Egy indiai építésziroda légtisztító tornyokkal orvosolná a kritikus helyzetet.

Van baj Indiában - a WHO szerint Delhi a világ legrosszabb levegőminőségű országai között van (a Greenpeace mérései szerint egyenesen a legszennyezettebb), egyben vezető halálok az országban a környezetszennyezés. A néma gyilkos megfékezésére bejelentkezett az indiai Studio Symbiosis Architects, amely ingyen vállalta az aerodinamika elvei alapján működő levegőtisztító rendszer megtervezését.

Fotó: Studio Symbiosis Architects

November elején futott végig a sajtón a hír, hogy Új-Delhiben már olyan rossz a levegő minősége, hogy a repülőgépek sem tudnak felszállni, maszkban járnak a gyermekek az iskolába, ha egyáltalán járnak, sokan nem mentek be dolgozni sem. A probléma persze nem új keletű, de a megoldást eddig nem nagyon láttuk. Ezen változtatna a Studio Symbiosis Architects.

Az Aũra légtisztító tornyok hálózata, mindegyik szerkezetnek két fő része lenne: az egyik a levegő relatív sebességének növelésére szolgálna, a másik pedig a szennyezett levegő tisztítására.

A folyamat során a szennyezett levegőből magas sebesség és alacsony hőmérséklet mellett nyomáskülönbség keletkezik, ez segíti majd a meleg szennyezett levegő eljuttatását a torony felé. Az építészek becslése szerint egy 18 méter magas Aũra torony képes naponta 32 millió köbméter levegőt megtisztítani. A légtisztító rendszert ezen felül az építészek kiegészítenék egy olyan berendezéssel, amelyet az autók tetejére lehet szerelni (Aũra velocity), valamint drónokat (Aũra Falcon) is bevetnének, amelyek a város felett keringenének és mérnék a légszennyezettség szintjét. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jönnek a levegőben repkedő autók?

Jönnek a levegőben repkedő autók?

Egy tanulmány szerint a húszas évek elhozzák a városon belüli légiközlekedés forradalmát.

Egy címke, amely forradalmasíthatja a divatipart

Egy címke, amely forradalmasíthatja a divatipart

Egy svéd csapat olyan applikációt fejlesztett, amellyel megnézheted, mekkora a rajtad lévő pulóver ökológiai lábnyoma.

Felavatták a Budapest Airport új árukezelő központját

Felavatták a Budapest Airport új árukezelő központját

A 16 milliárd forintos beruházással 100 ezerről 250 ezer tonnára nő az árukezelő kapacitás.

Hirdetés