Sőt mindjárt az első három, méghozzá a Morgan Stanley három budapesti irodája.

Elsőként szerzett WELL Health-Safety Rated minősítést Magyarországon a Morgan Stanley három irodája: a Millennium 1, Millennium 3 és a City Gate irodaházban. A világ egyik legnagyobb befektetési bankjának Franciaországban és Németországban is van WELL HSR minősített irodája.

A WELL Health-Safety Rated minősítés az épületek biztonságos újranyitását és üzemeltetését értékeli öt kategória alapján, például a higiénia és a vészhelyzetekre való felkészülés területén. A minősített épületek a bejáratok közelében WELL Health-Safety emblémát helyezhetnek el (lásd a lenti videónkat), aminek segítségével az épületbe érkezők gyorsan tájékozódhatnak arról, hogy az épületbe biztonságos belépni.

A jól látható helyen elhelyezett WELL logóban található QR kódot beolvasva a munkatársak és látogatók hiteles információt kaphatnak arról, hogy milyen intézkedéseket tett az adott vállalat a jelölt helyszínen az egészséges és biztonságos üzemelés érdekében.

A WELL HSR tehát a létesítmények biztonságos, ellenőrzött újranyitását támogatja a létesítmény működési irányelveinek, üzemeltetési jellemzőinek, vészhelyzeti terveinek és az érintettek edukálásának vizsgálatával, vagyis nem összetévesztendő a hagyományos WELL minősítéssel. Ahogy Kurucz Regina, a HuGBC WELL Munkacsoportjának vezetője fogalmazott: „Ez a minősítés talán kevésbé érdekes építészeknek, viszont a megbízók számára hasznos lehet, ha a biztonságos újranyitásért tett intézkedéseiket szeretnék érthetőbbé, láthatóbbá tenni és kommunikálni munkatársaik, ügyfeleik felé.”

Kurucz Regina az új minősítési rendszer célját és a minősítés menetét „WELL AP&Faculty Nyiss / újra / minősítve” címmel rövid előadás keretében ismerteti a szeptember 28-i BCOOL Home or Office Well-being konferencián a Danubius Hotel Héliában.

A WELL Health-Safety Ratingről még február elején írtunk, amikor többek között Jennifer Lopez, Robert De Niro vagy Venus Williams részvételével indított a WELL egy igazán erős, többcsatornás marketingkampányt a 2021-es céljai eléréséért. Akkor, még bőven a lezárások idején világsztárok, tudósok, közegészségügyi szakemberek a WELL nagyköveteiként arra ösztönzik a közönséget, hogy keressék a WELL Healthy-Safety minősítéssel ellátott helyeket, mert – ahogy egyikük fogalmazott – „ott biztonságban érezhetik magukat, így ismét kimerészkednek a világba, és együtt újrateremthetjük a közösségi szellemet.”

WELL minősítéssel rendelkező épület jelenleg egy van Magyarországon: a budapesti Corvin Technology and Science Park irodaház, és nyolc épület rendelkezik előminősítéssel, köztük az Agora Tower, a H2Offices, az Advance Tower, a Budapest One vagy a Scandinavian Gardens.

Reziliens épületek

Építhető-e olyan jövő, ami egyszerre fenntartható, rugalmas és kényelmes is? Húsbavágó kérdés, amire egyáltalán nem egyértelmű a válasz, hiába szeretnénk hangos igennel helyeselni. A Nemzetközi Zöld Építés Hete keretében szervezett Reziliencia Piknik című workshop azt vitatta meg a résztvevőkkel, hogy a WELL egészséges épületminősítő rendszer milyen támogatást nyújt e jogos törekvés eléréséhez. A workshop után Kurucz Regina WELL AP & Faculty, okl. építészmérnökkel beszélgettünk.


A WELL HSR minősítésről ezen az oldalon találsz részletekbe menő információkat. Fejléckép: a Millennium 1 irodaház. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Skanska megtartotta vezető szerepét a közép-kelet-európai ingatlanpiacon

A Skanska megtartotta vezető szerepét a közép-kelet-európai ingatlanpiacon

A vállalat stratégiai célja jövőbiztos, fenntartható, egészséges és biztonságos projekteket fejleszteni.

Aranyfokozatú WELL előminősítést kapott az Agora Budapest

Aranyfokozatú WELL előminősítést kapott az Agora Budapest

A projekt mindkét épülete, az Agora Tower és az Agora Hub is.

Best of Octogon 2021 | RAPA Architects

Best of Octogon 2021 | RAPA Architects

Visszatekintve az elmúlt évre Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó építészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a RAPA Architects által tervezett rendhagyó budai ház, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Hirdetés