Magyarországon elsőként ismerték el az irodaépületet a legmagasabb minősítéssel a WELL nemzetközi szakértői.

WELL Platina minősítést kapott az Őrmezőn, hazánk legnagyobb multimodális közlekedési csomópontjánál álló Budapest ONE már átadott első üteme. Az irodaház Magyarországon elsőként felelt meg az International Well Building Institute (IWBI) legszigorúbb elvárásainak, amit nemzetközi szakértők helyszíni vizsgálatai is igazoltak. A WELL Building Standard™ világszerte az emberek egészségét és közérzetét javító tereket értékeli és ismeri el. Az országban jelenleg mindössze öt komplexum rendelkezik az emberközpontú épületeknek járó WELL minősítéssel, ebből négy a Futureal fejlesztése.
 


A tudományos módszerekkel már egy évtizede folyamatosan fejlesztett WELL-minősítés célja, hogy olyan irodaházak épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak. A washingtoni székhelyű IWBI az épületeket tíz szempont alapján vizsgálja, ide tartozik a levegőellátás, a hőérzet, a bevilágítás, a közösség, a szellemi frissesség, a mozgás, a víz, a hangerő, az alapanyagok és az egészséges táplálkozás lehetősége is.

Magyarországon a legelső WELL minősítést a Corvin Sétányon található, ugyancsak Futureal fejlesztésű Corvin Technology Park irodaház szerezte meg 2021-ben, ezt követte idén a Váci úton az Advance Tower két üteme, most pedig a Budapest ONE került sorra. A Budapest ONE több mint 25 ezer négyzetméteres, 2020 elején átadott első üteme mindenben teljesítette a WELL Platina szigorú elvárásait.

Az időjárás viszontagságainak és a klímaváltozásnak is ellenálló szerkezetű komplexumba energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszert, valamint hővisszanyerős légtechnikai rendszert szereltek be, az irodaház elektromosáram-igényét részben napelemes rendszer biztosítja. A Futureal által fejlesztett Budapest ONE belső falait nyugalmat sugárzó színek borítják, de multifunkciós „WELL-szoba” és tágas, zöld tetőkert, tusolóval felszerelt biciklitároló, az épület tetején pedig panorámás futópálya is a dolgozók rendelkezésére áll. Emellett lehetőség van elektromos autók töltésére, a szelektív hulladékgyűjtés pedig alapvető. Az épület belsejében fél hektárnyi nyitott közteret hoztak létre, amit egyedi kialakítású, a biodiverzitás növelését is segítő zöldterület tesz közkedvelt találkozóhellyé. A területre az időjárás függvényében szabályozott, alacsony vízfogyasztású öntözőrendszert is telepítettek.

„A legmagasabb WELL-előírásokat is betartva olyan különleges irodatereket valósítunk meg, amelyekkel a bérlők nem csupán vonzó, egészséges és kreatív munkahelyeket alakíthatnak ki dolgozóiknak, de az ESG-teljesítményüket, és ezáltal a versenyképességüket is javíthatják. Elkötelezettségünket bizonyítja, hogy az öt magyarországi WELL minősítésű épületből négyet is a Futureal fejlesztett. Sőt, a Budapest ONE WELL Platina elismerése nem csupán itthon, de nemzetközi szinten is ritkaság, hiszen egész Kelet-Közép-Európában ez a második épület, ami a nemzetközi minősítők helyszíni vizsgálata során is igazoltan megfelelt a legmagasabb elvárásoknak” – hangsúlyozta Radványi Gábor, a Futureal Development főépítésze.


Idén tavasszal már megkapta a biztonságos működtetését vizsgáló WELL Health-Safety nemzetközi minősítést is a Budapest ONE első üteme. A vizsgálat során hat fő szempontot értékelnek, többnyire a reziliencia köré csoportosítva, így az irodaház megfelelő tisztítását és fertőtlenítését, a vészhelyzetekre való felkészültséget, az egészségügyi személyzet elérhetőségét, a levegő és víz minőségének biztosítását, a bérlői kommunikációt és az innovatív szemléletet.

Emellett a Futureal társalapítóként tevékenyen részt vesz a 2009-ben indult Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) munkájában, amelynek célja a fenntartható és megtérülő építkezési gyakorlatok népszerűsítése az országban. Az egyesület WELL Munkacsoportja egy nagyobb összefogás keretében megalkotta a WELL Comfort munkaállomást, ami a WELL Building Standard számos követelményére egyszerre kínál megoldást, és lehetővé teszi a bérlők számára, hogy a saját területüket is a legmagasabb színvonalon alakítsák ki. A projekt bemutatására idén ősszel a Budapest ONE-ban is sor került.
 


A Budapest ONE első ütemét követően hamarosan befejeződik a párhuzamosan fejlesztett második és harmadik fázishoz kapcsolódó valamennyi munkálat. Ez a két projekt 40.000 négyzetméter iroda-, valamint közel 3.500 négyzetméter kereskedelmi és szolgáltató területet nyújt, amit egy közel 2.500 négyzetméteres zöldfelület tesz teljessé. A két újabb ütem kiadottsága már most 70 százalék felett jár. A lokáció, az építészeti koncepció és az elérhető szolgáltatások optimális összhangját jól jelzi, hogy több nagyvállalat választása is a Budapest ONE-ra esett. Az újonnan felépülő épületrészek adnak otthont a Vodafone új irodaközpontjának, valamint ide költözött a BT (British Telecom) regionális szolgáltatóközpontja is.

A Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál elhelyezkedő irodaház végső formájában összesen 65.000 négyzetméter bérbeadható területtel bővíti a budapesti irodapiacot. A közlekedési csomópontnak köszönhetően a komplexum nemcsak a belvárosból, hanem akár más vidéki nagyvárosokból vagy az agglomerációból is könnyen megközelíthető. A Budapest ONE aljában működő számos üzlet és szolgáltatás mellett a szintén a Futureal által jegyzett Etele Plaza teljes kínálata is sétatávolságra van az irodai dolgozók számára.
 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ismét lehet pályázni a világ egyik legkomolyabb téglaépítészeti elismerésére

Ismét lehet pályázni a világ egyik legkomolyabb téglaépítészeti elismerésére

A pályamunkákat április 8-ig lehet benyújtani a zsűri számára.     

Különleges golfszálló a Vértes lábánál

Különleges golfszálló a Vértes lábánál

A MÁS Építészek csákberényi terve.

Ismét az MIT lett a világ legjobb építészeti egyeteme

Ismét az MIT lett a világ legjobb építészeti egyeteme

A QS idén is kiadta a világ legjobb építészeti iskoláinak rangsorát.

Hirdetés