Hirdetés

A NASA által kifejlesztett anyaggal vonták be őket.

A bilbaói Guggenheim Múzeum is beszállt a környezetvédelembe: olyan anyaggal vonták be a kulturális intézmény reklámhordozóit, amely tisztítja a levegőt. Az eljárás a fotokatalízis jelenségén alapszik, és a fákhoz hasonló tisztító hatást fejt ki. 

A fotokatalízis egy, a napfény által kiváltott katalitikus folyamat, mely során a levegőben lévő oxigén és vízgőz a káros anyagok egyfajta tisztítószerévé alakulnak, ennek köszönhetően jól alkalmazható a levegő tisztítására is. A múzeum pureti® anyaggal kezelt kampányelemei megtalálhatóak a múzeum homlokzatán, a város lámpaoszlopain és egy villamoson, amelyet teljes egészében beborít a múzeum reklámja.

Számítások szerint az összhatás olyan, mintha 700 fa végezné a levegőtisztítást.

Juan Ignacio Vidarte, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy az intézmény minden lehetséges módon szeretne hozzájárulni az éghajlatváltozás megállításához. A múzeum új, világítástechnikai rendszerének köszönhetően csökkent az energiafelhasználásuk, most pedig innovatív reklámfelületekkel tudják reklámozni magukat úgy, hogy aktívan részt vesznek a környezetvédelemben is. 

pureti® anyag kifejlesztése a NASA és különböző nemzetközi laboratóriumok együttműködésében valósult meg. A pureti® az iSCAPE Európai Uniós projektnek is része, amely azokat a környezetvédelmi kihívásokat hivatott kezelni, amelyek veszélyeztethetik Európa jövőjét.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vannak már ötletek arra, hogyan ne fulladjon bele Új-Delhi a szmogba

Vannak már ötletek arra, hogyan ne fulladjon bele Új-Delhi a szmogba

Egy indiai építésziroda légtisztító tornyokkal orvosolná a kritikus helyzetet.

Családi ház 30 millió alatt?

Családi ház 30 millió alatt?

Mit jelent a gyakorlatban a CSOK+önrész? Serkentheti-e a szűkös keret a kreativitást? Egy átlagos magyar család találkozása az építészettel. 

Síneken költöztették el a világítótornyot

Síneken költöztették el a világítótornyot

A 120 éves toronynak problémát okozott volna a tengervíz, de a dánok ezt nem várták meg.

Hirdetés