Hirdetés

Széleskörű szakmai párbeszédet kezdeményez a HuGBC.

Hazánkban eddig nem látott mélységű és célrendszerű, épületekre vonatkozó zéró karbon ajánlást jelentetett meg a HuGBC: a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete a kiemelt fontosságú 2050-es klímacél eléréséhez cselekvésre hívja az építésgazdaság ágazat szereplőit. A most bemutatott Zéró Karbon Ajánlás egy olyan közös gondolkodáson és tapasztalaton alapuló szakmai összeállítás, amelynek célja, hogy elősegítse a Zéró Karbon kötelezettség teljesítéséhez való átmenetet és hosszú távon támogassa a magyarországi épületállomány dekarbonizációját. 

 

Zéró Karbon: itthon is elindult az átfogó iparági egyeztetés

A HuGBC 2022 őszén csatlakozott a világ zöldépítési szervezeteit tömörítő World Green Building Council (WorldGBC) nemzetközi ernyőszervezet Advancing Net Zero programjához. A HuGBC Klímavészhelyzet Munkacsoport az elmúlt évben megvizsgálta azt a kérdést, hogyan lehetséges a zéró karbon épületállomány elérése, és ehhez készített átfogó cselekvési tervet. A dekarbonizáció világpiaci trendjét követve világos: a környezetvédelmi célok eléréséhez összefogás szükséges, a piaci trendek változása, az új szabályozás és az ösztönző piaci tényezők teljes mértékben átírhatják azt, ahogyan az épületállományról gondolkodunk.
  
A Zéró Karbon Ajánlás (ZKA) a definíciók meghatározása mellett öt olyan területet jelöl ki, amelyen az építésgazdaság szereplői összehangolt cselekvési tervvel, tudás- és tapasztalatmegosztással tehetnek azért, hogy hazánk teljesítse a vállalásait. Az ajánlás világossá teszi azokat az üzleti előnyöket és értékeket is, amelyeket a zéró karbon épületek képviselnek, illetve felhívja a figyelmet a programhoz való korai csatlakozás előnyeire. 

A zéró karbon témakörben hamarosan széles körű iparági egyeztetés várható. Az első lépésig nem kell sokáig várni: máris kitölthető az építésgazdaság ágazat online kérdőíve.


Elsőnek lenni helyzetelőny, a zéró karbon épület pedig piaci érték

A Zéró Karbon ajánlás egyik fókuszpontja bemutatni azokat az üzleti előnyöket, amelyeket a zéró karbon épületek jelentenek most és hosszabb távon is. A World Green Building Council nemzetközi Beyond the Business Case című jelentése világossá teszi, hogy a zéró karbon épületek jelentős üzleti előnyt jelentenek a tulajdonosoknak, tervezőknek és üzemeltetőknek is: ezek az épületek komoly befektetési értéket képviselnek, számos finanszírozási helyzetben kedvezőbb megítélésben részesülhetnek, alacsonyabb az üzemeltetési költségük és nagyobb a bérbeadhatósági mutatójuk, alacsonyabb biztosítási költséggel bírhatnak, hatékonyságot növelő környezetet biztosítanak a munkavállalóknak. 

De nemcsak maga a zéró karbon épület jelent előnyös helyzetet, hanem a korai csatlakozás is azokhoz a cégekhez és szakértőkhöz, akik elsőként szeretnének cselekedni a zéró karbon épületállományért Magyarországon. 

Ahogy Barta Zsombor, a HuGBC elnöke fogalmaz:

„A HuGBC nagyra értékeli azokat a piaci szereplőket, akik elsőként csatlakoznak közös ügyünkhöz: az ő gyors és hatékony bekapcsolódásukért a közös gondolkodásba és a programba egyesületünk számos formában biztosít támogatást. A HuGBC Zéró Karbon Ajánlása rálátást és szakmai hátteret nyújt a nemzetközi rendszerek hazai alkalmazhatóságában, útmutatóval segíti a vállalati ESG-vállalások meghatározását és teljesítését, illetve támogatást nyújt a zöld finanszírozás, az EU Taxonómia és annak hazai könnyített feltételrendszerének eléréséhez.” 


A célok reális eléréséhez most kell cselekedni

A világ vezető klímakutatói körében széleskörű egyetértés van a tekintetben, hogy ha nem érjük el a század közepére a nettó zéró karbonkibocsátást, az a társadalom és gazdaság minden területére hatással lesz - a helyi hatások a globális gazdaság kölcsönösen függő rendszerein keresztül a világ minden területén érezhetők lesznek, ennek következtében a jelenlegi üzleti modellek és befektetési piacok súlyos zavaraira lehet számítani. A zéró karbon elérésére tett erőfeszítés ma már nemcsak erkölcsileg helyes, hanem társadalmi-gazdasági szempontból is logikus magatartás. 

Az elmúlt években világszerte számos építésgazdasági szereplő kötelezte el magát amellett, hogy a portfóliójukból származó kibocsátást nettó nullára csökkentik. Az elköteleződő szervezetek növekvő száma mellett a kötelezettségvállalások megtételére és nyomon követésére használt minősítési rendszerek, szabványok, globális kampányok és programok, valamint nemzetközi szabályozások száma is növekszik. Kihívást jelent, hogy nincs egységes definíció a nettó zéró karbon (NZK) jelentéséről és az oda vezető útról, eltérések és átfedések vannak a rendszerek között. Ezért is kiemelkedő jelentőségű a HuGBC ma publikált Zéró Karbon Ajánlása, melyben az egyesület a nemzetközi szakmai tudásanyagot és gyakorlatokat a magyar építésgazdaság számára kontextusba helyezi. Ezzel kiváló alapot nyújt a szakmai egyeztetések és a hazai nettó zéró karbon útvonal kialakításához.


Valós cselekvési terv és közös gondolkodás nélkül nem megy

A HuGBC Zéró Karbon Ajánlás eligazodást nyújt a bonyolult rendszerben a magyar kontextusra is vonatkoztatható sémák áttekintésével, valamint megfontolásra javasolja a 2050-es klímacélok eléréséhez elengedhetetlen nettó zéró karbon definíciót és öt ajánlott elvet és cselekvési javaslatot az érintendő főbb kérdéskörök kapcsán. Az ajánlás világossá teszi azokat az üzleti előnyöket, amelyet a csatlakozó partnerek élvezhetnek, illetve hangsúlyozza: az elsőként cselekvő szereplők számos előnyhöz juthatnak.  
 

A Zéró Karbon Ajánlás a HuGBC tagjainak szakmai párbeszéde mentén készült el, az együttműködő partnerek Beleznay Éva (HuGBC), Budai Henrietta (HuGBC), Huszár Daniella (HuGBC), Jenei Attila (Denkstatt Hungary Kft.), Márkus Péter (Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.), Schmidt András (Skanska Magyarország Ingatlan Kft.), Dr. Szalay Zsuzsa (BME Építőmérnöki Kar, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék), Szarvas Gábor (Greenbors Consulting Kft.) voltak. Az ajánlást a HuGBC Tagi kerekasztal keretében vitatta meg tagjaival, a téma azután került a HuGBC fókuszterületei közé, miután a magyar Egyesület 2022 őszén csatlakozott a nemzetközi ernyőszervezet, a World GBC Advancing Net Zero programjához. 


Az Zéró Karbon Ajánlás elérhető a HuGBC weboldalán!
 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Akusztika a jövő épületeiben

Akusztika a jövő épületeiben

Zajforrások nélkül az irodaterekben is.

Otthonfelújítási támogatás = energiahatékony lakások?

Otthonfelújítási támogatás = energiahatékony lakások?

Az otthonfelújítási támogatás lehetőséget teremt a környezettudatos és ezáltal energiahatékony szolgáltatások támogatására.

A reziliens tervezés anyagilag is előnyös lehet

A reziliens tervezés anyagilag is előnyös lehet

A mind gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek lassan nélkülözhetetlenné teszik az épületek reziliens tervezését.

Hirdetés