Hirdetés

Zöld épületet mindenkinek

2022-ben is várja az érdeklődőket a Nemzetközi Zöld Építés Hete.

A közelmúlt globális és hazai sokkjai – a covid-járvány, az ukrajnai háború, majd az energiaválság és az energiaárak drasztikus emelkedése, a rezsicsökkentés korlátozása és az elszabaduló infláció – okán soha nem volt még aktuálisabb, hogy zöld és fenntartható épületekben éljünk, melyek a Földünkre, ránk emberekre és a gazdaságunkra nézve is jövőtudatosak. A szeptember 12-16. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Építés Hete eseményein megvalósult példákon és jó gyakorlatokon keresztül mutatja meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC), hogyan érdemes cselekedni, hogy mindannyian fenntarthatóbb épített környezetben élhessünk.

 

A környezetünkbe történő emberi beavatkozás következményeinek már tudatára ébredtünk, de sajnos közel sem vagyunk elég agilisek a gyors és drasztikus változtatásokra. Az építőipar a magyar gazdaság kulcságazataként nemcsak a GDP 5%-át adja és a teljes foglalkoztatás 8%-át, hanem a keletkezett hulladékok 43%-át is. Az építőipar használja fel az összes kitermelt anyag mintegy 50%-át, és a szektoron belül a lakó- és középületek a teljes végső energiafelhasználás 63%-áért felelnek. Ezért kell megmutatnunk jó példákkal, hogy igenis lehetséges és kifizetődő a szó minden értelmében a fenntartható gondolkodás, tervezés és cselekvés.

A World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő Nemzetközi Zöld Építés Hete eseménysorozat itthon is színes programokkal várja az érdeklődőket.

„Itt az ideje, hogy újra magunkat, embereket helyezzük az épített környezetünk középpontjába, hiszen a saját jövőnkért kell energia- és nyersanyag-takarékosabbnak, olcsóbban fenntarthatónak lennie a lakóházaknak, a munkahelyeknek, a középületeknek, az iskoláknak, az ipari- és kereskedelmi épületeknek egyaránt – mondja Barta Zsombor, a HuGBC elnöke. – Csak a fenntartható szemlélet lesz a jövőben járható egyetlen út. Csak közös, fenntartható gondolkodással és cselekvési tervvel fordíthatunk a sorsunkon. Ezért választotta a WorldGBC idén a Zöld épületet mindenkinek! szlogent a Nemzetközi Zöld Építés Hete hívószavának.”

A programsorozattal a HuGBC célja a legjobb hazai gyakorlatok megmutatása és megosztása. Ezért sok ingyenes programmal várják az érdeklődőket.
 


Szeptember 12-16. Green Walk – zöldépület-bejárások szakmai vezetéssel

Idén tizenkét, más alkalommal nem látogatható épület ajtaja nyílik meg. A fejlesztők, az építészek vagy az üzemeltető szakemberek által tartott vezetéseken fény derül egy-egy épület tervezésének, megvalósításának és működtetésének kulisszatitkaira, külön fókusszal a tudásmegosztásra és a fenntarthatóságot célzó megoldásokra.

Szeptember 12. RenoPont – ismerkedés az egyablakos felújítási tanácsadó rendszerrel

Az energetikai korszerűsítést tervezők minden szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalót egyetlen helyen is megkaphatnak, egyszerűvé téve az egész folyamatot. Hogyan? Erre kapnak választ az érdeklődők a józsefvárosi irodába szervezett programon.

Szeptember 13. WELL workshop

A HuGBC WELL munkacsoportja által szervezett workshopon az egészséges és biztonságos irodaépületek menedzsmentjéről, üzemeltetésük fortélyairól lesz szó. Mert nem elég egy épületet a WELL Building Standard szerint megépíteni, hanem aszerint is kell működtetni.

Szeptember 13. Reziliencia, adaptáció és az épített környezet - webinárium

A WorldGBC angol nyelvű webináriumán megmutatjuk, milyen intézkedéseket kell tennünk az éghajlatváltozás globális hatásaival szembeni ellenálló képességünk (rezilienciánk) felgyorsítása érdekében.

Szeptember 14. Green Talk – Zöld vagy csak annak látszik?

Online Green Talk eseményünkön egy kényes téma, a zöldrefestés (greenwashing) lesz terítéken, melynek még a látszatát is érdemes elkerülniük a valóban felelős piaci és gazdasági szereplőknek. A mikéntre a választ az EU Taxonómia keretrendszerében keressük.

 

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) által rendezett Nemzetközi Zöld Építés Hete hazai eseményeinek megnyitóját a Market Építő Zrt. székházának lobbijában (1037 Budapest, Bojtár u. 51.) rendezik meg 2022. szeptember 12-én, hétfőn 10:00-kor.

A Nemzetközi Zöld Építés Hetének részletes programja és az egyes eseményekre való regisztráció itt!

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Reziliens épületekkel jön a Nemzetközi Zöld Építés Hete

Reziliens épületekkel jön a Nemzetközi Zöld Építés Hete

Öt nap alatt számtalan programot kínál a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC).

Közeleg a Pro Architectura díj leadási határideje

Közeleg a Pro Architectura díj leadási határideje

Szeptember 5-ig lehet pályázni az elismerésre.

Mi a különbség a nettó nulla karbonkibocsátás és a karbonsemlegesség közt?

Mi a különbség a nettó nulla karbonkibocsátás és a karbonsemlegesség közt?

Többek között ez derül ki a Nemzetközi Zöld Építés Hetén, szeptember végén.

Hirdetés