Sőt mindjárt az első három, méghozzá a Morgan Stanley három budapesti irodája.

Elsőként szerzett WELL Health-Safety Rated minősítést Magyarországon a Morgan Stanley három irodája: a Millennium 1, Millennium 3 és a City Gate irodaházban. A világ egyik legnagyobb befektetési bankjának Franciaországban és Németországban is van WELL HSR minősített irodája.

A WELL Health-Safety Rated minősítés az épületek biztonságos újranyitását és üzemeltetését értékeli öt kategória alapján, például a higiénia és a vészhelyzetekre való felkészülés területén. A minősített épületek a bejáratok közelében WELL Health-Safety emblémát helyezhetnek el (lásd a lenti videónkat), aminek segítségével az épületbe érkezők gyorsan tájékozódhatnak arról, hogy az épületbe biztonságos belépni.

A jól látható helyen elhelyezett WELL logóban található QR kódot beolvasva a munkatársak és látogatók hiteles információt kaphatnak arról, hogy milyen intézkedéseket tett az adott vállalat a jelölt helyszínen az egészséges és biztonságos üzemelés érdekében.

A WELL HSR tehát a létesítmények biztonságos, ellenőrzött újranyitását támogatja a létesítmény működési irányelveinek, üzemeltetési jellemzőinek, vészhelyzeti terveinek és az érintettek edukálásának vizsgálatával, vagyis nem összetévesztendő a hagyományos WELL minősítéssel. Ahogy Kurucz Regina, a HuGBC WELL Munkacsoportjának vezetője fogalmazott: „Ez a minősítés talán kevésbé érdekes építészeknek, viszont a megbízók számára hasznos lehet, ha a biztonságos újranyitásért tett intézkedéseiket szeretnék érthetőbbé, láthatóbbá tenni és kommunikálni munkatársaik, ügyfeleik felé.”

Kurucz Regina az új minősítési rendszer célját és a minősítés menetét „WELL AP&Faculty Nyiss / újra / minősítve” címmel rövid előadás keretében ismerteti a szeptember 28-i BCOOL Home or Office Well-being konferencián a Danubius Hotel Héliában.

A WELL Health-Safety Ratingről még február elején írtunk, amikor többek között Jennifer Lopez, Robert De Niro vagy Venus Williams részvételével indított a WELL egy igazán erős, többcsatornás marketingkampányt a 2021-es céljai eléréséért. Akkor, még bőven a lezárások idején világsztárok, tudósok, közegészségügyi szakemberek a WELL nagyköveteiként arra ösztönzik a közönséget, hogy keressék a WELL Healthy-Safety minősítéssel ellátott helyeket, mert – ahogy egyikük fogalmazott – „ott biztonságban érezhetik magukat, így ismét kimerészkednek a világba, és együtt újrateremthetjük a közösségi szellemet.”

WELL minősítéssel rendelkező épület jelenleg egy van Magyarországon: a budapesti Corvin Technology and Science Park irodaház, és nyolc épület rendelkezik előminősítéssel, köztük az Agora Tower, a H2Offices, az Advance Tower, a Budapest One vagy a Scandinavian Gardens.

Reziliens épületek

Építhető-e olyan jövő, ami egyszerre fenntartható, rugalmas és kényelmes is? Húsbavágó kérdés, amire egyáltalán nem egyértelmű a válasz, hiába szeretnénk hangos igennel helyeselni. A Nemzetközi Zöld Építés Hete keretében szervezett Reziliencia Piknik című workshop azt vitatta meg a résztvevőkkel, hogy a WELL egészséges épületminősítő rendszer milyen támogatást nyújt e jogos törekvés eléréséhez. A workshop után Kurucz Regina WELL AP & Faculty, okl. építészmérnökkel beszélgettünk.


A WELL HSR minősítésről ezen az oldalon találsz részletekbe menő információkat. Fejléckép: a Millennium 1 irodaház. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mitől lesz egy épület reziliens?

Mitől lesz egy épület reziliens?

 A pszichológiában jól ismert fogalom új, de annál fontosabb szereplő az épített környezetben.

A Corvin Technology Parké az első magyarországi WELL minősítés

A Corvin Technology Parké az első magyarországi WELL minősítés

A minősítés a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló szempontokat ismeri el.

Az épületek is tanulhatnak folyamatosan

Az épületek is tanulhatnak folyamatosan

Hogyan működik az újraminősítés, és milyen jó példák vannak rá?

Hirdetés