A Picasso, Klee, Kandinszkij és sok más művész munkáit bemutató könyveket le is tölthetjük.

Több mint 200 digitális könyvet kínál fel a modern művészet szerelmeseinek a New York-i Guggenheim Múzeum – írta a Papageno.hu. A művek nemcsak online olvashatók, de le is tölthetők az intézmény internetes archívumából.

A múzeum több mint fél évtizede digitalizálja kiállításai katalógusait és művészeti könyveit, melyek mostantól a szélesebb közönség számára is elérhetők – olyan, nagy jelentőségű munkákról van szó például, mint a Picasso háborús évek alatti festészetéről szóló, az expresszionizmust, vagy Kandinszkij munkáit bemutató kötetek.

A Point and Line to Plane Vaszilij Kandinszkijtől, a múzeum archívumából

A kollekció továbbá katalógusokat és retrospektív kiállítási anyagokat is magába foglal, olyan mesterek nevével fémjelezve, mint Paul Klee, Robert Rauschenberg, Max Ernst, Francis Bacon vagy Mark Rothko.

A teljes gyűjtemény itt böngészhető.

Korábban a Cleveland Művészeti Múzeum tett ingyen elérhetővé 30 ezer alkotást, elsősorban azért, hogy „a művészet mindenki számára elérhető legyen”. A New York-i Metropolitan Múzeum egyenesen 400 ezer képet tett ingyen elérhetővé, többek között Rembrandt önarcképét, El Greco vagy Chagall festményeit.

A tavalyi Bauhaus-évben a Zentrum Paul Klee ingyen elérhetővé tette a svájci grafikus 3900 oldalnyi jegyzetinek jelentős részét, amelyek alapján tanított Klee a Bauhaus-iskolában az 1920-as években – erről itt írtunk részletesebben.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szeszélyes formák halmaza

Szeszélyes formák halmaza

Frank Gehry új Guggenheim Múzeuma Abu Dhabiban.

Új Picasso és Időgép a Ludwig Múzeumban

Új Picasso és Időgép a Ludwig Múzeumban

A Muskétást a Kalapos férfi mellképe váltja, miközben az idő és a művészet viszonyát vizsgálja.

Fantasztikus kiállítás nyílt a magyar Picasso több mint ezer kerámiájából

Fantasztikus kiállítás nyílt a magyar Picasso több mint ezer kerámiájából

Gorka Géza életműve a Kieselbach Galériában.

Hirdetés