A TSPC tervei alapján készül el az Északkelet-Magyarország legszélesebb képzési kínálatát nyújtó Miskolci Egyetem új oktatási központja és a hozzá tartozó csarnok a Logisztikai Intézet hallgatói számára. A létesítmény tervezésekor építészek a már meglévő épületek stílusát is figyelembe vették a korszerű igények mellett, hogy az új létesítmény ne csak funkciójában, hanem formavilágában is tökéletesen illeszkedjenek környezetéhez. Az engedélyezési terv elfogadása után a létesítmény megkapta az építési engedélyt.

A tervezési koncepció alapvető eleme a tájba illesztés, illetve a már történelmileg kialakult kampusz beépítési tervhez való illeszkedése volt. E két vezérelv eredményezte, hogy nem egy épület, hanem egy épületegyüttes került megtervezésre. A különböző tömegek azon túl, hogy funkcionálisan különválnak, jobb terepre illesztést is eredményeznek.


Az 1500 m2 -es épületegyüttes, amely az egyetem 1940-es években épült épületei mögött, az északi részen kap helyet, 3 épületből áll: kutatócsarnok, oktatási-irodai tömb és raktárépület, amelyben az épületcsoportot ellátó elektromos és gépészeti helyiségek működnek. A raktárépület földalatti összeköttetésben van a Logisztikai csarnokkal. Az új épületegyüttesben helyet kap egy több, mint 80 fős oktatóterem, szimulációs terem, egy logisztikai csarnok számos berendezéssel és teszteszközzel, valamint egy közösségi tér, irodák és laborhelyiségek. A létesítmény környezetében a parkolók száma is közel 50 férőhellyel bővül.

A logisztikai épületcsoport előtt emelkedő, meglévő egyetemi főépület geometriájához igazodva az építészek követték annak ortogonális szerkesztési rendszerét. Az oktatási-irodai tömb és a kutatócsarnok tömb igazodik a meglévő főépülethez, míg a kiszolgáló raktárépület pozícióját a terepviszonyok határozzák meg, ugyanúgy, mint ahogy a terepadottságok alakították trapéz alakúvá az oktatási épület tömbjét is.

Az oktatási-irodai épülettömegét tovább formálták a benne elhelyezett funkciók. A legmeghatározóbb, legkarakteresebb eleme ezeknek a több, mint 80 főt befogadó előadóterem. Ezt az irodai tömbből kiemelve, annak ferde padlószintjét megmutatva, egy az épületegyüttest meghatározó elemként került megjelenítésre. Az előadóterem tömege az egyik oldaláról víztükör fölé emelve határozza meg azt a bejárat előtti teret, mely gyülekező és pihenő lehetőséget ad az ide érkező diákoknak. Az épületben található továbbá labor, kutatási irodák, valamint a legfelső szinten startup vállalkozások üzemeltetésére alkalmas helyiségek.
 


Az épület közlekedő része az irodai tömb központjában került kialakításra. Itt egy, a lépcsőház fölé emelt bevilágító természetes fényt biztosít. A bejárat az oktatási-irodai tömb és a kutatócsarnok összekötésén túl, térfalként választja el a belső és külső pihenőtereket, valamint átlátást biztosít az épületek közé befolyó hegyoldal felé. A dinamikusan formált oktatási-irodai tömbtől különbözik a szikáran formált kutatócsarnok épületrész. A funkcióból adódóan a homlokzati síkokra kevés nyílás került, a bevilágítást elsődlegesen a tetőn található felülvilágítók biztosítják.

Az épületegyüttes anyaghasználata kiemelt szempont volt. A legnagyobb hangsúlyt a formailag is kiemelt Oktatási Épület előadó blokkja kapta, amely magasfényű, nagyméretű kerámialap burkolatot kapott. A világos acélkék színű kerámia nemcsak a napfényt, hanem az alatta elhelyezkedő vízfelület fodrozódását is tükrözi. Az oktatási-irodai tömb és a kutatócsarnok közé befolyó erdő, valamint a tükröződő víz mind olyan elemek, amelyek az épületet egy, a diákok által kedvelt gyülekezőhellyé is teszik.

Generáltervező: TSPC Kft.
Felelős építésztervező: Kádár Mihály – TSPC Kft.
Építész tervezők munkatárs: Pálffy György, Gönye Péter, Écsi Zoltán, Horváth-Kitley Gréta – TSPC Kft.
Statika: Janik Mérnökiroda Kft.
Gépészet: Perfect-Plan Kft.
Épületvillamosság: MET-NET Kft.
Épületszerkezet: Épszerkinfo Kft.
Tájépítészet: Kertművek Kft.
Raktártechnológia: Logpilot Kft.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elstartol Buda nagyszabású kampuszfejlesztése

Elstartol Buda nagyszabású kampuszfejlesztése

Három emelet magasságban vezet majd a futópálya a Testnevelési Egyetemen.

Modern megoldásokkal valósulhat meg a zalaegerszegi uszoda

Modern megoldásokkal valósulhat meg a zalaegerszegi uszoda

1852 négyzetméternyi úszófelülettel, mintegy 8000 négyzetméteres, háromszintes épülettel és 270 fős lelátóval valósul meg Zala megye legnagyobb uszodaberuházása.

Zöld és hallgatóbarát campust kap a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara

Zöld és hallgatóbarát campust kap a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara

Letették a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új oktatási épületszárnyának alapkövét, melyet a TSPC koncepciója alapján valósul meg.

Hirdetés