Hirdetés

A rendszer lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését.

A BUILD UPON2 elnevezésű H2020 projektben olyan keretrendszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését. 21 európai város, köztük három magyar, Budavár, Kispest és Szombathely vállalta követő településként, hogy tesztelje a keretrendszert, ezzel elősegítve a széleskörű alkalmazást – közölte a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC).

A projekt kezdetétől bevont nyolc mintavárossal (itthon Budaörssel) és a most csatlakozott követő városokkal összesen 29 európai település dolgozik a BUILD UPON2 Keretrendszerrel, amely kulcsfontosságú eszköz az EU Felújítási Hullám programjának megvalósításában. Az ambiciózus terv 2030-ra az unióban végzett felújítások arányának legalább duplájára emelését célozza meg. Emellett a projektben részt vevő városok is hozzájárulnak az EU Zöld Megállapodása (Green Deal) által meghatározott, 2050-ig megvalósítandó éghajlat-semlegességi célok eléréséhez.

A követő városok a helyi környezettudatos építési szervezetekkel – itthon a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) – valamint az Európai Épület-teljesítmény Intézettel (Building Performance Institute Europe) és az Éghajlatvédelmi Szövetséggel (Climate Alliance) együttműködve dolgoznak a Keretrendszerrel, lehetővé téve az épületfelújítások számos előnyének azonosítását és mérését az energiahatékonyságtól kezdve az energiaszegénység kezeléséig, valamint új munkahelyek teremtéséig.

A felújítások környezeti, társadalmi és gazdasági előnyeinek nyomon követésével az önkormányzatok meg tudják osztani a bevált gyakorlatokat, és becsatornázhatják azokat az adott ország Hosszútávú Felújítási Stratégiájába (LTRS), amelynek elkészítése az összes EU-tagállam számára kötelező. 

Szombathely belvárosa – Fotó: Wikipedia, Pan Peter12 CC BY-SA 4.0

„Az EU 2050-re kitűzött éghajlat-semlegességi céljának elérése érdekében elengedhetetlen, hogy az összes épületünk nettó nulla kibocsátásúvá váljon – mondta Stephen Richardson, a World Green Building Council európai igazgatója. – A BUILD UPON2 projekt azt példázza, hogy helyi szintről kiindulva a városok felgyorsíthatják a Felújítási Hullám megvalósítását. A nemzeti zöldépítési szervezetek, a projektpartnerek és a városok által közösen kifejlesztett Keretrendszer olyan eszköz, amely segíthet a városoknak és településeknek a felújítási programjaikat nyomon követni és optimalizálni, illetve az éghajlatvédelmi célokat elérni. A városok által a BUILD UPON2 Keretrendszer segítségével gyűjtött adatok megerősíthetik a gazdasági oldalt is, hogy több finanszírozást nyerjenek a felújításokhoz. A 21 követő város hozzájárul ahhoz, hogy a Keretrendszer felbecsülhetetlen értékű forrássá váljon a Felújítási Hullám és az EU Zöld Megállapodás megvalósításához.”


Hogyan értékelik a követő városok a Keretrendszert?

„A BUILD UPON2 projekt során kidolgozott Keretrendszer alkalmazásának tapasztalatait megosztva a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat előmozdítja más önkormányzatok bevonását, kapcsolódását, mely hozzájárul az Európai Uniós környezetbarát felújítási megállapodásokban foglaltak megvalósításához – nyilatkozta Váradiné Naszályi Márta polgármester. – Az Önkormányzat célkitűzése, amelyet a helyi klímastratégiában és a SECAP-ban is rögzített, a klímavédelmi célok elérése 2030-ra.”

A polgármester hozzátette, hogy a kerület nyitott minden innovatív, a célok elérését támogató módszerek kipróbálására, adaptálására, alkalmazására. A hátrányos helyzetben lévő lakosok kiemelt figyelmet kapnak, így az energiaszegénységgel érintettek feltérképezése, helyzetbe hozása, támogatása kettős eredménnyel jár, csökken az energiaszegénységgel érintettek száma, valamint energiahatékonyabb lakásokban élhetnek.

Kispest a Polgármesterek Szövetsége tagjaként vállalta, hogy 2030-ra negyven százalékkal csökkenti széndioxid-kibocsátását.

„Mivel az energetikai épületfelújításokra rendelkezésre álló források szűkösek, a Keretrendszer bevezetésével a projekteket hatékonyság szempontjából rangsorolni tudjuk, és képesek leszünk a leghatékonyabbra összpontosítani – mondta Ferenczi István, fenntarthatósági tanácsnok. – A kerületi adatrendszerek egységesítésével, és az adatok részletesebb elemzésével olyan tudásbázist kapunk, amely reményeink szerint megkönnyíti az önkormányzati beruházásokkal kapcsolatos döntéshozatalt, és felhasználható lesz lakossági szemléletformálásra, energetikai tanácsadásra is."

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről Németh Ákos tanácsnok szerint napjainkra a klímaváltozás néven emlegetett globális jelenség tudományos ténnyé vált, melyet visszafordítani és semmissé tenni többé nem tudunk, de sokan vagyunk, akik azon dolgozunk, hogy lassítsuk ezt a civilizációnkra és a környezetre is káros változást, illetve egyre többen törődnek a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodással, vagyis az adaptációval is.

„Úgy gondolom, hogy minden embernek a saját szintjén kell cselekednie, hogy a nagy egész működőképes legyen. Városvezetőként és tanácsnokként kötelességem és felelősségem a felkészülést és a cselekvést segíteni, de azt szeretném, hogy városom minden polgárának fontos legyen a civilizációs, a környezeti és a természeti értékeink védelme – mondta Németh Ákos. – A BUILD UPON2 projekt kiváló kezdeményezés, egy nagy lépés az élhető jövő felé, hiszen a karbonsemlegesség az egyik minimumcél, amit el kell érnünk, ha unokáink majdani életére gondolunk.”

A 2021 novemberi ENSZ COP26 klímacsúcson a World Green Building Council rendezheti meg a Városok és az Épített Környezet Napját. Itt a BUILD UPON2 Keretrendszer is ismertetésre kerül, megmutatva, hogy az önkormányzatok sokszor sokkal ambiciózusabbak a nemzeti kormányoknál a klímaváltozás elleni küzdelemben. Így 29 település elköteleződése a világ vezetőire is nyomást gyakorolhat a cselekvés tekintetében.

A BUILD UPON2 projekthez csatlakozott követő városok:
Magyarország: Budavár, Kispest, Szombathely
Egyesült Királyság: Cambridge, Hammersmith & Fulham (Londoni városrészek)
Horvátország: Zágráb, Sveti Ivan Zelina, Karlovac
Írország: Kilkenny Megyei Tanács, Dun Laoghaire Rathdown Megyei Tanács, Cork Városi Tanács, Laois Megyei Tanács
Lengyelország: Ruda Slaska, Gliwice, Siemianowice Slaskie
Olaszország: Brescia, Pesaro, Róma
Spanyolország: Zaragoza, Madrid, Sestao
Törökország: Sakarya, Gaziantep, Bursa, İzmir
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Klímacél az építészetben 2050-re a zéró karbon kibocsátás

Klímacél az építészetben 2050-re a zéró karbon kibocsátás

Széleskörű szakmai párbeszédet kezdeményez a HuGBC.

WELL Platina minősítést kapott a Budapest ONE irodaház

WELL Platina minősítést kapott a Budapest ONE irodaház

Magyarországon elsőként ismerték el az irodaépületet a legmagasabb minősítéssel a WELL nemzetközi szakértői.

Magas szintű edukáció a zöld építés terén

Magas szintű edukáció a zöld építés terén

Interjú Barta Zsomborral, a Hungarian Green Building Council (HuGBC) elnökével.

Hirdetés