Hirdetés

Óriási elismerés a hazai zöldépítésnek

Rangos európai díjat nyert az Eiffel Palace, a Pesti Hírlap hajdani palotájából újjászületett környezettudatos irodaház. (x)

Hirdetés

A Pesti Hírlap hajdani palotájából újjászületett környezettudatos irodaház nyerte el a fenntartható építés egyik legrangosabb elismerését, a WorldGBC Europe Leadership in Green Building Awards 2015 díjat.

A veronai Greenbuild Euromed konferencián 2015. október 15-én este jelentették be a fenntartható építés egyik legrangosabb európai seregszemléjének eredményét, ami hatalmas magyar sikert hozott: ’Épület’ kategóriában az Eiffel Palace irodaház hozta el a pálmát. A kétévente odaítélt elismerés célja a kontinens legelőremutatóbb, leginkább környezettudatos létesítményeinek reflektorfénybe állítása, az iránymutató példák, jó gyakorlatok minél szélesebb körben való megismertetése. A hazai környezettudatos projektek a két évvel ezelőtti megmérettetésen is szépen szerepeltek, a mostani azonban minden képzeletet felülmúló eredmény, hiszen a (Közép-Kelet Európában elsőként) kettős minősítéssel rendelkező Eiffel Palace irodaház rendkívül erős mezőnyben végzett az élen.

„Rendkívül magas színvonalú volt az idei mezőny” – emelte ki Dr. Christine Lemaitre, a World Green Building Council világszervezet Európai Régiós Hálózatának elnöke. „A zöldépítés Európában egyre inkább reflektorfénybe kerül. Ahogy pedig a piac egyre jobban elmozdul ebbe az irányba, nagyon fontos, hogy bemutassunk olyan inspiráló példákat, ami másoknak is lendületet adhat és tanulságul szolgálhat. A 2015-ös mezőny díjazottjai pedig mind-mind kiemelkedő példái a fenntartható építésnek.”

Kovács Attila, MRICS, a fejlesztő Horizon Development ügyvezető partnere az elismerés kapcsán kifejtette: „A WorldGBC Leadership Award mind közül a legrangosabb eddig elnyert díjaink sorában, és méltatják a jövőtudatos és egyben energiatakarékos fenntartható épületek fejlesztésére irányuló folyamatos törekvésünket. Az Eiffel Palace 120 éves történetével, innovatív technológiai megoldásaival és kettős környezettudatos minősítésével egyedülálló az európai irodaházak rangos portfóliójában.”

Tornóczky Mónika, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council) titkára a díj kapcsán hozzátette: „Gratulálunk, és nagyon büszkék vagyunk az elismerésre, valamint tagunk, a DVM group szerepére a tervezés, a fejlesztés és a kivitelezés során. Az Eiffel Palace nagyszerű példája annak, hogy miként lehet egy történeti épületet fenntartható létesítménnyé tenni.” 

A zsűri munkáját segítő egyik szakmai szervezet, az Európai Építészeti Tanács szerint „az Eiffel Palace kiemelkedő példája az olyan kortárs építészeti projekteknek, ahol az innovatív energetikai és víztakarékossági megoldások egy történeti épületben kapnak helyet. Az Eiffel Palace felújítása úgy tartja szem előtt a jövő követelményeit, hogy egyidejűleg a múltra is reflektál.” 

A Mérnökkamarák Európai Tanácsa kifejtette: „A tudásalapú társadalomnak az erőforrások intelligens felhasználásán kell alapulnia, csak így válik lehetővé a fenntartható termelés kevesebb fogyasztás mellett.”

A többi nyertes projektről és a WorldGBC ERN Leadership Awardról itt olvashat részletesebben: http://www.worldgbc.org/activities/govt-leadership-awards/europe

Az Eiffel Palace

Az Eiffel Palace irodaház Budapest belvárosában található, és nagyszerű példája a fenntarthatóságot szem előtt tartó műemléki felújításnak. A projekt a várostervezés, a környezettudatos innováció és a kiemelkedő színvonalú kivitelezés szempontjából is példaértékű. A régi pompájához méltó módon felújított 120 éves épület környezettudatos irodaházzá alakult. Az eredetileg Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján 1894-ben épült néhai Pesti Hírlap székház, majd Zrínyi Nyomda újjászületése után 2013-ban nyitotta meg újra kapuit. Az átalakítás során a homlokzat Baliga Kornél építész, tervezőművész által rekonstruált korabeli tervek alapján nyerte vissza eredeti fényét, a legkorszerűbb technológiai és fenntarthatósági követelményeket is kielégítő építészeti megoldások pedig Gelesz András Ybl-díjas építész tervezőnek köszönhetők. 

Az épület Közép-Kelet Európában egyedülálló módon kettős környezettudatos minősítéssel rendelkezik, a LEED „Arany”, illetve a BREEAM „Nagyon jó” fokozatú elismerésével. Mindez olyan tudatos technológiai megoldásoknak köszönhető, mint a rendkívül hatékony energia- és vízfelhasználás, a napkollektorok és napelemek alkalmazása, az esővíz-hasznosítás, a beépített víztakarékos csapok, a jelenlét-érzékelős világítás, az energiatakarékos LED-izzók, a programozható liftek vagy a zöld tetőteraszok. Az épület ötszintes mélygarázsában kerékpártárolók is helyet kaptak, a hozzájuk kapcsolódó öltözőkkel és zuhanyzókkal, és itt találhatók az elektromosautó-töltők is. Az átriumban látható zöldfal a növények megnyugtató, természetes atmoszféráját csempészi be a belvárosi épületbe.

A ház felújításakor fontos szempont volt a megőrzés, hiszen történeti épületről van szó. Ennek jegyében újjászületve kerültek vissza eredeti helyükre a belső udvar öntöttvas elemei és megmaradt a díszes főlépcső is, a homlokzat pedig sok évtizedes pusztulás után visszanyerte eredeti szépségét. A nyomdapalota múltja előtt való tisztelgésként az előcsarnokban régi nyomdagépek és a nyomdászat egyéb relikviái kaptak helyet. 

Az épületről további információ itt található: http://eiffelpalace.hu/en/the-building (x)

forrás: sajtóközlemény

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A járványok idejére tervezett bunker, amelyben külön szoba van a kutyasétáltatásra is

A járványok idejére tervezett bunker, amelyben külön szoba van a kutyasétáltatásra is

A tervezők szerint minden adott ahhoz, hogy a lakók ne szenvedjék meg a föld alá költözést. 

Betonhullámzás a japánkertben

Betonhullámzás a japánkertben

Villa a Normafánál.

"Folyamatosan úton vagyunk"

Nagy Tamásra emlékezünk.

Hirdetés