méltatása.

„A tehetséget díjazzuk” | MOME x Market kurzus

„A tehetséget díjazzuk” | MOME x Market kurzus

Idén is folytatódnak a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj részeként meghirdetett KFI kurzusok.

Hirdetés