Vissza a természetbe dán módra

A BIG tervezte erdei házikó megoldás lehet a nagyvárosból kiszakadni vágyóknak.

Erdő, madár csicsergés, a fák susogása, közel s távol csak magunk vagyunk - ezt az idilli képet nyújtja számunkra a Hudson-völgy mélyén álló kis ház. A BIG építésziroda által tervezett épület az ember és építészet, építészet és természet kapcsolatának formába öntése. Legutóbb egy japán interpretációt mutattunk be olvasóinknak, most álljon itt egy dán verzió. 
 

Fotó: Klein

Amiért leginkább szeretni lehet a Bjarke Ingels Group (BIG) koncepcióit, az a környezettudatos tervezés és a természetben megtalálható formák konzekvens használata. Legyen bármilyen évszak, a nyüzsgő városhoz szokott életünkből sokszor szeretünk kiszakadni és a természet mélyén megpihenni, energiával feltölteni a sokféle zajtól terhelt lelkünket. Erre az igényre jó megoldás a BIG által tervezett A45. A kisméretű, előregyártott házikó mindössze 17 m2-es, meredek vonalvezetése, fekete színe és térkihasználása az erdő markáns jelévé teszi. A koncepciót egyébként az ilyen kisházakra szakosodott startup cég, a Klein megrendelésére készítették el, mely egyben prototípusként is szolgál. Soren Rose, a Klein alapítója, azzal a céllal hozta létre cégét, hogy a kisház koncepciójának kialakításában és kivitelezésében a világ vezető építészei is részt vegyenek, majd a tervezéstől a kivitelezésen át egészen az átadásig összesen 4-6 hónap teljen el.

Tehát a lényeg: viszonylag rövid idő alatt, a világ bármely pontján épüljenek fel ilyen házikók, ahová a várostól elfáradt emberek pihenni térhetnek.

A kis ház moduljait a helyszínen szerelik össze, amelyek beton pilléreken nyugszanak. A praktikusság jegyében az is fontos volt, hogy minél kevesebb munkagépre legyen szükség a ház felépítéséhez. A felhasznált anyag legtöbbje újrahasznosítható, beleértve a keretet, a falmodulokat, a padlót és a háromszög alakú ablakokat is. 

Az A45 külseje a tradicionális A-alakú házakra emlékeztet, amelyek felismerhetők a szögletes falakról, praktikus tetőszerkezetük révén jól védenek az eső és a hó ellen, valamint nagyon egyszerű felépíteni őket. Ahhoz, hogy ebből a klasszikus formából kihozzuk a maximumot, a négyzet alaprajzzal és a tető 45 fokos elfordításával több hasznos alapterületet hoztunk létre - meséli Bjarke Ingels.


Fotó: Klein

Soren Rose filozófiája abból indul ki, hogy napjainkban a világ lakosságának több mint 50%-a városlakó, akik nem minden esetben engedhetik maguknak a luxus körülményeket, ha szeretnének kimenekülni a városi forgatagból vagy éppen nincs pénzük arra, hogy valahol vidéken legyen ingatlanuk. A legtöbben így csak álmodoznak arról, hogy hétvégére elhagyják a várost és madárcsicsergésre ébrednek valahol az erdő közepén. Ennek megoldására született meg az A45 ötlete, azaz egy olyan környezetbarát, kis rezsijű és kis méretű ház, amely lehetővé teszi az elvonulást, és elérhetővé teszi azt a szolidabb anyagi körülmények között élők számára is.

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Batman meglátogatta Le Corbusier-t Marseille-ben

Batman meglátogatta Le Corbusier-t Marseille-ben

A legendás brutalista épület Gotham Cityvé változott.

A Louvre-hoz, de ruhatárhoz is hasonlítják a berlini Múzeumsziget új kapuját

A Louvre-hoz, de ruhatárhoz is hasonlítják a berlini Múzeumsziget új kapuját

Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát.

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Egy spanyol építész valósághű fotókat készít a klasszikus építész tervei alapján. 

Hirdetés