Inspiráció az arab világból

MOME x BE LIGHT! pályázat, 6. rész.

Folyamatosan mutatjuk be a MOME x BE LIGHT! kurzushetére érkezett pályázatokat. A következő, Qabea elnevezésű munka Buja Hanna, Cseh Domokos és Fügedi Balázs nevéhez kötődik. 

„A Qabea* egy moduláris világító és árnyékoló rendszer. Napközben a természetes megvilágítást kihasználva a különböző magasságban elhelyezkedő, rétegenként egymást részben fedő függesztett struktúra izgalmas árnyjátékot hoz létre. A talajtól távolabb eső elemek nagyobb, homályos, míg a közeliek kisebb, de élesebb árnyékokat vetnek a padlóra.

A nap mozgásával a tér különböző, újabb és újabb arcait ismerhetjük meg. Az esti órákban a világító betétek általános fényt biztosítanak. Ez különösen előnyös olyan nagyobb nyílt terekben amelyet bár napközben a természetes fény megvilágít, de az esti órákban a világítás problémát okozhat. 

A Qabea modulatirtásának köszönhetően könnyen adaptálható bármilyen épület belső tereibe, azok méretétől függetlenül.

A betétek inspirációjául az arab világ árnyékoló struktúrái szolgáltak, de ezek az elemek egyszerűen az adott hotel brandjéhez alakíthatóak. A geometrikus formavilága miatt különböző anyagtársításokkal a Qabea könnyedén megállja a helyét butik hotelekben vagy luxus szállodákban is.”

A BE LIGHT! világítástechnikai cég együttműködése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel idén év elején indult. A program szakmai előadásokkal indult, amelyet a BE LIGHT!, valamint Püspök Balázs tartott. Itt a világítástechnika és a fénytervezés alapjaival lehetett megismerkedni, majd a diákok 3-4 fős teameket alkotva nekiálltak a koncepciók kidolgozásának.

A MOME x BE LIGHT! pályázat a Lighting Design határait feszegeti különböző tervezési körülmények között Püspök Balázs, a MOME új akadémiai igazgatójának koordinációjával. A kurzus célja egyedi fényinstalláció, világítótest tervezése egy hotel funkciójú épület közösségi terébe.

Az előző hallgatói munkát itt találod.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés