Hirdetés

 A pszichológiában jól ismert fogalom új, de annál fontosabb szereplő az épített környezetben.

Hogyan küzdjünk meg irodai körülmények között a váratlan helyzetekkel? Építhető-e olyan jövő, ami egyszerre fenntartható, rugalmas és kényelmes is? Húsbavágó kérdés, amire egyáltalán nem egyértelmű a válasz, hiába szeretnénk hangos igennel helyeselni. A HuGBC WELL munkacsoportjának a Nemzetközi Zöld Építés Hete keretében szervezett ingyenes workshopja azt vitatta meg a résztvevőkkel, hogy a WELL egészséges épületminősítő rendszer milyen támogatást nyújt e jogos törekvés eléréséhez.

 

Áramszünet, árvíz, járványhelyzet, terrortámadás – nem az Apokalipszis előhírnökeit soroljuk. A hasonló csapások sajnos lassan részeivé válnak a mindennapok tapasztalatának. A jó hír az, hogy egyre inkább képesek vagyunk felkészülni rájuk, és felkészíteni a rugalmas védekezésre azokat a tereket is, ahol időnk jelentős részét töltjük: a munkahelyeket, irodatereket. A HuGBC WELL munkacsoportja azon munkálkodik, hogy ezeket a módszereket – amelyek a WELL minősítés feltételei is egyben – széles körben ismertté tegye, és hozzájáruljon ezek elterjedt alkalmazásához. A MÉSZ székházában megrendezett workshop kapcsán Kurucz Regina WELL AP & Faculty, okl. építészmérnökkel, a WELL Munkacsoport vezetőjével beszélgettünk.

 

Mi a WELL?
A WELL Building StandardTM olyan új minősítési rendszer, amely az emberi egészséget helyezi a minősítés fókuszába. A minősítés megszerzéséhez az épületnek tíz témakörben kell 23 minimum követelményt teljesítenie, és közel 200 egészséget támogató megoldásból, minősítési szinttől függően, 50-100 megoldást választania. A WELL Standard témaköreit orvosok és mérnökök fejlesztették 6 éven át. Végül az alábbi témaköröket tartották az emberi egészségre legnagyobb hatással bíró területeknek: levegőminőség, víz, táplálék, megvilágítás, fizikai aktivitás, hőkomfort, akusztika, anyaghasználat, szellemi környezet és közösség. A WELL Standard rugalmas keretrendszer, melyben innovációkat is el lehet fogadtatni, és váratlan helyzetek – pl. egy járvány – megoldásai gyorsan integrálhatók. 

 

 

Octogon: Mit jelent épület esetében a reziliencia fogalma? 

KR: A reziliencia a pszichológiában ismert fogalom, azt a képességet jelzi, hogy váratlan helyzetekre képesek vagyunk rugalmasan reagálni. Azt a képességet jelöli, hogy az ember, vagy rendszer gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után. A WELL minősítés pedig éppen ehhez a jól-lét érzéshez ad kapaszkodókat, a minősítés feltételei erről szólnak. Az az irodatér nyerheti el a WELL minősítést vagy előminősítést, amelyik a megadott szempontok alapján képes a rugalmas alkalmazkodásra, a dolgozói pszichés és fizikai jól-létének tartós biztosítására. A legutóbbi járványhelyzet megmutatta, hogy ez milyen fontos, ennek kapcsán a munkacsoportunk webinárium-sorozatot indított a témában WELL Kanapé címmel, amit jó szívvel ajánlok minden érdeklődőnek, illetve mindenkinek, hisz mind érintettek vagyunk. A rezilienciára visszatérve sokat sejtet, hogy a korábban opcionális vészhelyzeti készültség terv 2021-től kötelező eleme lett a WELL-nek.

 

Octogon: A mostani rendezvénnyel mi volt a célotok, kiknek szól ez az alkalom?

KR: Az eseménnyel elsősorban az építész tervezőket szeretnénk megszólítani, ezért is szerveztük ezúttal ide, a MÉSZ székházába. Általában olyan helyszíneken szoktuk tartani a workshopjainkat, amik legalább WELL-előminősítéssel rendelkeznek. Az építészek szerepe kiemelkedő, hiszen az épített környezet minősége az egészség alapja. Egészségünket 55%-ban a fizikai és társadalmi környezetünk határozza meg. Élő és online rendezvényeinken bárkit szívesen látunk: üzemeltetőket, termékgyártókat, ingatlantulajdonosokat és HR szakértőket is, hiszen ők mindannyian hatással vannak az embereket körülvevő fizikai és társadalmi környezetre. A HuGBC-nek több munkacsoportja van, a WELL munkacsoport célja, hogy megossza a tudást a különböző szakterületek művelőivel és az épített környezetben népszerűsítse az egészség kultúráját. Mi is különböző területekről érkeztünk, van köztünk építész, épületgépész, vegyészmérnök, ingatlantanácsadó, közgazdász, fenntarthatósági tanácsadó és van egy amerikai tanácsadó tagunk is. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezek a területek mind összeérjenek, például én tanácsadóként visszajelzést kapok a kivitelezőtől arról, hogy mi működik a gyakorlatban, és így olyan megoldásokat tudok ajánlani, ami valóban hasznos. Munkánk során egy újfajta, egészségtudatos ellátási lánc születésének vagyunk tanúi, ahol például az ergonomikus bútorok, veszélyes összetevőt nem tartalmazó anyagok és allergénmentes ételek előállítói és forgalmazói kerülnek előnybe.

 

Octogon: Magyarországon mennyire terjedt el a WELL szemlélet?

KR: A zöld épületminősítések egyre elterjedtebbek, már tíz éve ismertek. Ma már alapkövetelmény a LEED, BREEAM, vagy egyéb fenntartható minősítés egy épület esetében. Ahhoz, hogy erről a szintről valaki kiemlkedjen, és piacvezető pozícióba kerüljön, nagyon jó eszköz a WELL minősítés. Vannak átjárások, közös kreditek, például az aktív munkába járás támogatása, a levegőminőség, akusztika - ezek mindkét rendszerben megjelennek. és pontot lehet velük szerezni, megkönnyítve azt, hogy valaki szintet lépjen. A pandémia hatására a gyakorlatban olyan, már korábban is a standardban szereplő megoldások kerültek előtérbe, mint a fokozott higiénia, az érintésmentes mosdóhasználat és különösen a mentális egészséget támogató megoldások. A post-covid irodákban több opciót, rugalmasságot és otthonos megoldást kell kínálni, mint korábban. És az is biztos, hogy a felhasználók több információt igényelnek a levegő- és vízminőségről, amire a WELL-ben számos részletes ajánlás van.

 

Octogon: Hallhatunk néhány épületet, amelyek már megszerezték ezt a fokozatot?

KR: Jelenleg több épületen folynak a kötelező hiteles mérések. Magyarországon egy minősítéssel rendelkező épület van, a Corvin Technology and Science Park irodaház Budapest belvárosában, a Corvin sétányon. A WELL Munkacsoport tagjai nagyon örülnek, hogy hazánkban is van WELL minősítéssel rendelkező épület, mert ez bizonyítja, hogy a minősítés gondos tervezéssel és kivitelezéssel Magyarországon is elérhető. 8 épület rendelkezik előminősítéssel, például az Agora Tower, Agora Hub, a Corvin Innovation Campus, a H2Offices, az Advance Tower, a Budapest One, vagy a Scandinavian Gardens, többet a Zöld Építés hetében is meg lehetett nézni és remélem egy év múlva még több jó példa lesz ezen a területen. 

 

Octogon: A mai alkalmat milyen szempontok szerint szerveztétek? 

Kurucz Regina

KR: Két hónapja készülünk az eseményre, évente jellemzően egy workshopot szoktunk tartani az egyesületi munka keretében, ezen kívül meghívott előadókkal dolgozunk, például ma Beleznay Éva vezető fenntarthatósági tanácsadó volt a vendégelőadó. Az a tapasztalatunk, hogy interaktív körülmények között sokkal izgalmasabb beszélgetések alakulnak ki, jobban megértik a résztvevők, miről szól ez az egész rendszer.

Ez a forma lehetőséget ad az aktív, egyéni helyzetelemzésre, és sokkal inkább beépül a tudás, mint egy frontális előadás során. 45 perc alatt bevonódnak  a résztvevők, és élmény alapon fedezhetik fel, hogy mit jelent a WELL követelményeknek megfelelni.

Ezért választottuk a bevezető rövid és alapos előadásokon túl a workshop formát, ahol kis csoportokban életszerű szituációkon keresztül döntenek a csoport tagjai arról, hogy tíz WELL feature közül melyik az a három, amit az adott helyzetben legnagyobb haszonnal lehet alkalmazni.

 

Octogon: Hogy történik ez a gyakorlatban?

KR: Négyféle vészhelyzetet szimumláltunk: egy tartós áramszünetet, egy árvízkárt, egy utcai lövöldözést és a jelen valóságára reagálva egy váratlan vírushelyzetet. Képes kártyákon kiosztottuk a WELL rendszerben kreditként szereplő megelőzési, felkészülési és helyzetkezelési lehetőségek közül csoportonként tízet. A csoportok megbeszélhették, majd prezentálták a többieknek, hogy melyik az a három, amely az adott katasztrófa esetén a legnagyobb segítséget tudja nyújtani. Érdekesen alakult az eredmény, kiderült, hogy vannak visszatérő, ismétlődő elemek, mint a vészhelyzeti tervre, üzletmenet folytonosságra,  egyéni stresszkezelésre vonatkozó lehetőségek, vagy a munkahelyi környezet előrelátó építészeti tervezése, de minden helyzet és minden közösség egyedi megoldásokat is követel. Szerencsére a WELL rendszerben majdnem kétszáz lehetőség közül lehet választani. Pozitív visszajelzésként értékeltük, hogy az esemény zárása után még sokáig maradtak a résztvevők, folytatva az elindított gondolatmeneteket. Élmény volt a közös élő ötletelés.

 

OctogonHol nézhetnek utána az érdeklődők bővebben a WELL standardeknek? 

KR: Elsősorban a nemzetközi weboldalon, de a munkacsoportunk elhatározta, hogy közös erőfeszítéssel készítünk egy magyar nyelvű weboldalt is, ahol a Magyarországra adaptált tudást összegezzük.

A wellsandard.hu néhány héten belül el fog indulni, már az induláskor nagyon sok információt találhatnak itt az érdeklődők, többek között az előző évben készült tizenhárom webináriumunk anyagát, köztük az egyik kedvencemet, az emberi bioritmust támogató cirkadián világításról szóló felvételt.

A honlapon szeretnénk azt is bemutatni, hogy a WELL miként támogathatja egy vállalat ESG jelentését, ami egy nagyon aktuális téma. Nagyon fontosnak tartjuk a magyarországi adaptálást, a nemzetközi rendszert nem egy az egyben akarjuk honsítani. Megkeressük azokat a hiteles forrásokat minden szakterületről - például a Nemzeti Népegészségügyi Központot, helyi laboratóriumokat - amelyek hozzánk hasonlóan az egészséges épületeket szeretnék népszerűsíteni. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mikor jöhetnek az első WELL minősítések Magyarországon?

Mikor jöhetnek az első WELL minősítések Magyarországon?

Az egyik legújabb zöldépület-minősítési rendszerről ír Vértesy Mónika épületminősítési tanácsadó a TSPC oldalán.

Zöld kötvények az ingatlanpiacon

Zöld kötvények az ingatlanpiacon

Milyen forrásokból teljesülhetnek az EU és Magyarország épületállományra vonatkozó klímacéljai?

Hogyan mérhető egy adott épület egészségessége?

Hogyan mérhető egy adott épület egészségessége?

Bíró Péter nemzetközi épületbiológus magyarázza el a HuGBC Green Talk sorozatában.

Hirdetés