Frank Gehry új Guggenheim Múzeuma Abu Dhabiban.

Frank Gehry és a Solomon R. Guggenheim Alapítvány együttműködése újabb jellegzetes múzeumépület megszületését teszi lehetővé, ezúttal Abu Dhabiban. A 2006-ban indult projekt várhatóan 2025-ben jut el az átadásig.

 

 

30 000 négyzetméteres alapterületével az új létesítmény a világ legnagyobb Guggenheim múzeuma lesz, ahol 12 000 négyzetméternyi kállítóhely áll majd a kortárs művészek rendelkezésére. A Guggenheim alapítvány a nemzetközi nyitás és kulturális kapcsolatok szélesítése iránti elkötelezettségből határozott úgy, hogy megnyitja új múzeumát az Egyesült Arab Emirátusok területén. 

A munkálatok Abu Dhabi kulturális negyedében, Szádijat szigetén 2011-ben kezdődtek meg, és a legutóbb közzé tett nyilatkozatok szerint 2025-re fejeződnek be. A grandiózus új létesítmény megnyitása hozzájárul ahhoz, hogy az Emirátusok a térség vezető kulturális centrumává váljon.

 

 

Az időszakos és állandó kiállításoknak, gyerekfoglalkoztatónak, könyvtárnak, technológiai centrumnak, archívumnak és kutatóhelyeknek, valamint restaurálási központnak helyet adó multifunkciós épület tervezése során Gehry mester láthatóan lubickolt abban, hogy nem korlátozzák anyagi kötöttségek. A védjegyének tekinthető szabad geometrikus formálás szeszélyesen egymáshoz illesztett formahalmazt eredményezett, amelynek fizikai  megvalósítása csakis ebben a gazdag térségben elképzelhető.

 

 

Az épület megalkotása során a látványos megjelenésen túl természetesen fontos szempont volt a helyi körülményeknek megfelelő fizikai paraméterekkel rendelkező terek létrehozása. A hatalmas méretek alkalmasak a kortárs művészet legextrémebb darabjainak befogadására is. Az épület hűtésében és természetes szellőzésében nagy szerepe van a fedett-nyitott udvaroknak, melyek működése az egész Közel-Keleten elterjedt széltornyok elvén alapul.

„Ilyen épület Európában vagy Amerikában elképzelhetetlen lenne. A vízközeli, félig a vízre települt helyszín, a sivatagi környezet, a tenger látványa és az elképesztő fények mind megszabták a tervezés irányát” – nyiltakozta Gehry.

 

Forrás: PA/Parametric architecture

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Az építészet ugyanolyan, mint a klasszikus zene”

„Az építészet ugyanolyan, mint a klasszikus zene”

Frank Gehry a közelgő 91. születésnapja alkalmából adott interjút.

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

A világ első online építész magazinja szerint.

200 modern művészeti könyvet tett ingyen elérhetővé a Guggenheim Múzeum

200 modern művészeti könyvet tett ingyen elérhetővé a Guggenheim Múzeum

A Picasso, Klee, Kandinszkij és sok más művész munkáit bemutató könyveket le is tölthetjük.

Hirdetés