Bemutatta a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új kampuszának látványterveit a TSPC.

A Testnevelési Egyetem új, budai kampuszán még a tetőn is a sporté lesz a főszerep: a generáltervező TSPC a fejlesztés leglátványosabb elemeként az épület tízezer négyzetméteres tetőteraszára is sportpályákat helyezett el, amihez egyedi tervezési- és statikai megoldásokat alkalmaztak. Az Alkotás utcai tömb fölött 450 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, zöld lugas és egy kávézó is található majd. Az Európában egyedülálló koncepció és a sportterasz most friss látványterveken ismerhető meg.

 


A különleges, 10 ezer négyzetméteres létesítmény Európa legnagyobb egyetemi sportterasza lesz. A tetőn 450 méteres rekortán futópálya, teqball-asztalok, street workout, TRX, erőnléti edzésre alkalmas eszközök, slackline, pingpongasztal és szabadtéri jógatér is helyet kap. A hallgatók a környező budai utcák fölött 9–11 méterrel mozoghatnak majd, a tanórák és a sportolás közbeni szünetek idejére pedig árnyékos pihenőzóna – kávézó, padok, asztalok és zöld gyep – várja őket.

„Úgy gondoljuk, hogy egyedi, inspiráló sport- és közösségi élményt ad majd a hallgatóknak a budai hegyek látványa, a Várhegy sziluettje és a Gellért-hegy ölelése. Az épület egy része egyetemi rendezvényteraszként emelkedik még egy szinttel a sporttető fölé, ahonnan eddig nem ismert budapesti panoráma fogadhatja majd a vendégeket” – mondja Könözsi Szilvia, a TSPC építész tervezési igazgatója. 


Az építészeti elképzeléshez különleges szakági tudás is társult: a TSPC tartószerkezeti tervezőinek megoldást kellett találniuk az úgynevezett nagyfesztávú csarnokok tartószerkezetét érő, sportolásból adódó dinamikus terhelés számítására. Jelenleg ugyanis a szabványok ezzel a funkcióval, ilyen méretű szerkezetek esetére nem rendelkeznek számítási előírással – az atlétikacsarnok 54 méter, az uszoda pedig 38 méter fesztávú tartószerkezettel készül. A TSPC szakembereinek a Budapesti Műszaki Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének munkatársaival együtt sikerült a különleges helyszínre egyedi megoldásokat találniuk. A Testnevelési Egyetem teljes tervezési munkájában több mint 150 mérnök vett részt. 

„Az egymásra helyezett sportfunkciók és a nagyméretű sporttető kialakítása is előkép nélküli nemcsak Magyarországon, de a régióban is. A Testnevelési Egyetem Alkotás utcai tömbje olyan kihívás elé állította szakembereinket, ahol a legmagasabb szintű szakági együttműködésre és műszaki megoldásokra volt szükség – mondja Kádár Mihály építész, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője. Ehhez csapatunk munkája mellett az úgynevezett BIM (Building Information Modeling) technológia alkalmazására volt szükség, melyben a TSPC piacvezető Magyarországon.”   


A sportterasz tervezésekor prioritás volt a környezettudatos szemlélet érvényesítése: az építészek a tetőre vízáteresztő burkolatot terveztek, jellemzően természetes anyagokat használtak, és a növényzet számára ideális feltételeket alakítottak ki. Az esővízgyűjtő rendszer mellett az épületet és környezetét a komolyabb záporok esetére is felkészítették. Az egyetem hallgatói mind a négy évszakban sportolhatnak a különleges helyszínen.

A nap energiáját az atlétikacsarnok kiemelt felülvilágítóinak dél felé tájolt, döntött felületeire helyezett napelemekkel gyűjtik, és ezt használják fel majd a sportvilágításhoz, illetve a belső gépészeti rendszerek működtetéséhez. A lapostetők felmelegedéséhez képest mintegy 5-6 fokkal lesz kedvezőbb a sporttető mikrokörnyezete, köszönhetően a növényzetnek és burkolatoknak, valamint a vízfelhasználás optimalizálásának.
 
Az Alkotás utcai sportterasz a 78 ezer négyzetméteren megújuló Testnevelési Egyetem egyedi, ikonikus pontja lesz. A fejlesztés régiós szinten is jelentős léptékű oktatási beruházás, amely a hallgatók és oktatók magas szintű munkáját segíti majd. 
 


 

Néhány érdekesség az Alkotás utcai tömbről

  • Az Alkotás utcai tömbben különböző sportfunkciók kaptak helyet, többek között egy 50 méteres fedett uszoda, fedett atlétikacsarnok, tornacsarnok, labdajátékok terei és lőtér, valamint egy 400 férőhelyes kollégium. 
  • Az Alkotás utcai tömbben épülő uszoda megfelel majd a hivatalos FINA-minősítésnek, így alkalmas lehet versenyek megrendezésére is. A tervezési alapkoncepció szerint azonban ez nem cél, inkább azért fontos, hogy a sportolók minősített versenykörülmények között készülhessenek a megmérettetésekre.
  • Itt épül Magyarország első, televíziós közvetítésre is alkalmas fedett atlétikai csarnoka, amely magába foglalja a 200 méteres futókört is az épületen belül.
  • Az Alkotás utcai épületet finombeton homlokzatburkolat öleli körül. A burkolatnak perforált és dombornyomott elemei is vannak, a perforáció a tervezői szándék szerint nyitottságot és transzparenciát sugalló héjként fut végig az épületen. A burkolat az Alkotás utcai homlokzaton mutatja a legsűrűbb áttörést, majd a Győri út felé egyre jobban bezár.
  • A kampusz hangulatos, zöld pihenőzónájává válik a Hauszmann-féle történeti kert: a védett kertet az atlétikacsarnok fala zárja le. A TSPC tervezői vertikális kert kialakításával kívánták vizuálisan folytatni a történeti örökséget. A 66 méter hosszú, 7,5 méter magas hatalmas falat tájépítész tervezők és speciális szaktervezők segítségével futtatják be zöldfallá.
  • A Testnevelési Egyetem mintegy 78 ezer négyzetméteren, több ütemben újul meg, a Csörsz utcai atlétikacsarnok és multicsarnok kivitelezése jelenleg is zajlik.

 

Testnevelési Egyetem új kampusza, II. ütem megvalósítása
Megbízó: Testnevelési Egyetem
Generáltervező: TSPC Kft.
Felelős építész tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia – TSPC Kft.
Projektvezető építészek: Szántó Csilla, Bánhegyi Zsolt, Faltusz Csaba – TSPC Kft., Bach Péter DLA, Halmai Dénes – Formiconcept


 

Még több és nagyobb fotó a képgalériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szomorú látványt nyújtanak esténként Budapest kihalt utcái

Szomorú látványt nyújtanak esténként Budapest kihalt utcái

Újbuda kisfilmet készített a szinte utas nélkül közlekedő villamosokról és a nyomasztóan üres utcákról.

Újgenerációs épületegyüttes, zöld környezetben

Újgenerációs épületegyüttes, zöld környezetben

A Dürer Park projekt keretében teljesen megújul az Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros terület.

Izgalmas drónfelvétel készült a budai Vár újjászületett épületeiről

Izgalmas drónfelvétel készült a budai Vár újjászületett épületeiről

A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán osztotta meg a videót. 

Hirdetés